Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Marivaux, Pierre

Pierre Carlet de Chamblain de Marivaux (Párizs, 1688. február 4. – Párizs, 1763. február 12.) francia regény- és drámaíró. Figyelemre méltó filozófiai esszéket, regényeket, eposzparódiákat írt, miközben a színpadot sem hanyagolta el. Kezdetben a tragédia műfajával is próbálkozott, de sikertelenül, ezért súlyos mondanivalóit mulatságos komédiákban írta meg. Molière mellett a commedia dell’arte hagyományának legtehetségesebb folytatója a francia színjátékírók között, talán azért nem tett szert oly széles körű népszerűségre, mert műveinek sokrétegű szerkesztése, nyelvi és gondolati komplexitása komolyan próbára teszi a nézőt/olvasót. 28 vígjátékot, 1 tragédiát, 4 regényt, számos travesztiát és erkölcsi irányú dolgozatot írt, melyekben a gyengédebb érzelmek és hangulatok finom árnyalatait költőileg is szép, bár sokszor erőltetett és modoros nyelven tudta megszólaltatni. Stílusát kortársai marivaudage-nak nevezték.

Rendezés:
Nézet:

A francia irodalom az egyetemes irodalomtörténet meghatározó része, amely jelentős hatást gyakorol számos nemzeti irodalomra s a világirodalom egészére.

5.800 Ft

Marivaux (1688-1763) személye és életműve szinte teljesen ismeretlen a magyar nagyközönség előtt. Pedig Beaumarchais mellett a 18. századi francia irodalom legkiválóbb színpadi szerzője volt.

1.590 Ft 1.510 Ft

A kötetbe válogatott kilenc komédia ebben a fordításban itt jelenik meg először nyomtatásban. Ilyen értelemben a gyűjtemény hiánypótló, és hozzájárulhat a szerző magyarországi recepciójának további gazdagításához. A darabok fő témája mindenütt a szerelem, a meglepetésként, váratlanul feltámadó vonzalmak és a velük járó bonyodalmak, amelyeket Marivaux az olasz népi kultúra és a francia színház legjobb tradícióit folytatva mutat be.

4.490 Ft 4.041 Ft