Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Szerelem (DVD)

Paraméterek

Szerző Makk Károly
Cím Szerelem (DVD)
Alcím Fekete-fehér, magyar játékfilm
Kiadó Magyar Nemzeti Filmalap
Kiadás éve 2018
Formátum DVD
ISBN 5 999 887 816 222
Eredeti ár:
3.990 Ft

A magyar filmművészet kortalan remekműve teljeskörűen restaurált változatban, Makk Károly teljes audiokommentárjával, a rendező 60. születésnapján készült portréfilmmel, korabeli híradórészletekkel, exkluzív interjúval Cannes-ból, 2015-ből. A film 1970-ben készült, Déry Tibor két elbeszélése (Két asszony, 1962, Szerelem, 1956) alapján, amelyet maga az író formált egységes egésszé. Három ember kapcsolata zajlik előttünk a filmvásznon, a kevés szereplő és a szinte mindvégig azonos helyszín kamaradarabbá tenné, ha nem éreznénk a sokkalta szélesebb környezet, a történelmi korszak jelenlétét, fojtogató szorítását.

Leírás

A produkció 1970-ben készült, Déry Tibor két elbeszélése (Két asszony, 1962, Szerelem, 1956) alapján, amelyet maga az író formált egységes egésszé. Három ember kapcsolata zajlik előttünk a filmvásznon, a kevés szereplő és a szinte mindvégig azonos helyszín kamaradarabbá tenné, ha nem éreznénk a sokkalta szélesebb környezet, a történelmi korszak jelenlétét, fojtogató szorítását. János, a 49-50-es politikai perek áldozata, börtönben ül. Felesége, Luca, nemcsak a férje melletti kitartást, hűséget vállalja, hanem beteg édesanyjának ápolását, mi több, az idős asszony lelki nyugalmának őrzését, fiáról a sok éven át tartó hazugság fenntartását. Luca hűségében nincs semmi póz, semmi hősiesség, életét a kitartó, megkérdőjelezhetetlen szerelem motiválja. A rendező hallatlan érdeme, hogy a két állandóan jelenlevő és egy, a napi beszélgetésekben, gondolatokban, álmokban és illúziókban megtestesített, de csupán a film befejező epizódjában megjelenő hős történetével egy egész korszak lényegét ábrázolja. A sorsok mögött megbúvó és azokon átsejlő tragikum drámai feszítő ereje érteti meg velünk, hogyan fejezi ki e három ember kapcsolódása, példázata az egész kort, amelyben élniük kellett.
2000-ben a Magyar Film- és Tévéművészek Szövetsége, valamint a Magyar Újságírók Országos Szövetsége Film- és Tévékritikus Szakosztályának tagjai megszavazták Minden idők 12 legjobb magyar játékfilmjét. Makk Károly Szerelem című filmjét egyhangúlag választották a magyar filmtörténet legjobbjai közé.
 
Rendezte: Makk Károly
Főszereplők: Öregasszony – Darvas Lili, Luca – Törőcsik Mari, János – Darvas Iván, Erzsi – Szakács Eszter, Irén – Orsolya Erzsi, Az orvos – Mensáros László
Forgatókönyvíró: Déry Tibor
Operatőr: Tóth János
Zeneszerző: Mihály András
 

Nyelv/Language magyar/Hungarian

Hang/Audio

Szín/Black&White

Felirat/Subtitles angol/English, akadálymentesített magyar

Képarány/Format (16:9) 1:1.85

Játékidő/Running Time 88’

Tartalom

EXTRÁK

Korabeli előzetes 3’ / Original trailer
Magyar napok Sorrentóban MFH 1971/40 3’ / Hungarian week in Sorrento
Makk Károly és Gelencsér Gábor audiokommentárja  / Commentary by Károly Makk and Gábor Gelencsér
Ünnep. Makk Károly és vendégei (MTV, 1985) 73’ / Anniversary. Károly Makk and his guests

Makk Károly ’85 Egy filmrendező köszöntése (Attila Janisch) / Károly Makk ’85. Celebrating a director

Makk Károly és a Szerelem újra Cannes-ban / Károly Makk and Love return to Cannes