Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Szerelmem, India

Paraméterek

Szerző Lázár Imre
Cím Szerelmem, India
Alcím Brunner Erzsébet festőművész csodálatos élete
Kiadó Medicina Könyvkiadó
Kiadás éve 2022
Terjedelem 650 oldal
Formátum B/5, keménytáblás
ISBN 978 963 226 827 9
Eredeti ár:
10.800 Ft
9.720 Ft
Online kedvezmény: 10%

Brunner Erzsébet (1910–2001), a Képzőművészeti Akadémián tanuló tehetséges szobrásznövendék édesanyjával, Sass Brunner Erzsébet festőművésszel 1929-ben otthagyta a magyarországi biztos életet, az ígéretes karriert, és szó szerint világgá ment. Művészete Indiában kivirágzott, sikeres festő lett. A 20. századi India óriási alakjaival, Mahátmá Gándhíval, Dzsaváharlál Néhrúval, Indirá Gándhíval kötött életre szóló barátságot. 

Leírás

Brunner Erzsébet (1910–2001), a Képzőművészeti Akadémián tanuló tehetséges szobrásznövendék édesanyjával, Sass Brunner Erzsébet festőművésszel 1929-ben otthagyta a magyarországi biztos életet, az ígéretes karriert, és szó szerint világgá ment. Mindenki őrültségnek, felelőtlen kalandnak tartotta, hogy két nő elegendő pénz, nyelvtudás és kapcsolatok nélkül nekiinduljon a világnak. Eleinte még talán ők maguk sem tudták, hogy hová mennek, és mit akarnak, de valami ellenállhatatlan erő vonzotta őket egy olyan helyre, ahol megvalósíthatják művészi elképzeléseiket. Erzsébetnek Szicíliában egy álom mutatta meg az utat, hogy Indiába kell menniük. Hiába tornyosult előttük ezer akadály – a csoda megtörtént: végül eljutottak Indiába. Brunner Erzsébet művészete Indiában kivirágzott, sikeres festő lett. A 20. századi India óriási alakjaival, Mahátmá Gándhíval, Dzsaváharlál Néhrúval, Indirá Gándhíval kötött életre szóló barátságot. Édesanyjával együtt szárnyára vette a világsiker: Japánban, Amerikában, Angliában és Délkelet-Ázsia egy sor buddhista országában lelkesen fogadták a kiállításaikat, ők azonban visszatértek választott hazájukba, Indiába, és ott élték le az életüket.

A szerző fáradságos munkával gyűjtötte össze a szülőhazájától messzire szakadt rendkívüli művész csodálatos életének mozaikdarabkáit. Hosszú éveket töltött Indiában, Brunner Erzsébet közvetlen közelében, nap mint nap találkozott és beszélgetett vele. Ez a könyv őrzi beszélgetéseik summáját, ahogyan Brunner Erzsébet elmesélte csodálatos életét, megosztotta a gondolatait édesanyjáról, a művészet értelméről, a lélek mélységeiről és sok más témáról.

E könyv mindenekelőtt egy igazi, a szó klasszikus értelmében vett szerelemről szól. Brunner Erzsébet India iránti szenvedélyes szerelméről, amely a múlt század húszas éveiben kapott lángra, és hét évtizeden át izzott.

Lázár Imre diplomata, a Delhi Magyar Tájékoztatási és Kulturális Központ volt igazgatója. Az újdelhi Jawaharlal Nehru University Nemzetközi Tanulmányok Intézetében folytatott doktori tanulmányokat, PhD-fokozatát az indiai–magyar kulturális diplomáciáról szóló értekezésével védte meg. Kutatási területe a nemzetközi kapcsolatok, ezen belül elsősorban a különböző kultúrák közötti kommunikáció. India-szakértőként elsősorban a magyar–indiai kulturális kapcsolatok történetével foglalkozik. Tevékenyen részt vett Brunner Erzsébet hagyatékának feldolgozásában, számos Brunner-kiállításnak volt kurátora. A Brunnerek életéről és művészetéről több munkát publikált, köztük a Festőecsettel a világ körül: Sass Brunner Erzsébet és Brunner Erzsébet utazásai (Földrajzi Múzeumi Tanulmányok, Érd, 2008), az Under the Spell of Spirituality: Elizabeth Sass Brunner and Elizabeth Brunner (Peter Lang, Berlin, 2020) című tanulmányt és az Elizabeth Brunner: Her Life – Her Words (Niyogi Books, New Delhi, 2011) című könyvet.

Medicina Könyvkiadó, 2022.

Írta: Lázár Imre