Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Szimbolizáció és pszichológia

Paraméterek

Sorozat KívülBelül
Szerző Kapitány Ágnes – Kapitány Gábor
Cím Szimbolizáció és pszichológia
Kiadó L'Harmattan Kiadó
Kiadás éve 2020
Terjedelem 146 oldal
Formátum B/5, ragasztókötött
ISBN 978 963 414 564 6
Ár:
2.490 Ft
2.241 Ft
Kedvezmény: 10%

A szerzők – Kapitány Ágnes és Kapitány Gábor, az MTA doktorai, Széchenyi-díjas kutatók – egész tudományos pályáját átfogja a szimbolikus jelenségek vizsgálata, évtizedek óta dolgoznak a szimbolizáció értelmezésén. Sokféle szakmai kompetenciával bírnak: kiválóan értenek a kulturális antropológiához, a szociológiához és a pszichológiához egyaránt. Ebben a kötetben pszichológiai szimbólumelméleteket, megközelítéseket elemeznek a tőlük megszokott sokszempontú, számos tudományterület szemléletét és tudását integráló módon.

Leírás

A kötet két szerzőjének – Kapitány Ágnes és Kapitány Gábor, az MTA doktorai, Széchenyi-díjas kutatók – egész tudományos pályáját átfogja a szimbolikus jelenségek vizsgálata, évtizedek óta dolgoznak a szimbolizáció értelmezésén. A szerzők sokféle szakmai kompetenciával bírnak: kiválóan értenek a kulturális antropológiához, a szociológiához és a pszichológiához egyaránt. Ebben a kötetben pszichológiai szimbólumelméleteket, megközelítéseket elemeznek a tőlük megszokott sokszempontú, számos tudományterület szemléletét és tudását integráló módon.

A tanulmány jól használható a pszichológusképzésben (BA, MA, doktori képzés) és a pszichológiai praxisban olyan – gazdag idézetanyagot mozgósító – tankönyvként is, amely egy, a pszichológiában is alapvető tématerületen áttekintést nyújt a pszichológiatörténet e vonatkozásban legfontosabb állomásairól.

Írta: Kapitány Ágnes – Kapitány Gábor

Tartalom

1. Freud szimbólum-értelmezése(i)

2. Rövid intermezzo: Adler

3. Jung szimbólumfogalma

4. A szimbólum a Gestalt-pszichológiában

5. Szimbolikus interakcionizmus – szerepek, játszmák, szimbólumok

G. H. Mead

E. Goffman

6. A kognitivisták és a szimbólum. Piaget

7. A humanisztikus iskola és a szimbolikus gondolkodás

Carl R. Rogers

Abraham Maslow

Irvin David Yalom

8. A szimbolikus gondolkodás jelenléte néhány alkalmazott terápiás módszer területén. Szimbolizáció az NLP-ben. Szimbólumterápia

9. Összegzés

Hivatkozott művek jegyzéke