Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Színjátékok

Paraméterek

Szerző Weöres Sándor
Cím Színjátékok
Kiadó Argumentum Kiadó
Kiadás éve 2005
Terjedelem 566 oldal
Formátum A/5, keménytáblás
ISBN 978 963 446 320 7
Eredeti ár:
3.900 Ft
3.315 Ft
Online kedvezmény: 15%

A kötet Weöres Sándor ismert és játszott, még életében kiadott, általa sajtó alá rendezett darabjai (Theomachia, Holdbeli csónakos, Endymion, Csalóka Péter, Octopus, Kétfejű fenevad) mellett hét, hagyatékban fennmaradt, töredékes, kiadatlan mese- és bábjátékát, jelenetét, librettóját, drámatöredékét is tartalmazza. 

Leírás

Weöres Sándor színműírói tevékenységét lírájához hasonlóan a rendkívüli formagazdagság jellemzi, a dráma is fontos szerepet kap életművében. A költészet mellett a színpad iránt is korán elkezdett érdeklődni. Színpadi alkotásait a műfaji sokféleség ellenére alapvetően két csoportra oszthatjuk: történelmi-mitológiai alapokra épített drámai-filozofikus művekre és a népi humorra, hagyományokra épített mesejátékokra. A kötet ismert és játszott, még életében kiadott, általa sajtó alá rendezett darabjai mellett (Theomachia, Holdbeli csónakos, Endymion, Csalóka Péter, Octopus, Kétfejű fenevad) újdonságként hét, hagyatékban fennmaradt, töredékes, kiadatlan mese- és bábjátékát, jelenetét, librettóját, drámatöredékét is tartalmazza. A kötet végén Steinert Ágota tanulmánya olvasható a kötet összeállításáról, a kiadatlan művekről és Weöres színjátékírói terveiről.

 

Argumentum Kiadó, 2005.

Írta: Weöres Sándor

Szerkesztette: Steinert Ágota

 

Kapcsolódó témakör:

Színpadi művek

Tartalom

Theomachia (1938)

Holbeli csónakos (1941)

Endymion (1943)

Szkíták (1944)

Csalóka Péter (1950)

Octopus (1965)

Kétfejű fenevad (1968)

Függelék

Theseus

Szkíták (szinopszis és további részletek)

Tyunkankuru

Ilók és Mihók

Rapsóné

A csendháborító (szinopszis és töredékek)

A diadalmak

Steinert Ágota: Adalékok a kötet összeállításához, a kiadatlan művek sajtó alá rendezéséhez, W. S. színjátékírói terveihez