Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Szociális történetek autizmussal élő gyermekek számára

Paraméterek

Szerző Szaffner Éva – Gosztonyi Nóra
Cím Szociális történetek autizmussal élő gyermekek számára
Alcím Miért sírnak az emberek olyankor, ha örülnek?
Kiadó Geobook Kiadó
Kiadás éve 2015
Terjedelem 144 oldal
Formátum A/5, ragasztókötött
ISBN 978 615 5015 27 4
Eredeti ár:
3.200 Ft
3.040 Ft
Online kedvezmény: 5%

A Szociális Történet olyan, szigorú szakmai szabályok szerint megírt rövid történet, amely az autizmussal élő gyermek és serdülő számára nyújt érthető segítséget az élet különböző területein előforduló szituációk megértéséhez.

Leírás

A Szociális Történet olyan, szigorú szakmai szabályok szerint megírt rövid történet, amely az autizmussal élő gyermek és serdülő számára nyújt érthető segítséget az élet különböző területein előforduló szituációk megértéséhez. Rávilágít a helyzet szempontjából fontos tényezőkre, és pontos információkat ad arról, hogy mi történik, és miért. A szituáció leírása tartalmazza a fontos szociális szabályokat és a hétköznapi életben szokásos szociális reakciókat. A történeteket követő illusztrációk tovább növelik a módszer hatékonyságát.
 
Könyvünk sok éves terepmunka eredményeként jött létre. A leírt történetek nagyobb része – de nem mind – egy többségi iskolában tanuló, Asperger-szindrómával diagnosztizált fiú életében előforduló szituációk nyomán keletkezett. Segítő gyógypedagógusa kezdetektől alkalmazta a szociális történetek írásának módszerét, amikor úgy tapasztalta, hogy a beilleszkedési nehézségek, a kirívó viselkedések, érzelmi kilengések hátterében a szociális kogníció sérülése, az elvárt viselkedési és illeszkedési szabályok meg nem értése húzódik. A kötetben a kisiskolás gyermekek nehézségeit, és a serdülőkre jellemző problémákat feldolgozó történetek egyaránt megtalálhatók. Egy-egy iskolai helyzetet néhány esetben igyekeztünk több nézőpontból megvilágítva is leírni, utalva arra a fontos tényre, hogy ahány autizmussal élő gyermek, annyiféle lehet egy-egy helyzet értelmezése, az ugyanarra a helyzetre adott reakció, és természetesen a megoldás is. A történetek egy része nagyobb óvodás gyermekekre is alkalmazható, ha esetleg tudnak már olvasni, vagy a szüleik, az óvónő felolvassa nekik. A könyvet elsősorban gyógypedagógusoknak, tanítóknak, tanároknak, szülőknek ajánljuk, mindennapi használatra. Ezért eltekintünk a hosszú, főleg szakértőknek szóló szakirodalom lista közlésétől. A könyv írása közben tapasztalatainkon kívül Tony Attwood The Complete Guide to Asperger’s Syndrome című könyve szolgált támpontul, a vonatkozó részek oldalszámait a megfelelő helyen közöljük.
 
Írta: Szaffner Éva, Gosztonyi Nóra 
Fordította: Prekop Csilla
 
Kapcsolódó témakör:

Tartalom

1. Veszítés elviselése, kudarc tűrése
2. Változások elviselése
3. Várakozás, sorban állás
4. Barátkozás, társas kapcsolatok kortársakkal. Óraközi szünetek, udvar
5. Szexualitás
6. Iskolán kívüli programok: táborok, kirándulások, utazás tömegközlekedéssel
7. Órai viselkedés
8. Önkiszolgálás, önápolás
9. Ebédlő
10. Kommunikáció
11. Társas kapcsolat felnőttekkel
12. Érzelmek megértése
13. Egyéb

Kapcsolódó kiadványok

Raktáron
3.500 Ft 3.325 Ft