Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Szólások és közmondások munkafüzet

Paraméterek

Sorozat Anyanyelvi Kompetenciafejlesztő Munkafüzetek
Szerző Bárdosi Vilmos – Csobothné Hegedűs Mária
Cím Szólások és közmondások munkafüzet
Kiadó Tinta Könyvkiadó
Kiadás éve 2012
Terjedelem 48 oldal
Formátum B/5, irkafűzött
ISBN 978 615 5249 05 4
Eredeti ár:
1.490 Ft
1.266 Ft
Online kedvezmény: 15%

A munkafüzet Bárdosi Vilmos Magyar szólások, közmondások értelmező szótára fogalomköri szómutatóval című, a Tinta Könyvkiadó által 2012-ben megjelentetett szótárának anyagára épül. A munkafüzet e roppant gazdag, nyelvünk virágainak is nevezett anyag sokoldalú feldolgozásához nyújt segítséget, ötleteket.

Leírás

A munkafüzet Bárdosi Vilmos Magyar szólások, közmondások értelmező szótára fogalomköri szómutatóval című, a Tinta Könyvkiadó által 2012-ben megjelentetett szótárának anyagára épül. E kézikönyv évtizedes gyűjtőmunka eredményeképpen 14 000 szólást (kivágja a rezet), szóláshasonlatot (szegény, mint a templom egere), helyzetmondatot (Most ugrik a majom a vízbe.), közmondást (Ki korán kel, aranyat lel.) tartalmaz, és közreadja azok pontos magyarázatát, értelmezését. Nyelvünk irodalmi, népies vagy ma már kissé régies, de még közérthető fordulatain, szokásmondásain kívül legnagyobb számban természetesen a mai köznyelvre jellemző állandósult szókapcsolatok szerepelnek benne. A szótár a szólások, helyzetmondatok és közmondások magyarázata mellett megadja azok időbeli (régies, ritka), csoportnyelvi (szleng) és stiláris (pl. bizalmas, gúnyos, népies, tréfás, választékos, vulgáris) minősítését, használati körét is. Mindezen tulajdonságai által a szótár anyanyelvünk oktatásának nélkülözhetetlen eszköze az általános és a középiskolákban.

A munkafüzet e roppant gazdag, nyelvünk virágainak is nevezett anyag sokoldalú feldolgozásához nyújt segítséget, ötleteket. A diákok dolgozhatnak vele otthon vagy az iskolában, egyéni munkával vagy párban, vagy a manapság divatos csoportmunka keretében is. A fiatalabb korosztály számára a feladatok megfogalmazásán túl a tanár könnyítésként további kiegészítéseket, magyarázatokat adhat.

Bárdosi Vilmos az Eötvös Loránd Tudományegyetem Francia Tanszékének tanszékvezető egyetemi tanára, lexikográfus, az MTA Szótári Munka­bizottságának tagja. Több nyelvészeti szakkönyv, egyetemi tankönyv szerzője, a magyar és a francia szólások, közmondások kutatója.

Csobothné Hegedűs Mária több évtizedes tapasztalattal rendelkező gyakorló pedagógus, magyar–német–orosz szakos szakvizsgázott tanár, fejlesztőpeda­gógus. Elkötelezett híve az anyanyelvi nevelésben a szólások és közmondások változatosan történő felhasználásának.


Tinta Könyvkiadó, 2012.

Anyanyelvi kompetenciafejlesztő munkafüzetek 2.

Írta: Bárdosi Vilmos - Csobothné Hegedűs Mária

Lektor: Nemoda Judit

 

Kapcsolódó kiadványok:

Szólások, közmondások eredete

Tartalom

ELŐSZÓ

FELADATOK SZÓLÁSOKKAL

Tulajdonságok

„Állati” szólások

„Testes” szólások

„Színes” szólások

„Vígan dudál a portugál!”

„Hiba van a kréta körül!”

„Pénz beszél”

„Meteorológiai” szólások

„Száz szónak is egy a vége”

Mi a közös a szólásokban?

Mit csinál, aki ...?

Milyen állapotban van az, ...?

„Kakukktojás”

Szólások helyreállítása

„Számos” szólások

„Alfától az ómegáig”: betűk a szólásokban

Párhuzamos szerkesztésű szólások

Rokon értelmű szólások

„Különc” szólások

„Legendás” szólások

Bibliai és mitológiai szólások

FELADATOK HELYZETMONDATOKKAL, KÖZMONDÁSOKKAL

„Állati” közmondások

„Aki keres, (az) talál”

„Kérdésben a felelet”

„Hiányos közmondások”

„Mi fán terem?”

JÁTÉKOS, REJTVÉNYES SZÓLÁSOK, HELYZETMONDATOK, KÖZMONDÁSOK

MEGOLDÁSOK