Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Tagore, a misztikus költő

Paraméterek

Szerző Ubornyák Katalin
Cím Tagore, a misztikus költő
Kiadó Ursus Libris Kiadó
Kiadás éve 2004
Terjedelem 288 oldal
Formátum B/5, keménytáblás
ISBN 963 214 479 1
Ár:
2.850 Ft
2.565 Ft
Kedvezmény: 10%

Rabindranáth Tagore, a Nobel-díjas bengáli költő már hosszú évtizedek óta nagy népszerűségnek örvend hazánkban. Ebben a kötetben Tagore eseménydús életútjának bemutatását állítjuk a középpontba.

Leírás

Rabindranáth Tagore, a Nobel-díjas bengáli költő már hosszú évtizedek óta nagy népszerűségnek örvend hazánkban. Ebben a kötetben Tagore eseménydús életútjának bemutatását állítjuk a középpontba. Szó esik a családi háttérről és arról a kulturális és társadalmi közegről, amelyben ez a nagyszerű tehetség kibontakozhatott. Az életrajzot prózai írások egészítik ki: finom mívű vallomások a nagy kamaszkori utazásról, a szeretetről, az egyén és a Mindenség viszonyáról, az indiai nacionalizmusról; továbbá az élete alkonyán írt Testamentum élettapasztalatokat összegző, felemelően szép szakaszai. Helyet kap egy beszélgetés Albert Einsteinnel a világ természetéről és a zene lényegéről, és válogatást nyújtunk e sokoldalú művész festményeiből is.
Kitérünk Tagore életének magyar vonatkozásaira: részletes beszámolókat olvashatunk a Budapesten és Balatonfüreden eltöltött napokról, Kosztolányi Dezső és Babits Mihály korabeli cikkeivel kiegészítve, és megismerkedhetünk a költő által alapított egyetemen, Sántiniketánban alkotó két magyar festőművésznő, Sas-Brunner Erzsébet és Brunner Erzsébet alkotásaival.
A kötetet több mint ötven fénykép illusztrálja, és néhány vers is színesíti.
 
Lektor: Rácz Géza

Tartalom

Előszó (Bethlenfalvy Géza)
A család története, Tagore gyermek- és ifjúkora
Az első nagy utazás
Tagore, a költő
A szeretet
Az én
Nacionalizmus Indiában
Az egyén viszonya Mindenséghez
Hitvallásom
Bepillantás Isten költeményébe
Képmelléklet
Írások Tagore magyarországi látogatása kapcsán
Kronológia
Bibliográfia
Kislexikon