Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Tanulmányok és előadások a felnőttek képzéséről

Paraméterek

Szerző Maróti Andor
Cím Tanulmányok és előadások a felnőttek képzéséről
Kiadó Nyitott Könyvműhely Kiadó
Kiadás éve 2005
Terjedelem 262 oldal
Formátum B/5, ragasztókötött
ISBN 963 86445 5 9
Ár:
3.000 Ft
2.850 Ft
Kedvezmény: 5%

Indokolta e kötet kiadását, hogy Magyarországon még most is kevés könyv jelenik meg a felnőttek képzéséről, annak különösen az elméleti vonatkozásairól. E gyűjtemény tehát hiánypótló lehet.

Leírás

Az utóbbi évtizedben született tanulmányokból és konferenciákon elhangzott előadásokból ad válogatást ez a kötet. Valamennyi megjelent már nyomtatásban, de többségük nehezen hozzáférhető kiadványokban. Leginkább ez indokolja újabb megjelentetésüket. Az összeállításból azonban kiderülhet, hogy az egyes közlemények egységes szemléletűek, különböző tárgyuk ellenére is kiegészítik egymást. Szemléleti azonosságukból következik, hogy gyakran találhatók bennük ismétlődő megállapítások. Ezért fölmerülhet az a jogosnak látszó kritikus vélemény, hogy ezeket ki kellett volna hagyni, amikor másodszor, harmadszor jelentek meg valahol. Csakhogy ez az eljárás megbontotta volna az eredeti gondolatmenetek szerkezetét, és érthetetlenné tette volna, hogyan is alakult ki e megállapítások segítségével a szóban forgó gondolatsor érvelése. S minthogy e gyűjtemény célja dokumentatív jellegű is volt, elfogadhatónak látszott, hogy teljességükben maradjanak meg az egyes szövegek itt is. (Ez alól kivétel csak az olyan, külföldön elhangzott előadás volt, amelyben a külföldi hallgatóságnak ismertetni kellett a magyar történelem egyes eseményeit és sajátos vonásait; ezek azonban a magyar olvasók számára jól ismertek, tehát felesleges volt a szövegben meghagyni a leírásukat.) Az eredeti szöveghez ragaszkodás szándéka ad magyarázatot arra is, hogy miért térnek el egymástól az egyes írásokhoz kapcsolódó jegyzetek. Többségük lapalji jegyzetként csatlakozik a szöveghez, máshol, különösen az előadásokon elhangzott szövegeknél a felhasznált irodalom a szöveg végén található, itt a felsorolt irodalom csak általánosságban jelzi a forrásokat.
 
Indokolta e kötet kiadását, hogy Magyarországon még most is kevés könyv jelenik meg a felnőttek képzéséről, annak különösen az elméleti vonatkozásairól. E gyűjtemény tehát hiánypótló lehet. Már csak azért is, mert erősödik a felnőttképzés társadalmi jelentősége, elismertsége, a bennük dolgozók tájékozottságának és felkészültségének is egyre nehezebb feladatoknak kell megfelelniük. Mindezeket végiggondolva ajánlja írásait e tanulmányok szerzője, és reméli, hogy visszajelzéseket is kap olvasóitól arról, hogy a jövőben mely problémákat kellene alaposabban kifejteni.

Tartalom

Előszó
Tanulmányok
Lehet-e tanulni egy életen át?
Elméleti alapok a felnőttek tanításához és tanulásához
A tanulási-művelődési folyamatok tartalmának kiválasztása a felnőttek nevelésében
Van-e didaktikája a felnőttoktatásnak?
Résztvevő-központúság a felnőttek tanításában
Mi a távoktatás?
Történelmi tárgyú előadások
A Királyi Magyar Természettudományi Társulat 19. századi tudomány-népszerűsítő tevékenysége
Egy 20. század eleji felnőttoktatási tanácskozás tanulságai Magyarországon
Egyetemi hallgatók népművelési tevékenysége Dél-Magyarország falvaiban 1934 és 1944 között
Problémák és megoldási javaslatok a századvég felnőttoktatásában
A felnőttoktatás problémái Magyarországon
Elméleti jellegű előadások
A felvilágosító attitűd létjogosultsága
Ismeretadás vagy műveltségfejlesztés?
A funkcionális analfabetizmus értelmezése
Művelődéselméleti és andragógiai megfontolások az idősek képzéséről
Hatékonyabbá tehető-e a levelező oktatás?
Mit tehet a nyitott képzés a felnőttoktatás megújításáért?
A nyitott képzés lehetőségei és megvalósításának problémái
Közoktatás és közművelődés
Új feladatok az andragógiai kutatásban