Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Táplálkozás sporthoz, testmozgáshoz és teljesítményhez

Paraméterek

Szerző Adrienne Forsyth – Evangeline Mantzioris – Regina Belski
Cím Táplálkozás sporthoz, testmozgáshoz és teljesítményhez
Alcím Tudomány és gyakorlat (2. kiadás)
Kiadó Krea-Fitt Kft.
Kiadás éve 2024
Terjedelem 402 oldal
Formátum B/5, ragasztókötött
ISBN 978 615 82097 5 5
Eredeti ár:
9.000 Ft

A könyv a táplálkozás- és testmozgástudomány vezető szakértőitől származó világos, gyakorlatias és könnyen érthető útmutatót kínál a sport- és testmozgástáplálkozás átfogó megértéséhez. Az edzés vagy verseny előtti, alatti és utáni táplálkozás javíthatja a sportolók komfortérzetét, energiáját és teljesítményét minden szinten, az élsportolóktól a szabadidős sportolókig, valamint hosszú távú egészségügyi előnyöket is biztosíthat.

Leírás

A könyv a táplálkozástudomány és a testmozgástudomány vezető – ausztrál – szakértőitől származó világos, gyakorlatias és könnyen érthető útmutatót kínál a sport- és testmozgástáplálkozás átfogó megértéséhez. Az edzés vagy verseny előtti, alatti és utáni táplálkozás javíthatja a sportolók komfortérzetét, energiáját és teljesítményét minden szinten, az élsportolóktól a szabadidős sportolókig, valamint hosszú távú egészségügyi előnyöket is biztosíthat. Így a táplálkozás a sportolók egészség- és teljesítménystratégiájának kulcsfontosságú eleme, akár szabadidős, akár élsportolói szinten versenyeznek.

A három részre osztott könyv új, átdolgozott kiadása bizonyítékokon alapuló bevezetést nyújt a sporthoz, testmozgáshoz és teljesítményhez szükséges táplálkozásról. Az I. rész a táplálkozás- és sporttudományra összpontosít, elmagyarázva a sporttáplálkozást megalapozó legfontosabb alapelveket, beleértve az energiarendszereket, az edzésfiziológiát és az anyagcserét, valamint a teljesítményhez nélkülözhetetlen makro- és mikrotápanyagok emésztését és felszívódását, és tárgyalja a táplálékbevitelt befolyásoló tényezőket, az energia rendelkezésre állását és a táplálkozás értékelésének folyamatát. A II. rész az edzéshez szükséges táplálkozásra, az edzés előtti és utáni táplálkozásra, a folyadékbevitelre, az étrend-kiegészítőkre, valamint a testösszetétel mérésére és módosítására összpontosít. Az utolsó, III. rész az alkalmazott sporttáplálkozásra összpontosít a különböző sportágak és sportolók esetében.

Ez a második kiadás továbbá új betekintést nyújt a női-, az utánpótlás, a szenior- és a parasportolókkal, a hivatásos állományúakkal és a kortárs sportágak – többek között a sportmászás, a szörfözés, a gördeszkázás és a breaking – sportolóival való munkához.

Adrienne Forsyth az ausztráliai Ausztrál Katolikus Egyetemen a táplálkozás és dietetika docense és kutatásvezetője. Felsőfokú akkreditált gyakorló dietetikus, felsőfokú akkreditált sportdietetikus és akkreditált mozgásfiziológus, aki több mint két évtizedes tapasztalattal rendelkezik az oktatás, a gyakorlat és a kutatás területén. Olyan közösségi alapú programokat vezet, amelyek a táplálkozással összefüggő krónikus betegségekkel foglalkoznak, és elősegítik az egészséges sportban és szabadidőben való részvételt, valamint az egészségügyi szakemberek oktatásának innovációit.

Evangeline Mantzioris a Dél-Ausztráliai Egyetem táplálkozás- és élelmiszertudományi szakának programigazgatója. Vezető oktató, akkreditált gyakorló dietetikus és akkreditált sportdietetikus, több mint három évtizedes tapasztalattal rendelkezik a kutatás, az egyetemi oktatás, a klinikai dietetika és a klinikai oktatás területén a nagy oktatókórházakban és a magánpraxisban. Kutatási területei közé tartozik a sporttáplálkozás, a zsírok, a zsírsavak, a mediterrán étrend és a környezet–élelmiszer kapcsolat.

Regina Belski az ausztráliai La Trobe Egyetem professzora és az élelmiszer, táplálkozás és dietetika szakterület vezetője. Felsőfokú akkreditált gyakorló dietetikus és felsőfokú sport dietetikus. Az egészséget és a teljesítményt szolgáló, személyre szabott táplálkozási megközelítésre szakosodott, ami magában foglalja az egyének táplálkozását és egészségi állapotát befolyásoló tényezők feltárását, beleértve a módosítható tényezőket, mint például a táplálkozási ismeretek, a viselkedés, valamint az olyan fejlettebb területeket, mint a nutrigenomika és a génexpresszió étrendi eszközökkel történő variálása, valamint az emberi egészséget és a mikrobiomot szolgáló funkcionális élelmiszerek. Akkreditált gyakorló dietetikusként olyan ügyfelekkel dolgozott együtt, mint az olimpikonok, valamint az élvonalbeli labdarúgók.


Krea-Fitt Kft., 2024.

Szerkesztette: Adrienne Forsyth – Evangeline Mantzioris – Regina Belski

 

Kapcsolódó témakörök:

Sporttudomány

Dietetika

Tartalom

I. RÉSZ – A táplálkozás és a sport tudománya

Bevezetés a sportba és a testmozgásba

Energiaforgalom a sportban és a testmozgásban

Emésztés és felszívódás

Makrotápanyagok

Mikrotápanyagok és antioxidánsok

A táplálkozás lefordítása: a tápanyagoktól az élelmiszerekig

Táplálékbevitel és energiaelérhetőség

A táplálkozás felmérése és értékelése

II. RÉSZ – Táplálkozás az edzéshez, versenyhez

Sportolás közbeni táplálkozás

Makrotápanyagok periodizációja

Hidratálás

Étrend-kiegészítők és sportélelmiszerek

A testösszetétel felmérése és megváltoztatása

Környezeti megfontolások

Gyomor-bélrendszeri zavarok

Sérüléskezelés és rehabilitáció

III. RÉSZ – Alkalmazott sporttáplálkozás

Állóképességi sportolók

Erő- és teljesítménysportolók

Csapatsportolók

Súlykategóriás és esztétikai sportolók

Új olimpiai sportágak sportolói (falmászás, breaking, gördeszkázás és a szörfözés)

Katonák, hivatásos állományúak

Utánpótlás sportolók

Szenior sportolók

Női sportolók

Para-sportolók

Utazó sportolók

A sporttáplálkozási gyakorlat művészete