Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Tavaszi jeles napok

Paraméterek

Szerző Lukács Józsefné – Ferencz Éva
Cím Tavaszi jeles napok
Alcím … az óvodai környezeti nevelésben
Kiadó Flaccus Kiadó
Kiadás éve 2022
Terjedelem 208 oldal
Formátum B/5, ragasztókötött
ISBN 978 615 5278 78 5
Eredeti ár:
3.800 Ft
3.040 Ft
Online kedvezmény: 20%

A környezeti neveléssel, környezetvédelemmel kapcsolatos jeles napok többségét az óvodásokkal is jól fel tudjuk dolgozni. A gyerekek érzelmeire hatva, a játékon, mozgáson, verseken, meséken, dalokon keresztül közvetíthetjük a zöld jeles napok, világnapok értékeit, céljait, s általuk a családok szemléletén is változtatni tudunk.

Leírás

Lakóhelyünk, a Föld védelme egyre fontosabb feladata az emberiségnek, melynek ellátásához kellő tudatosság szükséges. Ennek kialakítását már az óvodában el kell kezdenünk. Az óvodai környezeti- és a fenntarthatóságra nevelés során változatos tevékenységeket biztosítunk a gyerekeknek, ezáltal tapasztalatokat szereznek az őket körülvevő természeti és társadalmi környezetről. Megismertetjük velük mindazt, ami érthető és hasznosítható az óvodás gyerekek számára. Megfigyelik lakóhelyük, óvodájuk közvetlen és tágabb környékét. Megtapasztalják az évszakok, az időjárás, a napszakok változásait, a növény- és állatvilág sokszínűségét, a természet körforgását. Összefüggéseket fedeznek fel, rácsodálkoznak az őket körülvevő szépségekre, megérintik, megszagolják, megízlelik azokat. Kialakul egy bensőséges kapcsolat a gyerekek, a természet és a világ között, ezért remélhetjük, hogy felnőve képesek lesznek vigyázni rá.

Gyermekkorunk benyomásai, élményei meghatározzák felnőttkorunk gondolkodásmódját, értékrendjét, ezért nagy az óvodapedagógusok felelőssége, mert munkájukon keresztül alakulnak ki a gyerekekben a fenntartható jövőre nézve fontosnak ítélt értékek, magatartási formák.

A környezeti neveléssel, környezetvédelemmel kapcsolatos jeles napok többségét az óvodásokkal is jól fel tudjuk dolgozni. A gyerekek érzelmeire hatva, a játékon, mozgáson, verseken, meséken, dalokon keresztül közvetíthetjük a zöld jeles napok, világnapok értékeit, céljait, s általuk a családok szemléletén is változtatni tudunk.

A Kerek egy esztendő – komplex tevékenységek az óvodai környezeti nevelésben című évszakalapú módszertani könyvsorozatunkban bemutattuk a hagyományos tavaszi jeles ünnepeket (Gergely-nap, Gyümölcsoltó Boldogasszony napja, Szent György napja stb.), világnapokat (A víz világnapja, A Föld napja, Madarak és fák napja stb.) és egyházi ünnepeket (pl. Húsvét, Pünkösd). Új könyvsorozatunk tavaszi kötetében az óvodáskorú gyerekek számára könnyen érthető, feldolgozható, a mindennapi életünkhöz szervesen kapcsolódó, ám kevéssé ismert világnapokat, zöld jeles napokat mutatjuk be. A könyvben található ötletekkel élményközpontú, az életkori sajátosságokat figyelembe vevő tevékenységeket, játékokat tudunk biztosítani az óvodások számára, ami azért is fontos, mert a játékos tanulás ereje felbecsülhetetlen, és hatékonysága semmilyen más tanulási formához nem hasonlítható. 

 

Flaccus Kiadó, 2022. 

Írta: Lukács Józsefné – Ferencz Éva

Kapcsolódó témakörök:

Kerek egy esztendő–sorozat

Ősztől őszig–sorozat

Mesés mozgás–sorozat

Óvodai nevelés – TAVASZ

Tartalom

Bevezető gondolatok

Március

A vadvilág világnapja

Nemzetközi fókavadászat-ellenes nap

Az újrahasznosítás világnapja

A verebek világnapja

A boldogság világnapja

Az erdők világnapja

Meteorológiai világnap

Április

Az egészség világnapja

A rendőrség napja

Május

Vándormadarak világnapja

A fény világnapja

A méhek világnapja

Európai nemzeti parkok napja

Nemzetközi tejnap

Jeles tavaszi napok

Felhasznált és ajánlott szakirodalom

Kapcsolódó kiadványok

Raktáron
4.800 Ft 3.840 Ft
Raktáron
3.800 Ft 3.040 Ft
Raktáron
3.800 Ft 3.040 Ft