Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Technikai írások

Paraméterek

Sorozat A pszichoterápia klasszikusai
Szerző Ferenczi Sándor
Cím Technikai írások
Kiadó Animula Kiadó
Kiadás éve 2006
Terjedelem 120 oldal
Formátum A/5, ragasztókötött
ISBN 963 408 045 6
Eredeti ár:
2.400 Ft
2.280 Ft
Online kedvezmény: 5%

Ebben a kötetben Ferenczi késői technikai írásai szerepelnek. Ezek, különösen az aktív technikáról szóló tanulmányai évtizedekkel megelőzték a pszichoanalitikus mozgalom természetes fejlődését.

Leírás

Harmat Pál, a Ferencziről és koráról szóló eddigi legalaposabb áttekintés szerzője így összegezi Ferenczi munkásságát:
„…munkássága végeredményben három rétegből tevődik össze. A határok az egyes rétegek között néha a különböző írások között húzódnak, máskor azonban ugyanazon a tanulmányon belül épülnek egymásra. A három rész természetesen élesen különbözik egymástól a maradandóság szempontjából.
1. Ferenczi néhány írása – vagy egyes írásainak néhány részlete spekulatív, rossz értelemben fantáziadús, bizonyíthatatlan. Ez mindenekelőtt genitális elméletére vonatkozik. A Thalassa sokat ártott Ferenczi saját és a psziahoanalízis tekintélyének.
2. Ferenczi sok írása és fejtegetése a Freud által felfedezetteket variálja eredeti, de a mestertől megszabott módon. Ide számíthatók nagyrészt a jelképekről, a neurózisokról, az elmebetegségekről (paranoia és homoszexualitás), a szexualitásról, az álomról, a mindennapok pszichopatológiájáról írottak.
3. Életművének legértékesebb részében túlhaladta a korabeli pszichoanalízist és a jövőbeni tendenciák előlegezője lett. Ezek a területek címszavakban: valóságérzék, introjekció és általában az én-funkciók vizsgálata, interperszonális dinamika (indulatáttétel és viszontáttétel), az aktív terápiás technika, háborús neurózisok, a patoneurózisok és egy-két szexológiai koncepció.”
Ebben a kötetben késői technikai írásai szerepelnek. Ezek, különösen az aktív technikáról szóló tanulmányai évtizedekkel megelőzték a pszichoanalitikus mozgalom természetes fejlődését. Csak a hozzá hasonló nagyok, mint például tanítványa Bálint Mihály, ismerték fel kezdettől fogva Ferenczi jelentőségét, amelyet a legutóbbi években a munkássága körül felvirágzó reneszánsz igazol vissza. Nevét ugyan nem tudják kiejteni, de munkáit keresik – egy ilyen jelenet, amelynek a kiadó vezetője tanúja volt a londoni Kamac könyvesboltban, indította el az Animula azon kezdeményezését, hogy eredeti munkáit ne csak hosszas könyvtári keresgélés után lehessen olvasni, hanem ismét ott legyen a pszichoterápia hazai művelőinek könyvespolcán egy „Ferenczi Összes”.
 
Írta: Ferenczi Sándor
 
Kapcsolódó kiadványok:

Tartalom

Az „aktív technika” továbbépítéséről a pszichoanalízisben (1921)
Az aktív pszichoanalitikus technika kontraindikációi (1926)
A kedvezőtlen mozzanatok elfogadásának problémája (1926)
Az analízisek befejezésének problémája (1928)
A pszichoanalitikus technika rugalmassága (1928)
A relaxáció elve és a neokatarzis (1929)
Felnőttek gyermekanalízise (1931)
Nyelvzavar a felnőttek és a gyermekek között (1932)
A trauma a pszichoanalízisben (1933)