Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Tér és tükör - mindennapi kísérteteink

Paraméterek

Szerző Erdélyi Ildikó
Cím Tér és tükör – mindennapi kísérteteink
Alcím Szociál-pszichoanalitikus tanulmányok
Kiadó Flaccus Kiadó
Kiadás éve 2004
Terjedelem 182 oldal
Formátum B/5, ragasztókötött
ISBN 963 9412 21 x
Eredeti ár:
2.200 Ft
1.650 Ft
Online kedvezmény: 25%

A könyv tanulmányai olyan tükrözési folyamatokat ragadnak meg, amelyek a pszichoterápiás térben vagy „mintha térben”, a pszichoterápia résztvevőinek kapcsolatában jönnek létre.

Leírás

A könyv tanulmányai olyan tükrözési folyamatokat ragadnak meg, amelyek a pszichoterápiás térben vagy „mintha térben”, a pszichoterápia résztvevőinek kapcsolatában jönnek létre. A külső, mindennapi valóság és a belső, szubjektív realitás történései egyaránt tükröződnek ebben a térben. Jelen és korábbi idők kapcsolatai jelennek meg benne, az erőt adók is, de azok is, amelyeket, mint a múlt „kísérteteit” hordozzuk magunkban, amikor hajdan volt „szellemeinkkel” viaskodunk. A tanulmányok bevezetnek a pszichoterápiás munkába, bemutatják annak terét és tükör természetét úgy, hogy összeköttetést teremtenek a terápia jelenségvilága és a mindennapi élet jelenségei között. A könyv kérdésfeltevései a szociálpszichológia területén fogalmazódtak meg, a válaszok azonban már kettős keresztségűek, magukon viselik mind a társas lélektan, mind a pszichoanalízis jegyeit. Társas lélektani jelenségek vizsgálati eredményei találkoznak benne a pszichoanalitikus megfigyeléseivel.
Izgalmas, mindünket érdeklő rejtelmek kutatása nyomába szegődünk a szerző kérdéseivel, melyek az interakció nem verbális területe (érintés, tekintet, autokontaktus) felől (1. rész) vezetnek a „megszólító és megigéző múlt”-on át (2. rész) a közösségi és privát mítoszteremtés, valamint elméletalkotás összefüggéseinek bontogatása felé (3. rész), hogy azután az „átmeneti tér” dzsungeli sűrűségébe lépjünk. Rátalálhatunk arra, hogy a terápiás csoport társas kölcsönhatási rendszerének mintha világában a pszichodráma mennyire eleven és különös televénye a tükrözéseknek és fantáziának, ahol a való élet és a fikció a megkettőződöttség mágiájaként jelenik meg. Benne és általa e kettős világ csodája tárulhat fel előttünk (4. rész). Végül a drogfogyasztók által teremtett, meghamisított világba vezet be a szerző bennünket (5. rész).
 
 
Írta: Erdélyi Ildikó
Lektor: Bagdy Emőke
 

Erdélyi Ildikó további könyvei:

A lélek színháza

Mágikus és hétköznapi valóság

Tartalom

  • A pszichoterápiás tér, mint az interakció, a kapcsolat és a reprezentáció tere.
  • Az érintés, a tekintet és a tér az interakciókban.
  • A csábítás jelenségei az interakcióban: a donjuanizmus és a fantomizáció.
  • Mítoszképzés pszichoanalízisben: elméletalkotás a pszichoterápiás tér mentén.
  • Azonosulások és differenciációk csoportok kapcsolati hálójában: pszichodráma csoportok interakciós terének vizsgálata.
  • Drogfogyasztók és a drog reprezentációja.
  • Szociálpszichológia és mélylélektan határain.

Kapcsolódó kiadványok

Raktáron
3.150 Ft 2.992 Ft
Raktáron
3.990 Ft 3.591 Ft