Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Természetgyógyászat dióhéjban

Paraméterek

Szerző Sarkadi Ádám
Cím Természetgyógyászat dióhéjban
Alcím Egy természetgyógyász orvos gyakorlati tapasztalatai (2., átdolgozott kiadás)
Kiadó Vita Natura Alapítvány
Kiadás éve 2002
Terjedelem 262 oldal
Formátum A/5, keménytáblás
ISBN 963 202 128 2
Ár:
2.850 Ft
A természetgyógyászat, mint maga a szó is kifejezi, a természetes úton való gyógyítással foglalkozik. Filozófiája az ősi időkbe nyúlik vissza, így évezredes hagyományai vannak...

Leírás

A természetgyógyászat, mint maga a szó is kifejezi, a természetes úton való gyógyítással foglalkozik. Filozófiája az ősi időkbe nyúlik vissza, így évezredes hagyományai vannak.
A betegség okát nem egy kórokozónak tudja be, hanem több különböző, testi-lelki- energetikai tényező által kiváltott folyamatnak. A természetgyógyászat a természet törvényeinek örök igazságaira támaszkodik. A gyógyítás maga a természet elemeivel, anyagaival történik a természetgyógyászatban. A modern orvostudomány gyógyító anyagait szintén többnyire a természet anyagaiból keresi ki, de a fő hangsúlyt a hatóanyagra helyezi. Így kizárólag a betegség hatóanyagát próbálják kikeresni a természetből, később pedig egy kémiai anyagot, egy gyógyszert gyártanak belőle. A természetes gyógyításban a multikauzalitás elve uralkodik, a modern orvostudománynál az analízis, a monokauzalitás elve a mérvadó. Ezzel az összehasonlítással nem azt akarom mondani, sugallni, hogy a modern gyógyászat, az orvostudomány szükségtelen vagy kevésbé értékes mind a természetgyógyászat. Ez többnyire hitvallás kérdése, ás nem az én feladatom eldönteni.
Vallom, hogy a modern gyógyászat ismerete, elismerése nélkül helytelen, felelőtlen gyógyítónak lenni. A modern gyógyítás kiváló a diagnosztikában, az akut kezelésben. A természetgyógyászat többnyire a krónikus betegségek kezelésében jeleskedik, és a kettő ötvözete adja az optimális gyógyítást. Most térjünk vissza a természetgyógyászat gyökereihez, alapfogalmaihoz, hisz a gyökerek nélkül nincs élet, nincs tartás. A természetgyógyászat gyökerei a hindu, a kínai népi gyógyítás, az ókori görög, egyiptomi, perzsa filozófiák gyógyítási elveiből, módszereiből erednek. Az említett filozófiák, gyógyítási módszerek, elvek alapgondolatukban hasonlóak: az egészséges ember harmóniában, egyensúlyban van önmagával, környezetével, a beteg pedig nem. Az egyensúly (testi-lelki) helyreállítása, a gyógyítás módszerei, a természet anyagaiból történik, összhangban a természet törvényeivel.
 
Lektor: Dicsőfy Durian Endre

Tartalom

Előszó az 1. és a 2. kiadáshoz
A természetgyógyászat jogi helyzete
Természetgyógyászati alapismeretek
A hagyományos kínai orvoslás (HKO)
Az alternatív mozgás-, mozgatás- ás masszázsterápia, a légzésterápiák, relaxáció, vizualizáció, immagináció, meditáció
A táplálkozás, táplálkozási terápiák
Gyógynövény-terápiák ás apiterápia
Homeopátia, komplex homeopátia, nozódák, spagyrika
Az antropozófia, antropozófikus gyógyítás
Neurálterápia
Vér oxigenizációs eljárások
Dr. Koch féle molekuláris terápia
Mikrobiológiai terápia
Enzimterápia
Méregtelenítő terápiák
Szín- és fényterápia
Kineziológia, pszichokineziológia, regulációs diagnosztika
Bert Hellinger szerinti családterápia
A bioenergia, a bioenergiával való gyógyító módszerek
Ismertebb természetgyógyászati diagnosztikai vizsgálati módszerek
A természetgyógyászati klinikum
Utószó
Irodalomjegyzék