Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Botanika

botanika (növénytan) a biológia növényekkel foglalkozó ága, körébe mintegy 400 ezer faj tartozik, amelyből 248 ezer virágos növény. A szó ógörög eredetű: a βοτάνη (botané) szó legelőt, füvet, takarmányt jelent. A botanika – mint a mérgező- és gyógynövények ismerete – a legrégebbi tudományágak közé tartozik. Az ókortól a reneszánszig az orvostudomány egyik mellékágaként oktatták (emiatt létesítettek füvészkerteket az egyetemeken). A modern növénytan – többek között – tanulmányozza a növények morfológiáját, élettanát, biokémiáját, egyedfejlődését, ökológiáját, evolúcióját, rendszerezését és a növények betegségeit. 

Rendezés:
Nézet:

A szerző figyelembe vette a nemzetközi együttműködéssel készült európai flóramű, a Flora Europaea (Tutin, T. G. et al., 1964–1980) eredményeit. Arra törekedett, hogy fajaink azonosíthatók legyenek az európaiakkal, ezért lehetőleg a Flora Europaea nómenklatúráját használta. A növények ábráinak legtöbbje Csapody Vera művészi rajza, melyeket újabb ábrákkal Széll Marianne egészített ki.

5.980 Ft 5.382 Ft

Az élő szervezetek leginkább természetes osztályozása a leszármazáson alapszik. A könyv célja a szárazföldi növények (mohák, harasztok, nyitva- és zárvatermők) rendszerének ismertetése a legújabb kutatások tükrében. A molekuláris filogenetika módszereinek köszönhetően mai tudásunk már elegendő ahhoz, hogy a korábbi rendszereket teljes egészében evolúciós alapokra helyezzük.

7.300 Ft

A múlt század elején, valószínűleg gabonaszállítmányok kísérő szennyezőjeként, került be a parlagfű magja térségünkbe, és már a ’20-as években megtalálták ezt a növényt Somogy megyében. Kétséget kizáróan egy különleges gyomnövényről van szó, de azért érdemes megvizsgálni, hogy az elmúlt évtizedekben hogyan vált első számú domináns gyommá, majd napjainkban közellenséggé.

2.460 Ft

A könyvben bemutatjuk a hazánkban megtalálható legfontosabb fákat és cserjéket, amelyek felismerését és azonosítását egy egyszerű határozókulcs segíti. Hasznos segítségként forgathatja ezt a könyvet mindenki, aki szereti a természetet, kíváncsi a körülötte lévő növényvilágra, meg akarja ismerni annak tagjait. A köteteket illusztráló csodálatos festményeket Csapody Vera hagyatékából válogatták a szerzők.

1.990 Ft 1.592 Ft

Növényekkel festeni igen sokoldalú tevékenység, munkaigényes, ám megunhatatlan, folytonos tapasztalatszerzés. Élő anyaggal dolgozunk, előre nem kiszámítható körülmények is befolyásolják az elért színárnyalatokat. Sokféle módszer, eljárás létezik, idővel ki-ki megtalálja a neki leginkább megfelelőt. A növények festőképességét a mindennapi élet számos területén felhasználhatjuk. Ebben a könyvben kifejezetten fonalak és textíliák színezéséhez nyújtunk segítséget.

3.995 Ft 3.395 Ft

A dendrológia a növénytan (botanika) fás szárú növényeket tárgyaló ága. Magyar neve a ritkán használt faismerettan. Tevékenysége meglehetősen szerteágazó. Foglalkozik a fák és cserjék alaktani leírásával és felépítésével, rendszerezésével, származásával, ökológiai igényeivel, termesztésével és felhasználásával stb.

4.800 Ft

Este libro es la tercera y ampliada edición de la primera monografía completa familia Rubiaceae (la cuarta más diversa entre las fanerógamas con 670 géneros y 13 800 especies aproximadamen-te) la quinta más importante en la flora de México representada por 113 géneros y más de 670 especies...

13.200 Ft 11.880 Ft

A kutatók által írt könyv mély és alapos tudományos ismereteket nyújt a Föld növényvilágának legádázabb fajairól, melyek nagy része halálos kimenetelű mérgezéseket okozhat. Megmagyarázza a mérgező növények és más organizmusok – különösen az emberi szervezet – kölcsönhatását, és feltárja, hogy a toxinok mily módon képesek gátolni a testi funkciók, szervek és szervrendszerek normális működését.

8.999 Ft 7.649 Ft

Átfogó botanikai tárgyú nevezéktani szótár magyar nyelven mintegy fél évszázada jelent meg utoljára. E hiány pótlására szolgál ez a könnyen áttekinthető, mintegy 7000 címszót tartalmazó, gazdag ábraanyaggal bővített, korszerű terminológiai szótár. 

5.800 Ft 5.510 Ft

A könyv először a mitotikus, majd a meiotikus sejtciklusban mutatja be a kromoszómákat. A harmadik fejezet az eukarióta kromoszómák felépítéséről és megkettőződéséről szól, ezután a kromoszómák szerkezeti változásait írja le a szerző. Az ötödik fejezet a poliploidiáról, az aneuploidiáról, a haploidiáról és a kromoszómák számbeli megváltozásának egyéb megjelenési formáiról ad áttekintést. A következő fejezet tárgya a génlokalizáció és a génátvitel kromoszómamanipulációval...

3.500 Ft

Dr. Simon Tibor és dr. Seregélyes Tibor Növényismeret című könyve a biológiatanítás alapvető taneszköze. A határozókönyv nemcsak a biológia-tankönyvsorozatokhoz illeszkedik, hanem a hazai biológiaoktatás minden tankönyvének nélkülözhetetlen segédlete. A kézikönyv használatát minden biológiát tanuló korosztálynak ajánljuk.

4.500 Ft

A vírusok osztályozása és rendszerezése, a biotesztek virológiai alkalmazása, a virológiai vizsgálat módszerei, a növényi vírusos betegségek, a vírus-ellenállóságra való nemesítés hagyományos és biotechnológiai módszerei alkotják a könyv tartalmát. 

4.200 Ft

Dr. Salamon Pál az egyik legkiválóbb ismerője a növényvírusok rendszertanának és patológiájának. Könyvében kísérletet tesz arra, hogy teljes körű taxonómiai áttekintést adjon a növényi vírusok, viroidok és szatellitek teljes listájának magyar nevével.

2.960 Ft

El libro es una monografia taxonómica de la familia Rubiaceae, que contiene la descripción detallada de las especies y géneros existentes en Cuba, y las claves para ayudar su identificación...

13.200 Ft 11.880 Ft

A mű méltó párja a Természetvédelmi állattan című könyvnek. A két mű együttesen szolgálja a magyar természetvédelem ügyét, a gyakorló természetvédő szakemberek továbbképzését, a közép- és felsőfokú természetvédelmi oktatást, a magyar természetvédelem népszerűsítését. (106 színes képpel.)

5.900 Ft

A télen hideg, borongós európai klímában élő emberek képzeletvilágában az orchideák körül kialakult misztikum napjainkig él, és az új generációknál mindig újra fellobban. E növények virágainak lenyűgöző, összehasonlíthatatlan szépsége, bizarr formája, a növények érdekes, rejtélyes életmódja az egyébiránt érdektelen szemlélőt is elcsodálkoztatja.

6.900 Ft

Vadon termő bogyók gyűjtése és felhasználása. Ez a kis kötet könnyed bevezetést ad a vadon termő bogyók szüretelésének művészetébe, mégpedig a 12 legfinomabb, őshonos bogyós gyümölcs ismertetésén keresztül.

2.500 Ft 2.250 Ft