Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Textos sobre temas socioculturales Latinoamericanos

Paraméterek

Szerző Tóth Ágnes – Nagy Marcel
Cím Textos sobre temas socioculturales Latinoamericanos
Alcím Szemelvények Latin-Amerika társadalmi és kulturális kérdéseiről (spanyol nyelvű kiadvány)
Kiadó JATEPress
Kiadás éve 2004
Terjedelem 206 oldal
Formátum B/5, ragasztókötött
ISBN JATE25
Eredeti ár:
2.520 Ft
2.394 Ft
Online kedvezmény: 5%

Az olvasókönyv Latin-Amerikával ismerteti meg a hallgatókat, jól kiválasztott témákon keresztül. (Spanyol nyelvű kiadvány.) 

Leírás

Tanszékünk, a Szegedi Egyetem Hispanisztika Tanszéke 2003-ben ünnepelte megalakulásának tizedik évfordulóját. Az ezzel kapcsolatos rendezvényeink jó lehetőséget adtak a mérlegkészítésre és a visszatekintésre egyaránt. Egy ilyen visszatekintésből látszik világosan, hogy a szegedi „spanyol tanszék” képzésének szerkezete, programja és tematikája már kezdettől fogva eltért a hazánkban hagyományos „nyelv és irodalom” típusú idegen nyelvi képzéstől. A tanszék tudományos és szerkezeti előzményeiből következően – a József Attila Tudományegyetem Latin-Amerika története Kutatócsoport (1982-1992) alapján született a tanszék – képzésünkben a nyelvi-nyelvészeti és irodalmi studiumok mellett igen erőteljesen vannak jelen az un. „civilizációs” tárgyak: spanyol és spanyolamerikai országismeret, a földrajz, a történelem mellett a politikatudományi kurzusok („Spanyolország politikai rendszere”, „Spanyol-Amerika politikai rendszerei”); de rendszeresen hirdetünk néprajzi és filozófiai speciálkollégiumokat is. Hallgatóink kedvelik e kurzusokat, mert a klasszikus studiumok mellett mélyebb és rendszerezett ismereteket nyújtanak a hispán világról. Szigorlati kérdéseink – és kurzusaink – tartalmazzák a „spanyol-magyar kapcsolatok története” és a „latin-amerikai magyar emigráció története” témáit is.
Ebben a széles „civilizációs” oktatási sávban kell elhelyeznünk ezt az olvasókönyvet is, amely Latin-Amerikával ismerteti meg a hallgatókat, jól kiválasztott témákon keresztül. A kötetet összeállító oktatóinknak, Tóth Ágnesnek és Nagy Marcelnek, nem ez az első, oktatást segítő könyve. Tanszékünk kezdettől nagy súlyt helyezett arra, hogy hallgatóinkat ellássa tankönyvekkel, szöveggyűjteményekkel. A tanszék alapításának 10. évfordulójára rendezett kiállításunkon 49 könyvet mutattunk be: mindegyik tanszékünk, oktatóink munkájának eredményeként jelent meg – segítendő diákjaink jobb felkészülését és felkészítését.
E kötetünket akár „jubileumi”-nak is nevezhetnénk, hiszen az ötvenedik kötet, amit hallgatóink tanulóasztalára leteszünk, de bízunk abban is, hogy középiskolában tanító tanárok és más egyetemek hispanista hallgatói számára is érdekes és hasznos munka született. 
 
Lektor: Domingo Lilón