Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Tiszán innen, Dunán túl

Paraméterek

Sorozat Népdalgyűjtemények
Szerző Borsy István – Rossa Ernő
Cím Tiszán innen, Dunán túl
Alcím 150 magyar népdal
Kiadó Editio Musica Budapest
Kiadás éve 2006
Terjedelem 160 oldal
Formátum A/6, ragasztókötött
ISBN 080 00459 3
Eredeti ár:
1.200 Ft

A kötet megjelentetésével iskolák, énekkarok és az érdeklődők népdal iránti igényét kívánjuk kielégíteni. A 150 népdal összeválogatásánál gyakorlati és pedagógiai szempontokat egyaránt érvényre juttattunk.

Leírás

Immáron két évtizede forog közkézen a „Tiszán innen, Dunán túl” c. népdalgyűjtemény. Örülünk, hogy kiadványunkkal mi is hozzájárultunk a napjainkban egyre növekvő népdaléneklési kedv erősödéséhez, a magyar népzenei folklór széles körben való megkedveltetéséhez. A 150 népdal közül jónéhány ebben a könyvecskében jelent meg először nyomtatásban és vált iskolák, kórusok, valamint néptáncosok közkedvelt dalává, mint pl. az Este van már, késő este… kezdetű, Bartók gyűjtötte dallam.
Úgy véljük, hogy e kiadvány kerek húsz esztendő alatt, a szolmizáló jelek azóta jól bevált feltüntetésével sokakat segített a lapról való éneklés elsajátításához.
A kötet megjelentetésével iskolák, énekkarok és az érdeklődők népdal iránti igényét kívánjuk kielégíteni. A 150 népdal összeválogatásánál gyakorlati és pedagógiai szempontokat egyaránt érvényre juttattunk. A népdalok szövegtartalmi összeállításában felöleltük a magyar nép történelmének és életének különböző megnyilvánulásait: a jobbágyság panaszos hangját, katonadalokat, népünk szabadságvágyát, szerelmi dalokat, virágénekeket, valamint játékos, vidám táncdalokat.
Tekintettel voltunk a népdalok zenei sajátosságaira is. Ötfokú, dúr, moll és modális hangsorú dallamok váltakoznak a gyűjteményben. Megtalálhatók a különböző formák (kvintváltó, ereszkedő, visszatérő, stb.), és ritmusfajták (parlando, rubato, giusto), az egyszerű és ékítményes stílusú népdalok. Felvettünk néhány variáns-dallamot is, hogy képet adjunk népzenénk állandóan változó, tehát valódi, fejlődő életéről. Végül minden dallamhoz szolmizáló anyagot is adtunk, amelynek rendszeréről alább részletesebb tájékoztatást közlünk.
 
 
Gyűjtők:
Ádám Jenő, Ágasvári Sándorné, Bartók Béla, Bálint Sándor, Bárdos Lajos, Borsai Ilona, Borsy István, Domokos Péter Pál, Farkas Ferenc, Járdányi Pál, Kerényi György, Kiss Lajos, Kodály Zoltán, Lajtha László, Péczely Attila, Rossa Ernő, Sebestyén Gyula, Seemayer Vilmos, Schneider Lajos, Vavrinecz Imre, Veress Sándor, Vikár Béla, Zámbó István
 
 

Editio Musica Budapest, 2006.

„Virágos” sorozat

Szerkesztette: Borsy István, Rossa Ernő