Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Titkok a családban

Paraméterek

Sorozat Családterápiás sorozat
Szerző Pincus, Lily – Dare, Christopher
Cím Titkok a családban
Alcím A meghitt kapcsolatok rejtett rétegei
Kiadó Animula Kiadó
Kiadás éve 2007
Terjedelem 160 oldal
Formátum A/5, ragasztókötött
ISBN 978 963 975 111 8
Eredeti ár:
3.800 Ft
3.610 Ft
Online kedvezmény: 5%

Aki hivatásosként foglalkozik családokkal – vagy akár csak érdekli például a saját családja működése –, nagyon jó kalauzt kap ebben a könyvben a kapcsolatok mélyének megértéséhez.

Leírás

Aki hivatásosként foglalkozik családokkal – vagy akár csak érdekli például a saját családja működése –, nagyon jó kalauzt kap ebben a könyvben a kapcsolatok mélyének megértéséhez. A két szerző, a legendás hírű Tavistock Klinika szellemiségét követve, arról ír, ami a család látható szerkezete és tudható szabályrendszere hátterében rejlik. Vizsgálódásuk középpontjában nem a valós titok áll; „családi titok” alatt ebben a könyvben a családtagok előtt ismeretlen (esetleg sejtés-szerűen gyanított) énrészeit értik, amelyben a viselkedést alapvetően meghatározó érzelmek találhatók. Ebben a nem ismert régióban alakulnak ki a tudattalan „összejátszások”, vagy az egész famíliát, sőt generációkat befonó mítoszok. Rejtett hatásuk meghamisítja a valóságérzékelést, torzítja a döntéshozatalt; általában mondhatjuk, hogy többnyire káros és deformáló befolyásuk van az egyén és a család működésére, mint például az alábbi esetben:
Mr. Bell alig múlt kétéves, amikorra már két kishúga is született. Így az anyának rá alig maradt ideje. Négyéves korában skarlátot kapott, és keserves heteket töltött egy járványkórház elszigetelt kórtermében, ahol még a szülői látogatást sem engedélyezték. Emlékei szerint hazakerülve tudta meg, hogy a húgai meghaltak. Úgy érezte, az ő fertőzése ölte meg őket, és hogy ezzel elveszítette a szülei szeretetét és bizalmát. Nehezen kezelhető, boldogtalan gyerekké vált, a szülei pedig, nem tudván, mit érez, nem értették, mitől változott meg ennyire gyökeresen.
Persze, a tudattalan régióban vannak pozitív érzelmek, pozitívan ható mítoszok is – de „vakon” vagy csupán megérzésből ezeket is nehéz jól használni.
A kötet fejezetei az emberi élet ciklusait követik; a szerzők minden fejezetben számos rövid történettel, terápiarészletekkel illusztrálják mondanivalójukat.
 
Írta: Lily Pincus – Christopher Dare
Fordította: Bogár Krisztina

Tartalom

Előszó
Bevezetés. Titkok a családi életciklusban
A személyiség kialakulása
A házasság – és a szerződés tudattalan „záradékai”
Helyet szorítani a babának
A gyermek önállósulása
Kamaszok, szülők, fantáziák
Féktelenség és öntudat
Házasság és életközepi válság
Veszteség és halál