Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Tíz dolog, amit minden autizmussal élő gyermek szeretné, ha tudnál

Paraméterek

Szerző Notbohm, Ellen
Cím Tíz dolog, amit minden autizmussal élő gyermek szeretné, ha tudnál
Kiadó Geobook Kiadó
Kiadás éve 2009
Terjedelem 175 oldal
Formátum A/5, ragasztókötött
ISBN 978 963 88590 0 6
Ár:
1.995 Ft
1.895 Ft
Kedvezmény: 5%

Vannak napok, amikor úgy tűnik, az egyetlen, ami kiszámítható benne, az a kiszámíthatatlanság. Az egyetlen jellemzője, ami következetes: a következetlenség. Az egyetlen, amit senki sem vitat: hogy az autizmus felfoghatatlan, még azoknak is, akik nap, mint nap találkoznak vele.

Leírás

Vannak napok, amikor úgy tűnik, az egyetlen, ami kiszámítható benne, az a kiszámíthatatlanság. Az egyetlen jellemzője, ami következetes: a következetlenség. Az egyetlen, amit senki sem vitat: hogy az autizmus felfoghatatlan, még azoknak is, akik nap, mint nap találkoznak vele. Az autizmussal élő gyermek lehet, hogy ránézésre „normális”, de viselkedése különös, vagy akár egyenesen nehezen kezelhető is lehet. Az autizmust egykor „gyógyíthatatlan” rendellenességnek tartották, de ez a besorolás lassan idejét múlttá válik, mivel a tudás és az általa születő megértés folyamatosan – már azzal is, hogy ezt elolvasod –, bővül. Nap mint nap bizonyítják nekünk az autizmussal élők, hogy igenis felül tudnak kerekedni, kompenzálni vagy más módon kezelni tudják nagy részét az autizmus legemberpróbálóbb velejáróinak. Azzal, hogy gyermekünk környezetével megértetjük az autizmus legalapvetőbb elemeit, óriási mértékben járulunk hozzá, hogy később el tudjanak indulni az önálló, tevékeny felnőttkor felé vezető úton. Az autizmus rendkívül összetett zavar, de a cikk céljainak szempontjából, az amúgy megszámlálhatatlan jellemzőjét négy alapvető csoportba soroljuk: észlelési zavar, megkésett beszéd/nyelvi fejlődés és visszafejlődés, bizonytalan kapcsolatteremtési készség és teljes személyiséget/önbizalmat érintő kérdések. Bár ez a négy elem sok gyermekre igaz lehet, tartsuk szem előtt, hogy az autizmus spektrumzavar: nincs két (vagy tíz, vagy húsz) teljesen egyforma autizmussal élő gyermek. Mindegyikük a spektrum egy-egy külön pontján található. És épp ennyire fontos, hogy minden egyes szülő, tanár és gondviselő is bárhol elhelyezkedhet a spektrumon. Akár gyermek, akár felnőtt, mindkettőnek az igényei egyediek.
Ellen Notbohm újságíró, szülő-tanácsadó, akinek sikeres újságírói karrierje azután vett fordulatot, miután kisfia autizmus diagnózist kapott. Más sikeres könyvek mellett a Tíz dolog, amit minden autizmussal élő gyermek szeretné, ha tudnál c. könyv szerzője, és társszerzője a tengerentúlon díjat nyert 1001 hasznos ötlet autizmussal élő gyermekek neveléséhez és oktatásához című könyvnek is. Rendszeresen közöl cikkeket, írásokat folyóiratokban is.
 
Fordította: Daniss-Bodó Eszter

Tartalom

Előszó
Kezdjünk hozzá
Tíz dolog, amit minden autizmussal élő gyermek szeretné, ha tudnál
1. fejezet: Először is és mindenekelőtt – gyerek vagyok
2. fejezet: Eltérő a szenzoros érzékelésem
3. fejezet: Kérlek, ne felejtsd el a különbséget a „nem akarom csinálni”, és a „nem tudom megcsinálni” között
4. fejezet: Konkrétan gondolkodom. Szó szerint értelmezem a nyelvet
5. fejezet: Légy türelmes, korlátozott a szókincsem!
6. fejezet: Mivel számomra a nyelv használata nehéz, könnyebben értelmezem a vizuális információkat
7. fejezet: Inkább abból indulj ki, amit meg tudok csinálni, ne abból, amire képtelen vagyok!
8. fejezet: Segíts a kapcsolatteremtésben!
9. fejezet: Próbáld felismerni, mitől borulok ki
10. fejezet: Szeress, feltétel nélkül!
Újabb előszó
Köszönetnyilvánítás
A szerzőről
Lábjegyzetek