Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Tokaj terroir

Paraméterek

Szerző Bihari Zoltán
Cím Tokaj terroir
Kiadó Agroinform Kiadó
Kiadás éve 2019
Terjedelem 160 oldal
Formátum A/4, keménytáblás
ISBN 978 615 5666 28 5
Eredeti ár:
5.050 Ft

Tokaj annyi fantasztikus értéket hordoz, amit meg kell ismerni mindenkinek, és meg kell ismertetni mindenkivel. Tokaj terroir a könyv címe, mert ez jól összefoglalja azokat a természeti és kulturális adottságokat, mely a borkészítésre hat. 

Leírás

Nagy fába vágja a fejszéjét, aki a Tokaji borvidékről szeretne írni. Rögtön fel is tehetjük a kérdést, hogy a könyvtárnyi irodalom után van még bármi újdonság, amiről nem írtak? Bizony van! Éppen az a hiány­érzet sarkalt ennek a könyvnek a megírására, hogy mennyi csoda rejlik még e tájon, mennyi mindenről nem tudnak az emberek, ami e szőlővel és borral összeforrt táj múltjában és jelenében rejtőzik?! Ez volt hát az az indíttatás, ami egy összefoglaló, áttekintő, de ugyanakkor népszerűsítő mű alkotására késztetett. A borvidék múltjában nagyon sok érdekesség és szenzáció van, ugyanakkor számtalan olyan elterjedt nézet, téves információ is közszájon forog, amit érdemes megvizsgálni, hogy valójában mi is az igazság? Tokaj annyi fantasztikus értéket hordoz, amit meg kell ismerni mindenkinek, és meg kell ismertetni mindenkivel. A könyv népszerű stílusban íródott, azzal a nem rejtett céllal, hogy minden fejezetét élvezetes legyen olvasni. Ugyanakkor nagyon sok hivatkozást is tartalmaz, ami lehetővé teszi, hogy aki mélyebben érdeklődik, az utána tudjon nézni az eredeti forrásoknak. Igyekeztem kritikával átvenni azokat a tényeket, melyeket mindenki jól ismer, és megkerestem annak eredeti forrását. Nem foglalkozik olyan legendákkal a könyv, melyek nem bizonyíthatóak, vagy esetleg már meghaladottak. A könyv tehát az éppen aktuális tudást foglalja össze, ami bizonyosan még sokat fog bővülni, változni a jövőben.
Tokaj terroir a könyv címe, mert ez jól összefoglalja azokat a természeti és kulturális adottságokat, mely a borkészítésre hat. A könyv tényszerűen íródott, nem kívántam a tokaji bor dicséretéről írni, hiszen azt már költők, művészek, uralkodók megtették. Egy olyan szerző könyvét fogja kezében az olvasó, aki mélyen elkötelezett a borvidék iránt, és szeretné, ha ez a rajongás másokat is megfertőzne!

Bihari Zoltán

 

Agroinform Kiadó, 2019.

Szerkesztette: Bihari Zoltán

Írta: Bihari Zoltán, Balling Péter, Kállai Zoltán, Müller István

Lektor: dr. Nagy Kornél, prof. dr. Orosz István, Pernesz György, prof. dr. Sümegi Pál

 

Kapcsolódó kiadvány:

Tokaji zsidó emlékek

Tokaj és környéke honfoglalás kori története

 

Kapcsolódó témakör:

Helytörténet - Borsod-Abaúj-Zemplén megye

Tartalom

Bevezetés

1. A Tokaji borvidék földrajza, geológiája

1.1. A Tokaji borvidék lehatárolása

1.2. Geológia a borok mögött

2. Szőlőművelés a múltban

2.1. A szőlőművelés kezdetei hazánkban és a Tokaji borvidéken

2.2. A Tokaji borvidék története

3. Dűlők a borvidéken

3.1. A Tokaji borvidék dűlői

3.2. Teraszok a dűlőkben

3.3. Gyümölcsfák a dűlőkben

3.4. Magyarország legszebb szőlőbirtokai

4. A Tokaji borvidék pincéi

4.1. A hegyaljai pincék (Müller István)

4.2. A borvidéki pincék legjei

4.3. A pincepenész (Zasmidium cellare)

5. A szőlészet-borászat tárgyi emlékei

5.1. A kapa

5.2. Metszőkések és metszőollók

5.3. A prés

5.4. A hordók

5.5. A Tokaji boros palack

6. Mikrobák, mint a terroir részei

6.1. Az élesztők (Kállai Zoltán)

6.2. Az aszúsodás

6.3. Az aszúbor készítésének történeti vonatkozásai

7. A szőlő

7.1. A szőlő eredete és rendszertana

7.2. A Tokaji borvidék szőlőfajtái (Balling Péter és Bihari Zoltán)

Alanttermő

Aranka

Bakator

Balafánt

Bógár

Budai zöld

Cigányszőlő

Csókaszőlő

Demjén

Erdeiszőlő

Furmint

Fürjmony

Gohér

Gyöngyfehér

Hárslevelű

Járdovány

Juhfark

Kadarka

Kecskecsöcsű

Királyszőlő

Kövérszőlő

Kübeli

Lányszőlő

Lisztesfehér

Mézesfehér

Sárgamuskotály

Petrezselyemlevelű

Polyhos

Purcsin

Rózsaszőlő

Rumonya

Sárfehér

Szerémi zöld

Tökszőlő

Változó gohér

Kabar

Zéta

7.3. A tokaji szőlőfajták származási kapcsolatai

7.4. A Furmint genetikai változatosságának alakulása

8. A Tokaji borvidék jelene

Irodalom

Köszönetnyilvánítás

Betűrendes útmutató