Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Tokaji zsidó emlékek

Paraméterek

Szerző Zelenák István
Cím Tokaji zsidó emlékek
Alcím Harmadik, javított és bővített kiadás
Kiadó Agroinform Kiadó
Kiadás éve 2014
Terjedelem 156 oldal
Formátum A/4, ragasztókötött
ISBN 978 963 502 972 3
Eredeti ár:
3.950 Ft

A magyar vidék, benne Tokaj zsidó emlékeinek megőrzése az egész magyarság kötelessége. Erkölcsi felelősség, szembenézés a közös történelemmel, szembesülés a nagy tragédia egy mozzanatával.

Leírás

Nehéz az ártatlanul megölt vidéki zsidóságról, az értelmetlenül elpusztított értékekről írni. Mert a zsidók tragédiája a háborús magyar nemzeti harakiri része volt. Az írás a fájdalmas témában pedig nem más, mint ítéletmondás saját lelkiismeretünk felett. Valójában Zelenák István és munkatársai értékes kötetéhez nem előszót, utószót kellene írni. A korszakot záró utóhangot. Vastag vonalat húzni, ahogy a rubrika alá szokás. Vonalat a magyar vidék zsidóságának könnyes-véres időszaka végére, melyet egyedül, magára hagyottan és védtelenül szenvedett végig. Bármennyit is tett hazájáért, szűkebb pátriájáért, a fajmítosz mindenre elszánt követőivel szemben bénultan, kiszolgáltatottan alulmaradt.

A magyar vidék, benne Tokaj zsidó emlékeinek megőrzése az egész magyarság kötelessége. Erkölcsi felelősség, szembenézés a közös történelemmel, szembesülés a nagy tragédia egy mozzanatával. A milleniumi emlékezés céljaira tekintve sok-sok ilyen kötetre, nemzedékek produktumának jobb megbecsülésére, a történtekért gerinces és következetes felelősségvállalásra van szükség.

Több, mint 800 ártatlan polgártársunk kitervelt és irgalmatlan elpusztítását máig nem tudta kiheverni városunk. S amikor ezt a sommás megfogalmazást használom, akkor azokra az eltávozott lelkekre gondolok, akik hiányoznak Tokajból, akik e városka polgárságának a többiektől elválaszthatatlan részét képezték. Amikor e hegyaljai településen szóba kerül a zsidóság, az emberben be nem forrt sebek fakadnak, és ki nem beszélt indulatok törnek föl. A városi polgárság értékes rétegét hurcolták el azokban a napokban, amikor elérte Hegyalja zsidóságát a Végzet. A városi lakosság döntő többsége értetlenül állt a Zsinagóga udvarán összezsúfolt emberek kálváriáját látva. A nagyapámtól tudom, hogy szemlesütve adták át az élelmiszert, vagy egyéb kisebb használati cikket a tegnapi „kenyéradó gazdáiknak”. Elítéljük a német megszálló hatóságokat passzívan, esetenként készségesen kiszolgáló hivatalos személyeket, akik részt vettek a zsidóság összegyűjtésében és elhurcolásában. A törvénytisztelő emberek megvetése sújtja azokat, akik az elhurcoltak vagyontárgyai egy részét eltulajdonították. Honfitársaink erőszak okozta távozásukkal mély űrt hagytak maguk mögött. Másnap hiányzott a megszokott fűszeres, iparos mester, a banki tisztviselő, a szomszéd, a jótevő, s a barát. Pedig a XVIII. században Galíciából ide érkező őseik hazát kerestek és találtak itt. Kitartásukkal, munkájukkal hamarosan beilleszkedtek a város életébe. Óriási szerepet vállaltak a tokaji bor világhírnevének megszerzésében. Kiváló kereskedők és pénzügyi szakemberek lettek, akik sikeresen vettek részt a város közigazgatásában is. Buzgón gyakorolták vallásukat, iskolát szerveztek, bankot alapítottak, üzemeket hoztak létre, egyszersmind megteremtették a kisvárosi élet gazdasági alapjait.
Tokaj a XX. század végén – nélkülük – keresi helyét a magyarországi városhálózatban. Hiányoznak, mint városi polgárok, hiányoznak, mint a városi gazdaság, mint a jövedelemszerzés motorjai, s hiányzik kultúrájuk, amely ebben a városban teljesedett ki. Amikor Zelenák István könyvét kézbe vesszük, akkor annak a helyi és talán országos igénynek is adózunk, amit évtizedekig elhallgattunk, vagy nem beszéltünk ki, lelkiismeretünk megnyugvása érdekében. Ez a könyv biztos, hogy nem oszlatja el mindazt a félelmet és kételyt, ami a magyar társadalomban jelen van a zsidó vallásúak körében, de mindenképpen bizonyítja városunk polgárainak érzületét az elhurcoltak iránt. A szerző – keresztény emberként – olyan szépen ír és veszi lajstromba elvesztett polgártársaink hátrahagyott emlékeit, idézi fel két és fél évszázados itt-tartózkodásukat, hogy általa felelevenedik előttünk emberi valóságuk, s gazdag kulturális örökségük.
Tokaj városa e kötettel is szeretné leróni kegyeletét pusztulásba küldött zsidósága előtt.

Májer János Tokaj város polgármestere

 

Agroinform Kiadó, 2014.

Szerkesztette: Zelenák István

Írta: Zelenák István, Galambos Groszberg Jenő, Galambos Jenőné Kalmanovits Magda, Lőwy Lajos

Lektor: dr. Kárpáti László múzeumpedagógus (Herman Ottó Múzeum, Miskolc)

 

Kapcsolódó kiadvány:

Tokaj terroir

Tokaj és környéke honfoglalás kori története

 

Kapcsolódó témakör:

Helytörténet - Borsod-Abaúj-Zemplén megye

Tartalom

Eleven emlékezet – Dr. Szita Szabolcs

1. ADATOK A TOKAJI ZSIDÓSÁG TÖRTÉNETÉHEZ – Zelenák István

A zsidók megtelepedése Tokaj környékén

A kezdetek

A bevándorlást kiváltó okok

Az első bevándorlási hullám

Küzdelem a megmaradásért

A második bevándorlási hullám (1800–1867). A végleges megtelepedés kora

A hitélet és a közösség problémái

A felgyorsult polgári fejlődés kora (1867–1918)

A harmadik bevándorlási hullám (1867–1918)

A kiegyezés utáni gazdasági fejlődés

Tokaj zsidóságának társadalmi helyzete a századfordulón

A közösség és a hitélet alakulása a XIX. században

Forradalmi idők

A két világháború közötti évek

Vészterhes idők

Ami még azután történt

2. AZ ÉPÍTETT KÖRNYEZET – Zelenák István

A városképi jellegzetességek

A zsidó kultúrház és a zsinagóga

A régi temető

Az új temető

3. NÉPRAJZ – Zelenák István

Történelmi kitekintés

A leghíresebb zempléni „csodarabbik”

Csodarabbi történetek Tokaj környékéről

4. A HOLOKAUSZT TOKAJI ÁLDOZATAI, MEGMENEKÜLTEK – Galambos Jenő, Galambos Jenőné Kalmanovits Magda, Lőwy Lajos

5. VISSZAEMLÉKEZÉSEK, LEVELEK

Felhasznált irodalom

Jegyzetek

Társadalmi ismertető. A visszaemlékezések szerzői

Emlékezés

Utószó a második kiadáshoz

Utószó a harmadik kiadáshoz

Függelék

Summary – Angol nyelvű ismertető – Bodolay Géza

Rezension – Német nyelvű ismertető – Makó Balázs