Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Tornapad

Paraméterek

Szerző Pappné Gazdag Zsuzsanna
Cím Tornapad
Alcím Tartásjavító, izomerősítő és nyújtó, valamint mozgásügyességet fejlesztő gyakorlatok óvodások és kisiskolások számára (3. kiadás)
Kiadó Flaccus Kiadó
Kiadás éve 2022
Terjedelem 96 oldal
Formátum A/5, ragasztókötött
ISBN 978 615 5278 69 3
Eredeti ár:
1.480 Ft
1.184 Ft
Online kedvezmény: 20%

Gyakorlatgyűjtemény sorozatunk egy-egy tornaszerre összpontosítva gyűjti össze a gyakorlatokat. Óvónők, tanítók és testnevelő tanárok számára nyújt segítséget a tartáshibák megelőzéséhez és javításához, valamint a mozgáskoordináció fejlesztéséhez. A könyvben 311 gyakorlat leírása és rajzírása található, valamint 15 játék, padok felhasználásával. A feladatok alkalmasak tartásjavításra, izomerősítésre és nyújtásra, valamint a mozgásügyesség fejlesztésére.

Leírás

Gyakorlatgyűjtemény sorozatunk egy-egy tornaszerre összpontosítva gyűjti össze a gyakorlatokat. Óvónők, tanítók és testnevelő tanárok számára nyújt segítséget a tartáshibák megelőzéséhez és javításához, valamint a mozgáskoordináció fejlesztéséhez.

A könyvben 311 gyakorlat leírása és rajzírása található, valamint 15 játék, padok felhasználásával. A feladatok alkalmasak tartásjavításra, izomerősítésre és nyújtásra, valamint a mozgásügyesség fejlesztésére. A könnyebb áttekinthetőség érdekében a szerző a gyakorlatokat kiinduló helyzetük szerint csoportosította, és minden gyakorlatnál megjelölte, hogy az milyen fő célt szolgál. A könyv használatát megkönnyíti, hogy a végén megtalálhatjuk a gyakorlatok csoportosítását felhasználhatóságuk alapján.

 

Tornapad minden óvodában van… Tudunk sok gyakor­latot is végeztetni a gyerekekkel… De ennyi feladat, ilyen rendszerezetten, nem jutott még eddig hozzánk. Mivel minden gyakorlatnak a hatása is jelölve van, ezért még inkább alkalmas a gyűjtemény arra, hogy tudatosan választhassunk közülük kedvünkre valót. Külön felhívnám a figyelmet arra, hogy a gyűjteményt gyógytestnevelő kolléga írta, és emiatt az ortopédiai elváltozások megelőzése volt az egyik szempont, ami szerint a feladatsorok elkészültek. Ezek a gyakorlatok a koordinációs képességek fejlesz­tésén keresztül a pedagógiai, pszichológiai problémák prevenciójára is jók. Minden óvodáscsoport, iskolai osztály szakmai kiskönyv­tárában ott a helye ennek a gyakorlatgyűjteménynek!

Gergely Ildikó (mestertanár, ELTE TÓK)

 

„Óvodai gyógytestnevelőként hamar rá kellett jönnöm, hogy munkám csak akkor lehet eredményes, ha sikerül bevonnom az óvónőket is a megelőzésbe. A számukra tartott bemutatókon és tanfolyamokon is élő, a mindennapi gyakorlatból származó ismereteket igyekeztem továbbadni. Minden – valamilyen szinten testnevelést tanító – pedagógusnak folyamatosan kell bővítenie szakmai tudását, hogy hatékonyan, változatos gyakorlatanyaggal tudja megállítani és megfordítani a mai kor tendenciáját, mely szerint gyermekeink tartása hanyag, izomereje és állóképessége egyre gyengébb. Fontos feladat hárul ebben a munkában a testnevelő tanárokon kívül az óvodapedagógusokra és a tanítókra is, akik tapasztalataim szerint nem kapnak elég gyakorlati segítséget. Ezen igények hívták életre ezt a módszertani füzetsorozatot, melynek ez a második darabja. A megszokottól eltérően egy szerre összpontosítva gyűjtöttem össze a gyakorlatokat, amelyeknek közös vonása, hogy a tartáshibák megelőzésében, és azok javításában, valamint a mozgásfejlesztésben eredményesen felhasználhatók. Meggyőződésem, hogy a gyógytestnevelés gyakorlatanyagából sok minden átültethető az óvodai és iskolai testnevelésbe. Az óvodások között azt is meg kellett tanulnom, hogyan lehet hatékonyan, de játékosan végezni ezt a munkát. Ahogy ezt egyik gyerekem meg is jegyezte: Azért szeretem a gyógytestnevelést, mert ott mindig csak játszunk. Hiszen nem feltétlenül kell unalmasnak lennie egy tartásjavító, izomerősítő foglalkozásnak.”

Pappné Gazdag Zsuzsanna

 

Flaccus Kiadó, 2022.

Írta: Pappné Gazdag Zsuzsanna

Lektor: Gergely Ildikó

 

A szerző további könyvei: 

PAPPNÉ GAZDAG ZSUZSANNA KÖNYVEI

 

Kapcsolódó kiadvány:

Tér- és helyzetérzékelést fejlesztő gyakorlatok

 

Kapcsolódó témakörök:

Óvodai testnevelés

Gyakorlatgyűjtemények

Tartalom

Előszó

Útmutató a gyakorlatok alkalmazásához és a könyv használatához       

Gyakorlatok

Járások a pad tetején és a pad felett

Futások a pad tetején és a pad felett

Szökdelések a pad tetején és a pad felett

Futás közben gyakorlatok a padon

Gimnasztikai gyakorlatok lovaglóülésben a padon

Csúszások, kúszások hason fekvésben a padon

Csúszások hanyatt fekvésben a padon

Feladatok ülésben, haladással a padon

Járások, futások, ugrások, mászások kéz- és lábtámaszban a padon

Gyakorlatok fekvőtámaszban a pad mellett

Gyakorlatok térdelésben a pad mellett

Gyakorlatok hason fekvésben a pad mellett

Gyakorlatok hanyatt fekvésben a pad mellett

Feladatok párhuzamos padokon

Egyensúlyérzéket fejlesztő gyakorlatok felfordított padon

Játékok padok felhasználásával

A gyakorlatok csoportosítása felhasználhatóságuk alapján

Felhasznált irodalom