Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

1956

Rendezés:
Nézet:

A kötetben Aczél Tamás, Ágh István, Déry Tibor, Eörsi István, Fejes Endre, Ferdinandy György, Galgóczi Erzsébet, Göncz Árpád, Ignácz Rózsa, Kertész Ákos, Kertész Imre, Konrád György, Mándy Iván, Örkény István, Sárközy Mátyás és mások ötvenhatos novelláit olvashatjuk.

2.999 Ft 2.549 Ft

A szerző kutatásai egyetlen kérdésre irányulnak: az 1956-os forradalom és szabadságharc, valamint a görög emigráció közti összefüggésekre. A történeti források bizonyító súlya alatt könnyebb a magyar közvélekedést megváltoztatni, mint a görögséget rávenni a múlttal való szembesülésre.

680 Ft

A kötet nem az 1956-os forradalomról szól közvetlenül, mégis minden sorában erről van szó. Lapról lapra szinte majdnem rekonstruálhatók az események, ha nem is teljességükben, de teljes fontosságukban. Nem az eseményekről szól e könyv – arról született már néhány munka –, hanem arról, ami mögötte volt.

1.750 Ft 1.575 Ft

A történelmi múlt annyiféle értelmezést ébreszt és emléket rögzít, ahány embert kérdezünk, ahány szemszögéből föltárjuk az eseményeket, 1956-ról, a Szegeden és a szegedi egyetemen történtekről ki ezt látta meg, ki amazt vette észre – attól függően is, kinek mit diktált az érdeke, a félelme, a reménye...

2.280 Ft 2.052 Ft

A tanulmánykötet az 1956-os fegyveres felkelés budai központjának eseményeit, az ellenállás résztvevőinek tevékenységét, sorsát tárgyalja.

3.500 Ft 3.150 Ft

Már közhelyként ismert tény, hogy a XIII. kerület lakossága és munkássága kevéssé vette ki részét az 1956-os forradalom eseményeiből. Ugyanakkor az Újlipótváros értelmiségi csoportjai és az angyalföldi munkásság nagy tömegei is lelkesen üdvözölték a forradalom kitörését.

1.690 Ft 1.521 Ft
A könyv három fő részből (Az 1956-os forradalom története, Dokumentumok és Visszaemlékezések), valamint további ismereteket kínáló segédletekből (Életrajzok, Kislexikon és Ajánlott irodalom) áll.
4.900 Ft 4.410 Ft

A könyvet bárki haszonnal forgathatja: magyarul ezt a témát így még eddig nem dolgozták fel, annál is inkább, mert a nyugati és a szovjet archívumok csak nemrégiben nyíltak meg a kutatók előtt.

5.990 Ft 5.391 Ft

A szerző a Műszaki Egyetemtől kezdve Csepelig végigjárja velünk mindazokat a helyeket, ahol a forradalom eseményei zajlottak, s megkísérli a számos, gyakran egymásnak ellentmondó beszámolók alapján rekonstruálni nemcsak a tényleges történéseket, hanem a történelem viharába került emberek indítékait is.

4.990 Ft 4.491 Ft

Erich Lessing neve – mára – összekapcsolódott az 1956-os magyar forradalommal és szabadságharccal. A forradalom napjaiban rengeteg fotó készült, és járta be a világsajtót, köztük több mint tucatnyi külföldi fotóriporter tudósított az 56-os eseményekről, de talán egyiküknek sem sikerült annyira a vasfüggöny mögötti országok helyzetét, társadalmi mozgásait, változásait megértő-megérző, az eseményeket belülről láttató képeket készítene, mint neki.

7.990 Ft
Az 1956-os Intézet ezzel az úttörő jellegű kiadvánnyal is méltó módon kíván megemlékezni a magyar forradalom és szabadságharc ötvenedik évfordulójáról.
5.990 Ft 5.391 Ft

Az ötvenes évek elején a börtönök zsúfoltsága miatt és az első ötéves terv teljesítése érdekében több szénbánya mellett ún. KÖMI-táborokat létesítettek. Ezeket – a többivel ellentétben – Nagy Imre 1953-ban kiadott amnesztiarendeletét követően sem szüntették meg, csak az 1956-os forradalom hatására. A politikai és köztörvényes elítéltek számára a civil bányászokkal végzett, kemény fizikai munka jelentette az emberibb körülményeket a börtönök megpróbáltatásai után.

3.500 Ft 3.150 Ft

A szerző érdekes és monumentális leltárat hoz létre, amelyben egyaránt helyet kap a naiv emléktáblától, az egyszerű, feliratos kőtömbtől a sokrétű és igényes műalkotásig számtalan, a forradalmat és a megtorlást idéző, az áldozatokra emlékező munka.

1.490 Ft

A történeti, művészeti, társadalmi, politikai stb. emlékezet olyan mennyiségű művet hozott létre, amelyet ma igazán még átlátni sem lehet, a feldolgozására pedig feltétlenül hosszabb időre lesz szükség...

5.990 Ft 5.391 Ft

Hans Olink könyve az 1956-os magyar forradalom hatásának történetéről szól. Erről a hatástörténetről egyidejűleg is, a forradalmat követő években is elég sok szó esett...

1.790 Ft 1.611 Ft

Évkönyvünk a projekt útkeresését, illetve lehetséges útjait szemlélteti. Az első részben két ország (a Szovjetunió és Románia) posztsztálini korszakáról szóló áttekintés és két, a kádárizmusra jellemző fogalom alakulástörténete található. A második rész első közelítésekből áll – látható a politika névadója, ahogyan éppen külpolitikát csinál (1968-ban), de névtelen, sőt álnevek mögé húzódó alkalmazottai is, ahogyan éppen a külső ellenséget igyekeznek semlegesíteni.

3.000 Ft 2.550 Ft

Az 1956-os forradalom 50. évfordulójára készült Szilágyi Andor író-rendező filmje, amelynek irodalmi forgatókönyvét adjuk közre. A címadó hős Mansfeld Péter, aki 1959-ben 18 évesen esett a forradalom utáni megtorlás áldozatául.

2.020 Ft 1.818 Ft

A kötet nemcsak Litván György legfontosabb politikai írásait teszi hozzáférhetővé, hanem azokat a rövidebb történeti fejtegetéseit is, amelyek szorosan kapcsolódnak a jelenkor valamilyen politikai problémájához.

3.600 Ft 3.240 Ft

Az itt egybegyűjtött írások az elmúlt két évtized során keletkeztek. A kötet egyfajta keresztmetszetet nyújt arról, hogy az elmúlt évek során milyen témák és kérdéskörök foglalkoztatták a szerzőt.

3.500 Ft 3.150 Ft

A „Nagy Imre és kora” sorozat szerkesztői azt a célt tűzték maguk elé, hogy kisebb-nagyobb szaktanulmányok prizmáján át, de eddig ismeretlen források feltárásával is közelebbről megvilágítsák Magyarország történetének 1945-től 1958-ig tartó időszakát, valamint a magyar kommunista mozgalom ezt megelőző és követő évtizedeit.

2.500 Ft 2.250 Ft

Negyedik kötetéhez érkezett a „Nagy Imre és kora” sorozat, amelynek szerkesztői azt a célt tűzték maguk elé, hogy kisebb-nagyobb szaktanulmányok prizmáján át, de eddig ismeretlen források feltárásával is közelebbről megvilágítsák Magyarország történetének 1945-től 1958-ig tartó időszakát, valamint a magyar kommunista mozgalom ezt megelőző és követő évtizedeit.

2.980 Ft 2.831 Ft