Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Trauma-eredetű disszociáció

Paraméterek

Sorozat A pszichológia gyakorlata
Szerző Kuritárné Szabó Ildikó – Molnár Judit – Nagy Anikó
Cím Trauma-eredetű disszociáció
Alcím Elmélet és terápia
Kiadó Oriold és Társai Kiadó
Kiadás éve 2018
Terjedelem 458 oldal
Formátum B/5, ragasztókötött
ISBN 978 615 5443 81 7
Eredeti ár:
4.500 Ft
4.275 Ft
Online kedvezmény: 5%

A gyermekkori bántalmazás és elhanyagolás, ahogyan más traumatikus élmények is, bármely korban és bárhol előfordulhatnak. Ugyanígy nem köthető sem helyhez, sem időhöz az a jelenség, hogy az emberek (közöttük a mentális egészséggel foglalkozó szakemberek is) hajlamosak átnézni az érintettek életét uraló, felnőttkorba is átívelő szenvedések felett.

Leírás

A gyermekkori bántalmazás és elhanyagolás, ahogyan más traumatikus élmények is, bármely korban és bárhol előfordulhatnak. Ugyanígy nem köthető sem helyhez, sem időhöz az a jelenség, hogy az emberek (közöttük a mentális egészséggel foglalkozó szakemberek is) hajlamosak átnézni az érintettek életét uraló, felnőttkorba is átívelő szenvedések felett.
Már közel egy évszázada, hogy a magyar pszichoanalitikus, Ferenczi Sándor, rámutatott ezekre a katasztrofális következményekre, és arra, hogy a traumatizáció hogyan vezet a személyiség disszociációjához. Hangja pusztába kiáltott szó maradt, gondolatait nemzetközi szinten kollégái becsmérlése kísérte.
Ez az értékes gyűjtemény, mely a terület klasszikusainak számító angol és magyar eredetű hozzájárulások kincsestára, ékes tanúbizonysága annak, hogy a mentális egészség területén dolgozók, nemzetközi színtéren és Magyarországon egyaránt mélyen felismerték és továbbfejlesztették Ferenczi úttörő gondolatait. A kötet olyan klinikai és empirikus tanulmányok gazdag tárházát kínálja, melyek jelentősen gyarapítják tudásunkat, segítik a trauma-eredetű disszociáció megértését, és fejlesztik diagnosztikus és terápiás készségeinket.
A „Trauma-eredetű disszociáció: Elmélet és terápia” nemcsak azok számára hasznos olvasmány, akik erre a még mindig igen mellőzött területre specializálódtak, hanem a mentális egészségügy bármely területén dolgozók, illetve a még képzésben lévő szakemberek számára is. Annál is inkább, hiszen pályafutásunk során előbb vagy utóbb mindannyian találkozunk olyan páciensekkel, akik trauma-eredetű disszociációban szenvednek, s a mi felelősségünk, hogy a lehető legjobb segítséget nyújtsuk számunkra.
 
Onno van der Hart PhD
 
Szerkesztette: Kuritárné Szabó Ildikó – Molnár Judit – Nagy Anikó
A könyv „A pszichológia gyakorlata” sorozatunk első kötete
Sorozatszerkesztők: Polonyi Tünde és Abari Kálmán
 
Kapcsolódó kiadványok:

Tartalom

Előszó
Elmélet
1. Bevezető gondolatok a disszociációról (Kuritárné Szabó Ildikó, Molnár Judit)
2. Komplex traumatizáció gyermek- és serdülőkorban (Cook, A., Blaustein, M., Spinazzola, J., van der Kolk, B.)
3. Traumával összefüggő disszociáció: a konceptuális világosság elveszett és megtaláltatott (van der Hart, O., N E., Steel, K., Brown, D.)
4. A disszociáció-elmélet legújabb fejleményei (Spitzer, C., Barnow, S., Freyberger, H. J., Grabe, H. J.)
5. Disszociatív zavarok a DSM-5-ben (Spiegel, D., Loewenstein, R. J., Lewis-Fernández, R., Sar, V., Simeon, D., Vermetten, E., Cardena, E., Dell, P. F.)
6. Az EMDR, a mentális zavarok trauma-disszociáció modelljén alapuló pszichoterápia (Colin A. Ross)
7. Az MPD vagy DDNOS diagnózisú páciensek megkülönböztetése a B csoportba tartozó személyiségzavarban szenvedőktől (Suzette Boon, Nel Draijer)
8. A disszociáció felismerése és mérésének lehetőségei felnőttkorban és gyermekkorban (Nagy Anikó, Kuritárné Szabó Ildikó)
9. A trauma és a disszociáció Rorschach-jegyei (Andrejkovics Mónika)
10. A gyermekkori traumatizáció kutatásának módszertani kérdései (Balajthy Dániel, Kuritárné Szabó Ildikó)
11. Maladaptív álmodozás (Sándor Alexandra, Molnár Judit)
Pszichoterápia
12. Az ISTSS szakmai kezelési irányelvei a felnőttkori komplex PTSD kezeléséhez (Cloitre, M., Courtois, C. A., Ford, J. D., Green, B. L., Alexander, P., Briere, J., Herman, J. L., Lanius, R., Stolbach, B., Spinazzola, J., Van der Kolk, B., Van der Hart, O.)
13. Az imagináció alkalmazása komplex disszociatív zavarban szenvedő betegek kezelésének első fázisában (Onno van der Hart)
14. Stabilizációs munka a trauma kezelésében (Janina Fisher)
15. Traumatikus emlékek kezelése disszociatív identitás- zavarban (DID-ben): indikációk és kontraindikációk (Suzette Boon)
16. A traumás emlékek kezelése komplex disszociatív zavarban szenvedő betegeknél (Onno van der Hart, Kathy Steele, Ellert Nijenhuis)
17. Az átdolgozott Fraser-féle Disszociatív Asztal Technika: az énállapotokkal folytatott munkát szolgáló stratégia disszociatív zavarokban és az ego-state terápiában (George A. Fraser)
18. …Mély fájdalommal tudatjuk, hogy Teri két és fél éves korában elhunyt... – Egy családi gyász feldolgozásának története (Bíró Erzsébet)
19. Jellegzetes ego-state ülések és KIP képek komplex gyermekkori bántalmazás áldozatánál (Bélteczki Zsuzsanna)