Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Trauma-kaleidoszkóp

Paraméterek

Szerző Árkovits Amaryl – Terenyi Zoltán – Varga S. Katalin
Cím Trauma-kaleidoszkóp
Kiadó Oriold és Társai Kiadó
Kiadás éve 2023
Terjedelem 924 oldal
Formátum B/5, keménytáblás
ISBN 978 615 5443 83 8
Eredeti ár:
14.500 Ft
13.775 Ft
Online kedvezmény: 5%

Az élet különböző területeiről származó emberi traumák, nehéz helyzetek tanulmányozásával és kezelésével foglalkozik a kötet, amely a pszichoterápiás módszerek képviselőinek együttműködésével, együtt gondolkodásából született. Nemcsak egyéni, de közösségi, sőt társadalmi traumákat is elemeznek a neves szerzők: pszichiáterek, pszichológusok, szociális munkások, jogászok.

Leírás

A kaleidoszkóp olyan szerkezet, melyben néhány szimmetrikusan elhelyezett tükör megsokszorozza a benne elhelyezett színes tárgyak, lemezkék képét, így érdekesen kavargó látványt nyújt a betekintőnek. Most egy ilyen sokszínű összeállítást tart a kezében az olvasó a lélektan világából. Az élet különböző területeiről származó emberi traumák, nehéz helyzetek tanulmányozásával és kezelésével foglalkozik az összeállítás, amely a pszichoterápiás módszerek képviselőinek együttműködésével, együtt gondolkodásából született. Nemcsak egyéni, de közösségi, sőt társadalmi traumákat is elemeznek a neves szerzők: pszichiáterek, pszichológusok, szociális munkások, jogászok.

Izgalmas, ahogy kibomlik az olvasó számára az, miként közelít ezekhez az úgynevezett kapcsolati traumákhoz az érdekvédő, hogyan a menekültekkel foglalkozó pszichiáter, egy hátrányos helyzetű gyerekek közösségépítésével foglalkozó szakembercsapat vagy az egyéni terapeuta. Fokozatosan ismerkedünk a különböző nehéz helyzetekkel és azok kezelésével, például az LMBTQ+ kliensek vagy a szenvedélybetegek között, az iskolai zaklatások színterén vagy a szülési traumát átélt nők terápiája kapcsán. Rendkívül megragadó és elgondolkodtató, miként fedezi fel egy családterapeuta, majd egy pszichoanalitikus a generációkon átívelő, ismétlődő traumákat egyéni elakadások kapcsán, melyekben összefonódnak a jelenkori egyéni sorsok a múltbeli történelmi és családi megrázkódtatásokkal. Maguknak a traumaterápiával foglalkozó pszichoterapeutáknak a speciális kihívásai, attitűdjei sem maradnak ki az összeállításból.

Valóban színes, sokoldalú, újszerű kötetet kapunk kézhez. Szép plasztikus esetbemutatásokat olvashatunk, érzékletes leírásokat, melyek néhol a szerzők nagyfokú empátiája miatt az olvasónak is felkavaróak. Nagy erejű elemzéseket, melyeken átsüt a szerzők elkötelezettsége és eltökéltsége, hogy pszichológiai eszközökkel feloldhatóvá, feldolgozhatóvá, netán megelőzhetővé tegyék a traumákat. Gondolatgazdag, összefoglaló írásokat, melyek jól strukturálják az élményszerű bemutatásokat. A hazai magyar nyelvű pszichoterápiás irodalomban eddig érezhetően hiányzó gyűjtemény szakszerűen és mégis emberien szól a szakembereken kívül az átlagemberekhez is, akik megannyi traumát hordoznak magukban, s ki-ki ráismerhet az élményeire, családjára, sorsára. S nemcsak ráismerhet, de talán így könnyebben utat találhat ezeknek a traumáknak a feloldásához, kezeléséhez, a szakszerű segítséghez. Elgondolkodtató, izgalmas könyv.

Barcy Magdolna

 

Oriold és Társai Kiadó, 2023.

Szerkesztette: Árkovits Amaryl – Terenyi Zoltán – Varga S. Katalin

 

Kapcsolódó kiadványok:

A trauma gyógyítása

A transzgenerációs trauma és gyógyítása

Traumafeldolgozás és vallás

Trauma-eredetű disszociáció

A trauma váratlan ajándéka