Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Traumafeldolgozás és vallás

Paraméterek

Szerző Kulcsár Zsuzsanna
Cím Traumafeldolgozás és vallás
Kiadó Trefort Kiadó
Kiadás éve 2009
Terjedelem 172 oldal
Formátum A/5, ragasztókötött
ISBN 978 963 446 527 0
Eredeti ár:
2.500 Ft
2.250 Ft
Online kedvezmény: 10%

A kötet a kritikus élethelyzetekkel – elsősorban a betegséggel – való megküzdés néhány konkrét 'fortélyát' tárgyalja: olyan beépített me­chanizmusokat, amilyen a stressz indukálta analgézia (SIA) és az el­fogadás...

Leírás

Ez a kiskönyv a szerző Vallás és Spiritualitás. Pszichológiai tanulmá­nyok I-II. című, megjelenés előtt álló szöveggyűjteményének sza­tellitje, két előzményével együtt (A spiritualitás, mint a személyiség hatodik dimenziója, Kulcsár, szerk. 2007; Komplex humán emóciók, összetartozás és felépülés, Kulcsár, 2007). Közvetlenül kapcsolódik a Teher alatt. Pozitív traumafeldolgozás és poszttraumás személyi­ségfejlődés c. kötethez (Kulcsár, szerk. 2005), amelynek egy speciá­lis témáját, a vallásos hit személyiségformáló hatását vizsgálja neuro­biológiai és pszichológiai megközelítésben, számos ó- és újszövetségi illusztrációval.
A kötet a kritikus élethelyzetekkel – elsősorban a betegséggel – való megküzdés néhány konkrét 'fortélyát' tárgyalja: olyan beépített me­chanizmusokat, amilyen a stressz indukálta analgézia (SIA) és az el­fogadás... A szerző értelmezése szerint ezek mozgósítják az emberi elmének az 'isteni irányítás' észlelésére való képességét, amely az életeseményeket szimbolikus üzenetekké változtatja át.
Az elfogadás – értelemszerűen – nyitottságot, bátorságot és ön­kontrollt feltételez; a passzivitást konstruktív aktivitásba fordítja, a tehetetlenséget „jelentudatossággá” (mindfulness) alakítja, és az istenélmény és hit hátterén az elkötelezett, felelős emberség leté­teményesévé válik.