Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Trianonról közérthetően

Paraméterek

Szerző Gulyás László
Cím Trianonról közérthetően
Alcím Tizenkét előadás a nemzeti, polgári, konzervatív történetírás jegyében
Kiadó Juhász Gyula Felsőoktatási Kiadó
Kiadás éve 2019
Terjedelem 246 oldal
Formátum B/5, ragasztókötött
ISBN 978 615 5455 97 1
Ár:
3.500 Ft

Gulyás László professzor úr egyetemi tankönyvét ajánljuk mindazoknak, akiket érdekel a Trianonhoz vezető út, az előzmények, okok és események végzetes alakulásának ismertetése egy szakmailag megalapozott, tárgyilagos összefoglalásban.

Leírás

Nagy nemzeti tragédiáink: Muhi, Mohács, Világos, 1956-os össznemzeti megmozdulásunk bukása mellett hatásában a legpusztítóbbnak az 1920-ban aláírt békediktátum bizonyult, amellyel elvesztettük az ezeréves Magyar Királyság területének és erőforrásainak kétharmadát, és minden harmadik magyar idegen állam másodrendű polgárává vált. Ezt a „trianoni traumát” a mai napig nem tudta kiheverni és feldolgozni a csonka ország és az elszakított területek magyarsága.

Az okokat feltáró és az eseményeket bemutató könyvtárnyi irodalom most Gulyás László feldolgozásával bővült. Egyetemi előadásai „könyvesített” változatát veheti kezébe az olvasó. A kötet számos erénnyel rendelkezik: egyrészt széles körű szakirodalmat dolgoz fel, másrészt a trianoni békediktátum teljes folyamatát a nagyközönség számára is érthető nyelven, „emészthető” stílusban mutatja be, harmadrészt a szerző nagyszámú kiváló térképet rajzolt, szerkesztett, melyek jelentős mértékben hozzájárulnak az adott téma teljesebb megértéséhez. Feltétlen újdonságként hathat néhány olyan megállapítása, melyek az eddigi monográfiákban nem vagy nem fontosságuknak megfelelően jelentek meg:

  • A kezdeti (1914-1915) olasz és román igények kielégíthetők lettek volna Trento és Bukovina egy részének átadásával, sőt ha Erdély autonómiát kap a Monarchián belül, Románia pedig hadba lép Oroszország ellen.
  • 1918. november elején Genfben megegyezés született a belgrádi és zágrábi kormány, illetve Nemzeti Tanács között egy szövetségi államról, amely két önálló, szerb és horvát-szlovén országrészből állt volna. Noha a nyugati hatalmak, s különösen a britek, a zágrábi Nemzeti Tanácsot és ezt a „dualista” megoldást támogatták, a horvátok november 24-én elvetették ezt a megoldást. Egyedül a Parasztpárt (később meggyilkolt) vezére, Radic emelte fel szavát az 1868 óta működő horvát autonómia feladása ellen.
  • Már 1918. november 2-án megalakult a Keleti Tót Nemzeti Tanács, amely teljeskörű kulturális autonómiát követelt a Szepes, Sáros, Abaúj-Torna és Zemplén megyékben élő „keleti tótok” számára Magyarországon belül, és december 11-én Kassán kikiáltották a „Keleti Tót Köztársaság”-ot, de ezt a Károlyi kormány semmilyen formában nem támogatta, sőt december 14-i ülésén – Jászi előterjesztésére – megtagadta annak elismerését.

Gulyás László professzor úr egyetemi tankönyvét ajánljuk mindazoknak, akiket érdekel a Trianonhoz vezető út, az előzmények, okok és események végzetes alakulásának ismertetése egy szakmailag megalapozott, tárgyilagos összefoglalásban.

Szerkesztette: Gulyás László

Tartalom

Előszó

Gulyás László szerkesztői, szerzői előszava

1. FEJEZET

Gulyás László: Az Osztrák-Magyar Monarchia bukásának előzményei a Nagy Háború alatt

2. FEJEZET

Szávai Ferenc: Az Osztrák-Magyar Monarchia összeomlása Szalonikitől Padováig.

1918. szeptember 29. – 1918. november 3.

3. FEJEZET

Gulyás László: A belgrádi katonai konvenció és a Délvidék szerb megszállása

4. FEJEZET

Gulyás László: Jászi Oszkár nemzetiségi politikája és annak kudarca

5. FEJEZET

Gulyás László: Hogyan veszett el a Felvidék?

6. FEJEZET

Gulyás László: Versailles fényes termeiben 1: A csehszlovák-magyar határ születése a békekonferencián

7. FEJEZET

Gulyás László: Versailles fényes termeiben 2: Román-szerb küzdelem a Bánságért

8. FEJEZET

Gulyás László: Erdély elvesztése és a Székely Hadosztály

9. FEJEZET

Gulyás László: A magyar békedelegáció Párizsban, Apponyi beszéde

10. FEJEZET

Gulyás László: A Baranyai Szerb-Magyar Köztársaság története

11. FEJEZET

Gulyás László: Hogyan lett Nyugat-Magyarországból Burgenland?

12. FEJEZET

Vizi László Tamás: Ki Írja alá a békét? Az Apponyi-beszédtől az aláírásig

Gulyás László publikációi a trianoni békediktátum témakörében