Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Tücsökringató

Paraméterek

Szerző Sándor Ildikó
Cím Tücsökringató
Alcím Ölbeli játékok
Kiadó Hagyományok Háza
Kiadás éve 2005
Terjedelem 63 oldal
Formátum B/5, ragasztókötött
ISBN 963 7363 03 3
Ár:
2.000 Ft
1.800 Ft
Kedvezmény: 10%

Valaha az újszülött gyermek első játéka volt, hogy anyja az ölébe vette, ringatta, megérintgette. Az ölbeli játékokat ma mind kevesebb szülő, nagyszülő ismeri és játssza gyermekével, unokájával.

Leírás

Legelső élményünk, még születésünk előtti időszakból, hogy halljuk anyánk szívének szabályos, ritmusos dobbanását, érezzük minden mozdulásánál, ahogyan ringatózunk. Körülvesz minket, körülölel a biztonságot adó anyaméh. Valaha az újszülött gyermek első játéka volt, hogy anyja az ölébe vette, ringatta, megérintgette, testrészeit megnevezte egy rövid mondóka segítségével: Ezek a játékok mintegy a folytatását jelentik az anyaméhbeli élményeknek. Újra és újra felidézik a gyermekben azt a jó, biztonságos állapotot, közben segítik az átmenetet, gyengéden átvezetnek a kinti világba. Anyaként fedeztem föl az ölbeli játékokat... Megértettem, hogy e játékok legalább annyira jók a gyerekkel játszó felnőtt számára is, hiszen megadják az együttjátszás élményét, gazdagítják, elmélyítik, meghittebbé teszik érzelmi kötődésünket.
Gyorsan változó világunk magával hozza a játékkultúra átalakulását is, hiszen a gyermeki játék minden korban a maga sajátos módján megtestesíti azt az elvárást, amelyet a felnőttek világa a gyermekek felé megfogalmaz. A gyermek akként játszik, amilyen felnőttként szeretné látni majd őt környezete, ha megnő. Az ölbeli játékokat ma mind kevesebb szülő, nagyszülő ismeri és játssza gyermekével, unokájával.
Hosszú évek termése az a játékgyűjtemény, amelyet e kötetben közzé teszek, s hozzá mindaz a tudás és tapasztalat, amit a saját gyermekeimmel való játszás, és mások tanítása során az ölbeli játékokról szereztem. Ajánlom ezt a könyvet mindazok számára, akik gyermeket ringatnak az ölükben.
 
Sándor Ildikó
 
Lektor: Neuwirth Annamária

Tartalom

Bevezető
Az ölbeli játék
Az ölbeli játékok és a kisgyermek fejlődése
Hogyan játsszuk az ölbeli játékokat?
Az alkalmazás lehetőségei napjainkban
Köszönetnyilvánítás
Ölbeli játékok – Példatár
Testrészek
Arc, fej
Orr
Homlok
Tenyeresdik
Ujjasdik
Láb
Test
Mozdulatok – tevékenységek
Taps
Ökölütögetés
„Csip-csip csóka”
Höcögtetés, lovagoltatás
Billegtetés
Hintáztató
Húzogató
„Zsák”
Álltatás, sétáltatás
„Kukuccs”
Táncoltatás
Etetés
Hátba ütögetés
Irodalomjegyzék