Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Tudásmenedzsment a következő két évtized határán

Paraméterek

Szerző Noszkay Erzsébet
Cím Tudásmenedzsment a következő két évtized határán
Kiadó Akadémiai Kiadó
Kiadás éve 2023
Terjedelem 264 oldal
Formátum B/5, ragasztókötött
ISBN 978 963 454 912 3
Eredeti ár:
4.900 Ft
4.655 Ft
Online kedvezmény: 5%

Tudás és menedzsment. Két szó, amit együtt emlegetünk ebben a kötetben. Kiránt-e bennünket a bajból a tudás helyes és hatékony menedzselése? A neves szerzők saját kutatási területük szempontjából világítják meg az előbbi dilemmára adható igen sokrétű válaszokat.

Leírás

„Tudás és menedzsment. Két szó, amit együtt emlegetünk ebben a kötetben. Az üzleti sikerhez évszázadokon keresztül három dolog kellett: nyersanyag, tőke és munkaerő. A szükséges szaktudás kevéske, a transzfer pedig célorientált volt: »Add át a fiadnak«. Évszázadok során, napjainkra nagyon megváltozott a helyzet, amelynek »eredményei« a fogyó anyagkészletek, a dráguló energia, a környezetpusztulás, a globális demográfiai helyzet problémái, s az erre adható válaszok és problémamegoldások bonyolultabbá váló tudásigénye. Ebből következik az Ipar 4.0-nak nevezett átalakulás szükségszerűsége, az agrárgazdaság forradalma, az elavuló nyersanyag-tőke-munkaerő háromszög »beburkolása« a tudás köpenyével. A fejlett világ évszázadok óta halmozza gazdagságát, ezen alapuló technológia- és tudományfejlődését, fejleszti globális rendszereit, s rohamosan tér át a nyersanyag- és energiaigényes ipari gazdaságok zsákutcája helyett a tudásalapú és környezettudatos működésre.

Az MTA Gazdálkodástudományi Bizottsága alá tartozó Tudásmenedzsment Munkabizottságnak a huszadik évfordulójára készített kötetben épp ezt a kérdést teszik fel a kutatók: Kiránt-e bennünket a bajból a tudás helyes és hatékony menedzselése? A kötet az alapító-elnökasszony történeti áttekintésével alkalmat ad a sokoldalú, eltérő hátterű és érdeklődésű kutatókból és oktatókból álló közösség munkájának megismerésére, a tudásmenedzsment szerteágazó szakterületeinek bemutatására. A további, neves szerzők mind saját kutatási területük szempontjából világítják meg az előbbi dilemmára adható igen sokrétű válaszokat. Jeff Angus tapasztalt vezető informatikai szakértő szerint egyes emberek a tudásmenedzsmentre azt mondják, hogy az csak egy üres szóösszetétel. Nem az, hanem egy cselekvésre késztető tudományág. Remélem, ez a kötet is gondolkodásra késztet minden Tisztelt Olvasót − és hozzásegíti a vezetőket ahhoz, hogy cselekedjenek.”

Dobay Péter

Akadémiai Kiadó, 2023.

Szerkesztette: Noszkay Erzsébet

Lektor: Dobay Péter