Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Tudat és elme

Paraméterek

Sorozat Az evolúciós gondolat
Szerző Mund Katalin – Kampis György
Cím Tudat és elme
Alcím Második kiadás
Kiadó Typotex Kiadó
Kiadás éve 2012
Terjedelem 308 oldal
Formátum B/5, ragasztókötött
ISBN 978 963 279 419 8
Ár:
4.500 Ft
4.050 Ft
Kedvezmény: 10%

Jelen kötet a XIV. Magyar Kognitív Tudományi Konferencia (MAKOG) anyagából nyújt válogatást. Az idei konferencia központi témája a tudat és elme közötti különbség/azonosság kérdésének megvitatása volt.

Leírás

Jelen kötet a XIV. Magyar Kognitív Tudományi Konferencia (MAKOG) anyagából nyújt válogatást. A Magyar Kognitív Tudományi Alapítvány az ELTE TTK Tudománytörténet és Tudományfilozófia Tanszékkel együttműködve 2006. január 25-27. között immár tizennegyedik alkalommal rendezte meg szakmai konferenciáját.
Sokáig azt hittük, a tudat – éppen mivel olyan személyes – nem kutatható. Az elmúlt évtized mégis a tudatkutatás fellendülését hozta. A kognitív tudomány a megismeréssel, a tudattal, az emberi és állati elme működésével foglalkozó tudományok (az elmefilozófia, a kísérleti pszichológia, a számítástudomány, a matematika, a nyelvészet, a neurológia, az antropológia) között dialógust teremtő integratív tudományterület. A hazai szakmai találkozó minden évben egy-egy meghirdetett, általánosabb témakörhöz kapcsolódik. Az idei konferencia központi témája a tudat és elme közötti különbség/azonosság kérdésének megvitatása volt.
„A tudat az a hely, ahol az élmények keletkeznek, s aminek a révén a világ minőségekké alakul.” Vajon jelen ismereteink fényében megállja-e a helyét ez a csábítóan egyszerű köznapi leírás? Valóban valamiféle hely-e a tudat, egy önállóan létező dolog, elkülönített entitás? És csakugyan szolgáltat-e minőségeket? A fenti kérdések megválaszolása közben a sokféle elképzelés sokszor szenvedélyes vitákban csap össze, s a szellemi csaták izgalmas kalandokra csábíthatják az olvasót.
 
Szerkesztette: Mund Katalin – Kampis György