Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Túlélés vagy tanulás?

Paraméterek

Szerző John Holt
Cím Túlélés vagy tanulás?
Alcím Iskolai kudarcok új megvilágításban
Kiadó Oriold és Társai Kiadó
Kiadás éve 2023
Terjedelem 254 oldal
Formátum A/5, ragasztókötött
ISBN 978 615 5981 76 0
Eredeti ár:
3.200 Ft
3.040 Ft
Online kedvezmény: 5%

A kisgyerekeket nagyon érdekli a nagyvilág, tudásszomjuk szinte végtelen. Ez az energia az iskoláskorban sem vész el, csak átalakul. Sok gyerek számára az iskolában a túlélés, a kudarckerülés lesz a fő cél, nem pedig a kíváncsiság kielégítése.

Leírás

A kisgyerekeket nagyon érdekli a nagyvilág, tudásszomjuk szinte végtelen. Ez az energia az iskoláskorban sem vész el, csak átalakul. Sok gyerek számára az iskolában a túlélés, a kudarckerülés lesz a fő cél, nem pedig a kíváncsiság kielégítése. De miért jelent kudarcélményt sok gyerek számára az iskola? Mi az oka, hogy rengeteg gyerek unatkozik, feszeng, retteg az órákon, és alig tanul valamit? Mi történik valójában az osztályteremben? Hogy lesz az egyik gyerekből „jó”, a másikból pedig „rossz tanuló”? Mi jár a gyerekek és a tanár fejében? Miért nem tudják a tanulók kibontakoztatni a képességeiket?

Az amerikai John Holt (1927–1985) egész tanári pályáján, és később, a radikális iskolareform egyik fő képviselőjeként ezek­re a kérdésekre próbált választ találni. Megfigyelései alapján arra a következtetésre jutott, hogy a hiba nem a gyerekekben, hanem a rendszer sajátosságaiban van. Így az iskola gyakran nem segíti a gyerekek intellektuális fejlődését, hanem – még kimondani is nehéz – egyenesen elbutítja őket. Ráadásul nem csupán a bukdácsoló gyerekek vallanak kudarcot, hanem a közepes, jó és jeles tanulók túlnyomó többsége is, legalábbis abban az értelemben, hogy szellemi és kreatív képességeiknek csupán egy töredékét tudják kiaknázni, frusztráltak, nem lelnek örömet a tanulásban. Ha John Holt könyve segítségével megértjük, mi is történik a tanteremben, akkor új utakon indulhatunk el, és talán közelebb jutunk a megoldáshoz is.

 

Oriold és Társai Kiadó, 2023.

Írta: John Holt

 

Kapcsolódó kiadvány:

A hatékony tanulás titka

 

Kapcsolódó témakör:

Iskolapszichológia-sorozat

Tartalom

Előszó az eredeti kiadáshoz

Bevezető az átdolgozott kiadáshoz

1. rész – Stratégia

2. rész – Félelem és kudarc

3. rész – Valódi tanulás

4. rész – Az iskola kudarca

5. rész – Összegzés

Utószó: Iskolai kudarcok új megvilágításban (Fóti Péter)