Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Tyúktartás

Paraméterek

Sorozat Házunk táján
Szerző Beata Peitz – Leopold Peitz
Cím Tyúktartás
Kiadó Mezőgazda Kiadó
Kiadás éve 2013
Terjedelem 144 oldal
Formátum A/5, keménytáblás
ISBN 978 963 286 678 9
Eredeti ár:
3.900 Ft

A könnyed stílusú, de szakmailag megalapozott szöveg, a világos ábrák, a jó hangulatú színes képek késztetnek arra, hogy hozzáfogjunk a tyúkól megtervezéséhez, és elkezdjünk azon gondolkozni, hogy milyen fajtájú csibéket szerezzünk be. Tanulhat a könyvből az is, akinek valaha voltak tyúkjai, s most újra van kedve hozzá, de bátorítani tudjuk azokat is a tyúktartásra, akik eddig csak konyhakész csirkét vásároltak. 

Leírás

Ma már sok családban felteszik a kérdést: miért is ne tarthatnánk tyúkokat mi magunk? Lenne mindig tojásunk, és a frissen vágott baromfiból készült rántott csirkének nincs párja! A szerzőpáros is ilyen gondolatok után jutott odáig, hogy csirketartásba fogtak, és megírták tapasztalataikat, buktatóikat és sikereiket ebben a könyvben. Akinek van elég helye egy baromfiudvar elkerítéséhez és szereti az állatokat, az hozzá is foghat. Ahhoz azonban, hogy egy szép, egészséges, jól gyarapodó állományunk legyen, némi szakismeretre van szükség. Ez a könyv elegendő tudnivalót ad ahhoz, hogy megtanuljuk, hogyan fogjunk hozzá a tyúktartáshoz. A szerzők egy kis tyúktörténelemmel kezdik a könyvet, majd megismertetnek a tyúk háziasításával, a fajtaválasztékkal, a tyúk testfelépítésével, viselkedésével. Megtudhatjuk, hogy hogyan működik a tyúkfalka, milyen szerepeket vívnak ki maguknak, mikor kezdenek tojást tojni, s miként viselkedik egy jó kotlós. Igazi öröm, ha magunk keltethetjük a kiscsibéket, s minden nap figyelhetjük a kotlós viselkedését, gondoskodását a csibéiről. Akkor lesz szép baromfiudvarunk, ha a tyúkok igényeit ki tudjuk elégíteni, van kényelmes, ülőrúddal, tojófészkekkel ellátott istállójuk, kifutójuk, homokfürdőre alkalmas területük, és elegendő, vitaminokban gazdag takarmányuk, friss ivóvizük és kellemes kapirgálóhelyük, de észrevesszük azt is, ha valamelyikkel baj van. A könnyed stílusú, de szakmailag megalapozott szöveg, a világos ábrák, a jó hangulatú színes képek késztetnek arra, hogy hozzáfogjunk a tyúkól megtervezéséhez, és elkezdjünk azon gondolkozni, hogy milyen fajtájú csibéket szerezzünk be. Tanulhat a könyvből az is, akinek valaha voltak tyúkjai, s most újra van kedve hozzá, de bátorítani tudjuk azokat is a tyúktartásra, akik eddig csak konyhakész csirkét vásároltak. 

Mezőgazda Kiadó, 2013.

Házunk táján–sorozat

Írta: Beata Peitz – Leopold Peitz

Fordította: Pálinkás Tibor

Lektor: Dr. Szalay István

Tartalom

Előszó

A tyúk háziasítása és elterjedése

Egy kis kultúrtörténet

Származásteóriák

Egy kis fajtaismeret

Háztáji tartásra alkalmas tyúkfajták

Fajtaválasztás a használati cél alapján

Fajtaválasztás a rendelkezésünkre álló hely alapján

Melyik fajtát válasszam?

A tyúk külleme

A tyúk testfelépítése és szervei

Fő testrészek

A jó tojótyúk ismertetőjegyei

Tollazat

A toll szerkezete

A taréj

A csőr

Sarkantyú

A csontozat

Törzsfejlődés

Koponya

A törzs csontjai

A végtagok csontjai

Az érzékelés

Látás

Hallás

Ízlelés

Tapintás

Szaglás

A légzés

Az emésztés

Mirigyes gyomor és a zúzógyomor

A béltraktus

Vizeletkiválasztás

Ivarszervek

A női ivarszervek

Hím ivarszervek

A házityúk viselkedése

Élet a tyúkfalkában

Tyúkok

Kakasok

A tyúk és kakas kapcsolata

A tojásrakás

Fészekválasztás

A tojás megtojása

Kotlási szokások

Anya-gyermek kapcsolat

Kelés

Bevésődés

Anyaszerep

Tanulás

Elválasztás

Testápolás

Kedvenc táplálékok

Harc

Harc a tyúkok között

Kakasok harca

Félelem

Rossz szokások és megszüntetésük

Tollcsipkedés

Tojásevés

Tojásrejtés

Az istálló

Tojótyúkok tartása

Az istálló építőanyaga

Istállóméret

Elhelyezés

Istállóépítés

Az istálló klímája

Ajtó

Eszközök az előtérben

Átbújó

Az istálló berendezése

Ülőrudak

Alvás

Tojófészkek

Etető- és itatóedények

Kapirgáló terület

Alomanyag

A kifutó

Növényzet

Komposztkészítés

Árnyékolás

Homokfürdő

Szilárd burkolatú terület

Kerítés és szél elleni védelem

A takarmány

Takarmányigény

A takarmány összeállítása

Takarmányozási technika

Vízigény

A keltetés

A tenyésztojás

A tenyésztojás kiválasztása és tárolása

A tojás szerkezete

Keltetési technika

Természetes keltetés

Mesterséges keltetés

Az embrió fejlődése

A kelés

A keltetés és kelés során felmerülő problémák

A nem kívánt kotlás

Észrevételek a tenyésztés tervezéséhez

A természetes nevelés

A csibenevelés

Feltételek az istállóban

Kifutó

Takarmány és ivóvíz

Anyaszerep

A mesterséges nevelés

Műanyák

Nevelőistálló

Alom

Takarmány és ivóvíz

Kifutó

Kritikus életszakaszok a természetes és mesterséges nevelés alatt

Belső élősködők

Kokcidiózis

Külső élősködők

Fiatal állatok nevelése

Fiatal kakasok

Fiatal jércék

Vásárlás

Az egészséges és a beteg tyúk

Állataink egészségvédelme

Jobb a megelőzés mint a gyógyítás

A legfontosabb betegségek

Atipikus baromfipestis

Baromfihimlő

Bronchitisz

Leukózis

Marek-féle tyúkbénulás

Baromfigümókór

Baromfikolera

Baromfitífusz

Bélgyulladások

Nátha

Petevezető-gyulladás

Belső élősködők

Kokcidiózis

Külső élősködők

Meszes láb

Aszpergillózis

Taréjpenész

Angolkór

Begyelzáródás

Fagyások

Köszvény

Lábfekélyek

Mérgezések

Petefészek-gyulladás

Sérülések

Szemgyulladások

Törések

Házi patika az istállóban

Állataink befogása és jelölése

Baromfitermékek

Utazás a tojás körül

Néhány kultúrtörténeti adalék

Tojásképződés

A tojás tápértéke

Milyennek kell az eladásra szánt tojásnak lennie?

Méret és súly

A tojás osztályozása

Tojásfogyasztási variációk

Hús és más

Fiatal állatok hizlalása és húsa

Idősebb állatok hizlalása és húsa

Praktikus módszer

Vágás

Néhány recept

Csirkehúskoktél ananásszal és gombával

Csirkehúspástétom

Csirke-tojássaláta

Fűszeres tojás forralt borban

Sós vízben főtt kemény tojás

Tojáslikőr

Tojássör

Tojás aszpikban

Kávés tojáspuncs

Utószó

Tárgymutató