Tyúktartás
Paraméterek
Sorozat | Házunk táján |
Szerző | Beata Peitz – Leopold Peitz |
Cím | Tyúktartás |
Kiadó | Mezőgazda Kiadó |
Kiadás éve | 2013 |
Terjedelem | 144 oldal |
Formátum | A/5, keménytáblás |
ISBN | 978 963 286 678 9 |
A könnyed stílusú, de szakmailag megalapozott szöveg, a világos ábrák, a jó hangulatú színes képek késztetnek arra, hogy hozzáfogjunk a tyúkól megtervezéséhez, és elkezdjünk azon gondolkozni, hogy milyen fajtájú csibéket szerezzünk be. Tanulhat a könyvből az is, akinek valaha voltak tyúkjai, s most újra van kedve hozzá, de bátorítani tudjuk azokat is a tyúktartásra, akik eddig csak konyhakész csirkét vásároltak. |
|
|
Leírás
Ma már sok családban felteszik a kérdést: miért is ne tarthatnánk tyúkokat mi magunk? Lenne mindig tojásunk, és a frissen vágott baromfiból készült rántott csirkének nincs párja! A szerzőpáros is ilyen gondolatok után jutott odáig, hogy csirketartásba fogtak, és megírták tapasztalataikat, buktatóikat és sikereiket ebben a könyvben. Akinek van elég helye egy baromfiudvar elkerítéséhez és szereti az állatokat, az hozzá is foghat. Ahhoz azonban, hogy egy szép, egészséges, jól gyarapodó állományunk legyen, némi szakismeretre van szükség. Ez a könyv elegendő tudnivalót ad ahhoz, hogy megtanuljuk, hogyan fogjunk hozzá a tyúktartáshoz. A szerzők egy kis tyúktörténelemmel kezdik a könyvet, majd megismertetnek a tyúk háziasításával, a fajtaválasztékkal, a tyúk testfelépítésével, viselkedésével. Megtudhatjuk, hogy hogyan működik a tyúkfalka, milyen szerepeket vívnak ki maguknak, mikor kezdenek tojást tojni, s miként viselkedik egy jó kotlós. Igazi öröm, ha magunk keltethetjük a kiscsibéket, s minden nap figyelhetjük a kotlós viselkedését, gondoskodását a csibéiről. Akkor lesz szép baromfiudvarunk, ha a tyúkok igényeit ki tudjuk elégíteni, van kényelmes, ülőrúddal, tojófészkekkel ellátott istállójuk, kifutójuk, homokfürdőre alkalmas területük, és elegendő, vitaminokban gazdag takarmányuk, friss ivóvizük és kellemes kapirgálóhelyük, de észrevesszük azt is, ha valamelyikkel baj van. A könnyed stílusú, de szakmailag megalapozott szöveg, a világos ábrák, a jó hangulatú színes képek késztetnek arra, hogy hozzáfogjunk a tyúkól megtervezéséhez, és elkezdjünk azon gondolkozni, hogy milyen fajtájú csibéket szerezzünk be. Tanulhat a könyvből az is, akinek valaha voltak tyúkjai, s most újra van kedve hozzá, de bátorítani tudjuk azokat is a tyúktartásra, akik eddig csak konyhakész csirkét vásároltak.
Mezőgazda Kiadó, 2013.
Írta: Beata Peitz – Leopold Peitz
Fordította: Pálinkás Tibor
Lektor: Dr. Szalay István
Tartalom
Előszó
A tyúk háziasítása és elterjedése
Egy kis kultúrtörténet
Származásteóriák
Egy kis fajtaismeret
Háztáji tartásra alkalmas tyúkfajták
Fajtaválasztás a használati cél alapján
Fajtaválasztás a rendelkezésünkre álló hely alapján
Melyik fajtát válasszam?
A tyúk külleme
A tyúk testfelépítése és szervei
Fő testrészek
A jó tojótyúk ismertetőjegyei
Tollazat
A toll szerkezete
A taréj
A csőr
Sarkantyú
A csontozat
Törzsfejlődés
Koponya
A törzs csontjai
A végtagok csontjai
Az érzékelés
Látás
Hallás
Ízlelés
Tapintás
Szaglás
A légzés
Az emésztés
Mirigyes gyomor és a zúzógyomor
A béltraktus
Vizeletkiválasztás
Ivarszervek
A női ivarszervek
Hím ivarszervek
A házityúk viselkedése
Élet a tyúkfalkában
Tyúkok
Kakasok
A tyúk és kakas kapcsolata
A tojásrakás
Fészekválasztás
A tojás megtojása
Kotlási szokások
Anya-gyermek kapcsolat
Kelés
Bevésődés
Anyaszerep
Tanulás
Elválasztás
Testápolás
Kedvenc táplálékok
Harc
Harc a tyúkok között
Kakasok harca
Félelem
Rossz szokások és megszüntetésük
Tollcsipkedés
Tojásevés
Tojásrejtés
Az istálló
Tojótyúkok tartása
Az istálló építőanyaga
Istállóméret
Elhelyezés
Istállóépítés
Az istálló klímája
Ajtó
Eszközök az előtérben
Átbújó
Az istálló berendezése
Ülőrudak
Alvás
Tojófészkek
Etető- és itatóedények
Kapirgáló terület
Alomanyag
A kifutó
Növényzet
Komposztkészítés
Árnyékolás
Homokfürdő
Szilárd burkolatú terület
Kerítés és szél elleni védelem
A takarmány
Takarmányigény
A takarmány összeállítása
Takarmányozási technika
Vízigény
A keltetés
A tenyésztojás
A tenyésztojás kiválasztása és tárolása
A tojás szerkezete
Keltetési technika
Természetes keltetés
Mesterséges keltetés
Az embrió fejlődése
A kelés
A keltetés és kelés során felmerülő problémák
A nem kívánt kotlás
Észrevételek a tenyésztés tervezéséhez
A természetes nevelés
A csibenevelés
Feltételek az istállóban
Kifutó
Takarmány és ivóvíz
Anyaszerep
A mesterséges nevelés
Műanyák
Nevelőistálló
Alom
Takarmány és ivóvíz
Kifutó
Kritikus életszakaszok a természetes és mesterséges nevelés alatt
Belső élősködők
Kokcidiózis
Külső élősködők
Fiatal állatok nevelése
Fiatal kakasok
Fiatal jércék
Vásárlás
Az egészséges és a beteg tyúk
Állataink egészségvédelme
Jobb a megelőzés mint a gyógyítás
A legfontosabb betegségek
Atipikus baromfipestis
Baromfihimlő
Bronchitisz
Leukózis
Marek-féle tyúkbénulás
Baromfigümókór
Baromfikolera
Baromfitífusz
Bélgyulladások
Nátha
Petevezető-gyulladás
Belső élősködők
Kokcidiózis
Külső élősködők
Meszes láb
Aszpergillózis
Taréjpenész
Angolkór
Begyelzáródás
Fagyások
Köszvény
Lábfekélyek
Mérgezések
Petefészek-gyulladás
Sérülések
Szemgyulladások
Törések
Házi patika az istállóban
Állataink befogása és jelölése
Baromfitermékek
Utazás a tojás körül
Néhány kultúrtörténeti adalék
Tojásképződés
A tojás tápértéke
Milyennek kell az eladásra szánt tojásnak lennie?
Méret és súly
A tojás osztályozása
Tojásfogyasztási variációk
Hús és más
Fiatal állatok hizlalása és húsa
Idősebb állatok hizlalása és húsa
Praktikus módszer
Vágás
Néhány recept
Csirkehúskoktél ananásszal és gombával
Csirkehúspástétom
Csirke-tojássaláta
Fűszeres tojás forralt borban
Sós vízben főtt kemény tojás
Tojáslikőr
Tojássör
Tojás aszpikban
Kávés tojáspuncs
Utószó
Tárgymutató