Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Új, magyar nemezsátrak

Paraméterek

Szerző Nagy Mari – Vidák István
Cím Új, magyar nemezsátrak
Kiadó Szerzői kiadás
Kiadás éve 2003
Terjedelem 46 oldal
Formátum A/4, irkafűzött
ISBN 963 430 719 1
Ár:
1.200 Ft
1.140 Ft
Kedvezmény: 5%

Izgalmas ez a feladat, tudjuk, hogy voltak a honfoglalás idején nemezsátraink. Minden bizonnyal ezek megjelenésükben törzsenként eltértek egymástól. Elfelejtettük őket, de töredékeit átalakítva megőriztük. Most, a mai tudásunkkal, mi, mint népművészek, a múlt őrzői és folytatói újjá szeretnénk alakítani, közép-ázsiai mesterek segítségével.

Leírás

Izgalmas ez a feladat, tudjuk, hogy voltak a honfoglalás idején nemezsátraink. Minden bizonnyal ezek megjelenésükben törzsenként eltértek egymástól. Elfelejtettük őket, de töredékeit átalakítva megőriztük. Most, a mai tudásunkkal, mi, mint népművészek, a múlt őrzői és folytatói újjá szeretnénk alakítani, közép-ázsiai mesterek segítségével idén 2003 májusában. Köszönetet mondunk a Népművészeti Egyesületek Szövetségének, és a Nemzeti Kulturális Alapprogram Népművészeti Kollégiumának az anyagi, erkölcsi és szellemi segítségért. Sajnos 20 esztendő nem volt elég ahhoz, hogy a nemezkészítés Magyarország minden tájegységén újjászülessen. Sajnos nem rendelkezünk minden megyében legalább egy vagy két kiváló szakértővel, mesterrel. Talán a nemezsátrak újjászületése ebben is változást hoz. 2003 januárjában és februárjában szeretnénk felkeresni azokat a baráti közösségeket, csoportokat, akik e munkába belefognak.
A tervezést segíti az, hogy a favázak méreteit 2 métertől 8 méterig már kidolgoztuk. Szükség volna arra, hogy a sátrak terveit színes festményeken bemutassuk, még akkor is, ha csak tervek. Az adott magyar népcsoportok: jászok, kunok, palócok, székelyek művészetének jellegzetességeit újra érdemes átgondolni. Hasonlóan vállalkozhatnak a csoportok arra, hogy tájegységük művészetét, mintakincsét összegezzék, ha például az Őrségben, Ormánságban, Mezőségben, Nyírségben, Érmelléken… laknak.

Nagy Mari – Vidák István

Tartalom

Előszó

Bevezető, előzmények

Mire jó egy nemezsátor?

Az ázsiai kerek nemezsátrak alakja

Egy kirgiz sátor leírása

Ajánlott méretek

Sátorváz, faragó műhely

A sátrak favázának súlya

A faváz összesített költsége

A faváz befestése

Kötélverés

Kötélszükséglet

Szalagszövés a sátor favázához

Kirgiz sátorszalagok

A sátor nemezei

Nádfüggönyök

További nyersanyag költségek

Új nemezsátrak külső képe

Sátrat készítő közösségek

Népművészek sátrai

Irodalom, köszönetnyilvánítás