Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Új Pátria

Paraméterek

Szerző Sztanó Hédi (szerk.)
Cím Új Pátria
Alcím Az Utolsó Óra program erdélyi táncgyűjtéseiből
Kiadó Hagyományok Háza
Kiadás éve 2019
Terjedelem 56 oldal
Formátum A/5, keménytáblás
ISBN 2311-390
Eredeti ár:
4.500 Ft

A Hagyományok Háza kiadásában DVD-n megjelent összeállítás több mint 20 falu, zömmel az Erdélyben élő magyar, kisebb számban a román és cigány népesség adatközlőinek táncait tartalmazza. A lemezen és kísérőfüzetében magyarul és angolul is olvasható a megjelenített filmrészletekhez kapcsolódó, Varga Sándor néptánckutató, Galát Péter táncművész és Sztanó Hédi néprajzkutató által írt tanulmány.

Leírás

Több mint 20 éve, 1997–2001 között zajlott az Utolsó Óra nevet viselő program, mely elsősorban a magyar nyelvterületen még élő, hagyományos népzenét ismerő és játszó muzsikusok zenei emlékezetének, „repertoárjának” rögzítését tűzte ki célul. A programba – viszonylag gyakran – a zenészekkel együtt úgynevezett „táncos adatközlők” is érkeztek Budapestre. Értelemszerűen az ő táncaik kíséreteként alkalmazott hangszeres zene mutatta meg e muzsika igazi funkcióját, vagyis a hagyományos falusi közegben betöltött tánckísérő szerepét. Nem egy esetben maguk a táncolni tudó zenészek, énekesek is táncra perdültek, így a hangszeres és vokális felvételek mellett velük is készültek táncfelvételek. A Hagyományok Háza kiadásában DVD-n megjelent összeállítás több mint 20 falu, zömmel az Erdélyben élő magyar, kisebb számban a román és cigány népesség adatközlőinek táncait tartalmazza. A lemezen és kísérőfüzetében magyarul és angolul is olvasható a megjelenített filmrészletekhez kapcsolódó, Varga Sándor néptánckutató, Galát Péter táncművész és Sztanó Hédi néprajzkutató által írt tanulmány.

Az informatív, szép kiállítású kiadvány tanulmányokat és egy háromórányi táncfelvételt tartalmazó DVD-t foglal magába, mely méltó a nagy elődök törekvéseihez. Magyar és angol nyelven összegzi az Utolsó Óra program és az Új Pátria sorozat lényegét, a DVD tartalmát pedig részletesen, de tömören jellemzi. A videoanyag nemcsak szakembereknek, de a téma iránt érdeklődő néptáncrajongóknak is élményt nyújt; több mint húsz faluból, az Erdélyben élő javarészt magyar, kisebb számban a román és cigány népesség adatközlőinek táncait teszi közkinccsé. Szabványos DVD-ként számítógépen és DVD-lejátszón is olvasható. Elindításakor az adott anyagot – az 1913-as megyebeosztást követve – Alsó-Fehér, Csík, Kis-Küküllő, Kolozs, Maros-Torda, Szolnok-Doboka, Torda-Aranyos vármegyék neveit feltüntető főmenüből lehet elérni. Innen továbblépve választhatók a falunevek, és olvashatók az onnan származó táncok és az azokat bemutató falusi hagyományőrző táncosok nevei. Az Utolsó Óra elindítása immár történelem. A Fonó Budai Zeneház 1997–2001 között – Kelemen László kezdeményezése alapján – adott otthont a rendszerváltás utáni időszak legnagyobb szabású Kárpát-medencei népzenegyűjtési programjának. Ezen időszak alatt 112 csoporttal 1250 órányi anyagot és mintegy 23 ezer dallamot rögzítettek a szakemberek. Az Utolsó Óra négyéves munkája az erdélyi szervezéssel kezdődött: 46 zenekar érkezett a magyar fővárosba. A vendégek a nem hivatásos zenészek soraiból kerültek ki, „adatközlők” voltak. A zenekarokhoz általában egy-két táncospár is társult:a velük készített felvételekből válogatott a jelen kiadvány szerkesztője. Az Utolsó Óra elnevezés Bartók Bélától ered, aki 1907-ben gyergyói gyűjtőkörútjáról írott levelében jellemezte az ottani, népélethez kapcsolódó zenekultúrát, és saját gyűjtőmunkáját az utolsó órában elvégzettként értékelte. Az Új Pátriasorozat immár 68 audio-CD-nyi válogatást számol, a jelenlegi kiadvány az első DVD. Az elnevezés is szimbolikus, a harmincas évek végétől a háborús évek közepéig a Magyar Rádió és a Néprajzi Múzeum gondozásában megjelent Pátria-lemezsorozatra utal. E korszakalkotó kiadványsorozatból mintegy 125 lemez szolgálta a népzene népszerűsítésének ügyét. A kezdeményezés tudományos értékét 1938-ban Lajtha László így foglalta össze: „Ahogy nem elégséges a tárgyakat lefotografálni, hanem meg kell őrizni azokat eredeti mivoltukban, úgy kell minden múzeumnak gramofonlemezen megőriznie a zenei ethnológiai és nyelvi emlékeket és hangosfilmen a táncokat, szokásokat, zenés mozgásokat.”

Hagyományok Háza, 2019.

Szerkesztette: Sztanó Hédi