Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Új tápanyagtáblázat

Paraméterek

Szerző Rodler Imre
Cím Új tápanyagtáblázat
Kiadó Medicina Könyvkiadó
Kiadás éve 2005
Terjedelem 766 oldal
Formátum A/5, keménytáblás
ISBN 978 963 226 009 0
Eredeti ár:
6.800 Ft

A könyv útmutatót ad az egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozás megtervezéséhez és a biztonságos táplálékok elkészítésének főbb szabályaihoz. Használata a táplálkozással foglalkozó sokféle szakember: orvosok, ÁNTSZ-dolgozók, védőnők, dietetikusok stb. mellett, minden, az egészséges és kiegyensúlyozott táplálkozás iránt érdeklődő magánembernek is csak a hasznára válhat.

Leírás

A könyv útmutatót ad az egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozás megtervezéséhez és a biztonságos táplálékok elkészítésének főbb szabályaihoz. A bevezetés és a táplálkozási alapfogalmak tisztázása után 12 fejezetben foglalja össze témája tudnivalóit. A bemutatás a tápanyagszükséglet meghatározásával kezdődik, az egészséges táplálkozás ajánlásaival, illetve a várandós és szoptatós anyák, valamint a gyermekek táplálkozásával folytatódik. Ezt követi a közétkeztetés, a gyógyító táplálkozás, majd sportolók táplálkozása. A „fő” fejezet az élelmi anyagok, élelmiszerek, ételek és ételkészítmények tápanyag-összetételét részletezi 210 oldalon. A folytatásban az ételek elkészítése során bekövetkezõ súly-, vitamin- és egyéb veszteségről, az élelmiszerekben előforduló vegyi anyagokról és jelentõségükről, a különleges táplálkozási célú élelmiszerekről (például fogyókúra, testépítés stb.), a genetikailag módosított élelmiszerekről és az élelmiszer-biztonságról olvashatunk szakszerû összefoglalást. Az anyagot irodalomjegyzék és ételmutató zárja. Használata a táplálkozással foglalkozó sokféle szakember: orvosok, ÁNTSZ-dolgozók, védőnők, dietetikusok stb. mellett, minden, az egészséges és kiegyensúlyozott táplálkozás iránt érdeklődő magánembernek is csak a hasznára válhat.

 

Medicina Könyvkiadó, 2005.

Szerkesztette: Rodler Imre

Írta: Dr. Kádas Lajos, Dr. Zajkás Gábor, Domonkos Andrea, Dr. Barna Mária, Dr. Rodler Imre, Dr. Sohár Pálné, Dr. Antal Magda, Dr. Barna Éva, Dr. Gergely Anna, Kertészné dr. Lebovics Vera, Dr. Jákó Péter, Balázs Sándorné, Dr. Greiner Erika, Szórád Ildikó, Baur Mária, Dr. Czuczy Péter, Dr. Fehér Ágnes, Dr. Horacsek Márta, Dr. Kontraszti Mariann, Dr. Lugasi Andrea, Neszlényi Kálmán, Dr. Sajtos János, Dr. Szteitzné Dr. Szabó Mária, Dr. Terts Andrásné, Dr. Vajda Boldizsár

Tartalom

1. Bevezetés (Dr. Rodler Imre)

1.1. Előzmények

1.2. A kiadvány bemutatása

2. Táplálkozási alapfogalmak (Dr. Zajkás Gábor)

3. Tápanyagszükséglet (Dr. Antal Magda)

3.1. Táplálkozásélettani alapfogalmak

3.2. Energia, energiafogalom

3.3. Fehérjék és aminosavak

3.4. Szénhidrátok

3.5. Zsírok (lipidek)

3.6. Vitaminok

3.7. Ásványi anyagok

4. Élelmiszercélok. Az egészséges táplálkozás ajánlásai (Dr. Rodler Imre)

4.1. Gabonafélék

4.2. Zöldség-főzelékfélék, gyümölcsök

4.3. Tej- és tejtermékek

4.4. Húsok, húskészítmények, halak, tojás, szója

4.5. Zsiradékok

4.6. Só, sózás

4.7. Cukor

4.8. Alkohol

4.9. Egészséges testtömeg

4.10. Mozgás

4.11. Élelmiszer-biztonság

4.12. Élelmiszercímke

4.13. Még néhány jó tanács

5. Várandós és szoptató anyák, valamint a gyermekek táplálkozása (Dr. Barna Mária)

5.1. Várandós és szoptató anyák táplálkozása

5.2. Gyermekek táplálkozása

6. A közétkeztetés (Dr. Greiner Erika, Dr. Fehér Ágnes, Domonkos Andrea, Szórád Ildikó, Balázs Sándorné)

6.1. A közétkeztetés napjainkban

6.2. A helyes közétkeztetési gyakorlat fenntartása az egészséges táplálkozás megvalósításában

6.3. A közétkeztetés táplálkozás-egészségügyi értékelése és ellenőrzése

6.4. Speciális táplálkozást-, diétát igénylő étkezők közétkeztetési ellátása

6.5. Az étkeztetés minőségi értékelése

6.6. A változatos étrend

7. Gyógyító táplálkozás (Dr. Zajkás Gábor)

7.1. A beteg ember energia- és tápanyagszükséglete

7.2. Étrendi javaslatok különféle megbetegedésekben

8. Sportolók táplálkozása (Dr. Jákó Péter)

8.1. Sportolók táplálkozásának alapelvei

8.2. Energiaszükséglet

8.3. Sportolók makronutriens szükséglete

8.4. Vitaminok és ásványi anyagok

8.5. Folyadék- és elektrolitháztartás

8.6. Táplálkozás, edzés, versenyzés

8.7. Testösszetétel és súlyszabályozás

8.8. Táplálék kiegészítők és teljesítményfokozók

8.8. Orvosi feladatok a sportolók táplálkozásában

9. Élelmi anyagok, élelmiszerek, ételek, ételkészítmények tápanyag összetétele (Dr. Kontraszti Mariann, Dr. Barna Éva, Dr. Gergely Anna, Kertészné Dr. Lebovics Vera, Dr. Lugasi Andrea, Neszlényi Kálmán)

9.1. Bevezetés

9.2. Gabonák, magvak és termékeik

9.3. Zöldség- és főzelékfélék

9.4. Gombák, gombakészítmények

9.5. Gyümölcsök

9.6. Diófélék, olajos magvak

9.7. Növényi olajok, zsiradékok

9.8. Húsok és vágóhídi termékek

9.9. Halak és halkészítmények

9.10. Tej- és tejtermékek

9.11. Tojás

9.12. Édességek, sütemények, tészták

9.13. Élelmiszerek különleges összetevői

9.14. Készételek tápanyag összetétele

9.15. Italok összetétele, főbb jellemzői

10. Ételkészítési technológiák során keletkező veszteségek (Dr. Kádas Lajos)

10.1. Húsfélék veszteségei előkészítéskor

10.2. Húsfélék veszteségei hőkezeléskor

10.3. Zöldség- és főzelékfélék veszteségei előkészítés és elkészítés során

10.4. Cukrászipari tészták tömegveszteségei sütés közben

10.5. Tésztakészítmények főzési tulajdonságai

10.6. Vitaminveszteség előkészítő és elkészítő műveletek alatt

11. Az élelmiszerekben előforduló vegyi anyagok köre és élelmezés-egészségügyi jelentősége (Dr. Sohár Pálné)

11.1. Természetes eredetű ártalmas anyagok az élelmiszerekben

11.2. Vegyi szennyező anyagok (kontaminánsok)

11.3. Szándékosan hozzáadott anyagok

12. Különleges táplálkozási célú élelmiszerek, étrend-kiegészítő és funkcionális készítmények (Dr. Horacsek Márta, dr. Barna Éva, Baur Márta, Dr. Czuczy Péter, Dr. Terts Andrásné)

12.1. Bevezetés

12.2. Különleges táplálkozási célú élelmiszerek

13. Genetikailag módosított élelmiszerek (Dr. Vajda Boldizsár)

13.1. Hogyan történik a genetikai módosítás?

13.2. A GMO kimutatása és azonosítása

13.3. Magyarországi szabályozás

13.4. Az EU szabályozás

13.5. A GM élelmiszerek jelölése és nyomon követése

13.6. Példák genetikailag módosított növényekre

14. Élelmiszerbiztonság (Dr. Szeitzné Dr. Szabó Mária)

14.1. Az élelmiszer eredetű megbetegedések gyakorisága, jelentősége

14.2. A kockázatelemzés szerepe az élelmiszerbiztonságban

15. Felhasznált irodalom

16. Ételmutató