Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Újpest és környékének természeti értékei

Újpest és környékének természeti értékei Katt rá a felnagyításhoz

Paraméterek

Szerző Kriska György
Cím Újpest és környékének természeti értékei
Kiadó Flaccus Kiadó
Kiadás éve 1999
Terjedelem 36 oldal
Formátum B/5, ragasztókötött
ISBN 963 85789 8 x
Ár:
600 Ft

Ez a füzet Újpest és környékének természetes életközösségeiről nyújt egy rövid bemutatást, megadva azokat az alapismereteket, amelyek az egyes területek jellemzéséhez szükségesek.

Leírás

Budapesten az utóbbi évtizedekben végbement változások jelentős mértékben hatottak a főváros zöld területeire. A lakóépületek és ipari létesítmények újabb és újabb részeket hódítottak meg a város határában, aminek eredményeként egyre jobban eltávolították a betonrengetegbe zárt lakókat a fővárost körülvevő természetes élőhelyektől, az erdőktől, rétektől, tavaktól, patakoktól. Az aszfaltdzsungel terjeszkedése különösen a pesti lakosokat sújtotta, hiszen a budai beruházásokat fontolgató vállalkozások jó részét elriasztotta a környéken található természetvédelmi területek nagy száma és a megfizethetetlen ingatlan- és telekárak. Nem menekülhetett meg viszont Észak-Pest jó néhány természeti kincse, amelyeket e sorok leírásakor is jelentős építkezések söpörnek le a föld színéről. Évszázadok óta meglévő életközösségek tűnnek el a névtelenség süllyesztőjében úgy, hogy valóságos természeti értékeiket senki nem ismerhette meg, és csak néhányan vannak, akiknek fogalmuk lehet a veszteségek egy részéről. Csak az tudhatja meg igazából, hogy mit veszítünk el, aki ismeri a még létező természeti értékek helyét, és a helyszínre eljutva olvasni tud a környezet nyitott könyvéből. A természet valójában egy nyitott könyv, amely azonban csak az ismeretekkel felvértezett szemlélő számára tárja fel rejtett titkait. A megismerés eredményeként képesek lehetünk arra, hogy például megkülönböztessünk egy száraz gyepet egy veszélyes parlagfüves gyomtársulástól, vagy természeti értéke alapján jellemezhessük egy erdő különböző részeit. A megfelelő alapismeretek birtokában az egyes növény és állatfajok megjelenése, vagy éppen eltűnése révén következtethetünk az élőhely pillanatnyi állapotára is, és feltárhatjuk a létét veszélyeztető hatásokat.
Ez a füzet Újpest és környékének természetes életközösségeiről nyújt egy rövid bemutatást, megadva azokat az alapismereteket, amelyek az egyes területek jellemzéséhez szükségesek. A bemutatásokban tényszerűen kerülnek ismertetésre azok az emberi beavatkozások és hatásaik, amelyek az élőhelyek egy részénél maradandó károsodásokat, vagy teljes pusztulást okoztak.
 
Lektor: Matula Ilona

Tartalom

Homoktövis
Farkas-erdő
A Szilas-patak
A Csömöri-patak
Dunakeszi-tőzegtavak
A Mogyoródi-patak
Ártéri erdők a Duna mentén
Lápvilág a Farkas-erdő mellett