Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Újpest és környékének természeti értékei

Paraméterek

Szerző Kriska György
Cím Újpest és környékének természeti értékei
Kiadó Flaccus Kiadó
Kiadás éve 1999
Terjedelem 36 oldal
Formátum B/5, ragasztókötött
ISBN 963 85789 8 x
Ár:
600 Ft

Ez a füzet Újpest és környékének természetes életközösségeiről nyújt egy rövid bemutatást, megadva azokat az alapismereteket, amelyek az egyes területek jellemzéséhez szükségesek.

Leírás

Budapesten az utóbbi évtizedekben végbement változások jelentős mértékben hatottak a főváros zöld területeire. A lakóépületek és ipari létesítmények újabb és újabb részeket hódítottak meg a város határában, aminek eredményeként egyre jobban eltávolították a betonrengetegbe zárt lakókat a fővárost körülvevő természetes élőhelyektől, az erdőktől, rétektől, tavaktól, patakoktól. Az aszfaltdzsungel terjeszkedése különösen a pesti lakosokat sújtotta, hiszen a budai beruházásokat fontolgató vállalkozások jó részét elriasztotta a környéken található természetvédelmi területek nagy száma és a megfizethetetlen ingatlan- és telekárak. Nem menekülhetett meg viszont Észak-Pest jó néhány természeti kincse, amelyeket e sorok leírásakor is jelentős építkezések söpörnek le a föld színéről. Évszázadok óta meglévő életközösségek tűnnek el a névtelenség süllyesztőjében úgy, hogy valóságos természeti értékeiket senki nem ismerhette meg, és csak néhányan vannak, akiknek fogalmuk lehet a veszteségek egy részéről. Csak az tudhatja meg igazából, hogy mit veszítünk el, aki ismeri a még létező természeti értékek helyét, és a helyszínre eljutva olvasni tud a környezet nyitott könyvéből. A természet valójában egy nyitott könyv, amely azonban csak az ismeretekkel felvértezett szemlélő számára tárja fel rejtett titkait. A megismerés eredményeként képesek lehetünk arra, hogy például megkülönböztessünk egy száraz gyepet egy veszélyes parlagfüves gyomtársulástól, vagy természeti értéke alapján jellemezhessük egy erdő különböző részeit. A megfelelő alapismeretek birtokában az egyes növény és állatfajok megjelenése, vagy éppen eltűnése révén következtethetünk az élőhely pillanatnyi állapotára is, és feltárhatjuk a létét veszélyeztető hatásokat.
Ez a füzet Újpest és környékének természetes életközösségeiről nyújt egy rövid bemutatást, megadva azokat az alapismereteket, amelyek az egyes területek jellemzéséhez szükségesek. A bemutatásokban tényszerűen kerülnek ismertetésre azok az emberi beavatkozások és hatásaik, amelyek az élőhelyek egy részénél maradandó károsodásokat, vagy teljes pusztulást okoztak.
 
Lektor: Matula Ilona

Tartalom

Homoktövis
Farkas-erdő
A Szilas-patak
A Csömöri-patak
Dunakeszi-tőzegtavak
A Mogyoródi-patak
Ártéri erdők a Duna mentén
Lápvilág a Farkas-erdő mellett