Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Újszövetségi görög nyelvkönyv

Paraméterek

Sorozat Subsidia Biblica Graeca et Latina
Szerző Déri Balázs – Hanula Gergely
Cím Újszövetségi görög nyelvkönyv
Kiadó Argumentum Kiadó
Kiadás éve 2017
Terjedelem 240 oldal
Formátum B/5, keménytáblás
ISBN 978 963 446 152 2
Eredeti ár:
3.500 Ft
3.150 Ft
Online kedvezmény: 10%

Az Újszövetségi görög nyelvkönyv két félévre elosztott 10-10 leckében az újszövetségi görög nyelv szinte teljes alaktanát s a mondattan alapvonalait dolgozza fel.

Leírás

Az Újszövetségi görög nyelvkönyv két félévre elosztott 10-10 leckében az újszövetségi görög nyelv szinte teljes alaktanát s a mondattan alapvonalait dolgozza fel. A tankönyv kezdettől fogva csak eredeti új- és kisebb részben ószövetségi görög igeverseket használ, mégpedig nem folyamatos „olvasmányok” formájában, hanem a nyelvtani rendszerezést sugalló, önálló példamondatokkal: leckénként két-három oldal terjedelemben általában 80-100 bibliai mondatot tartalmaz. A különösen eleinte igen egyszerű, de nagy mennyiségű mondat révén csekély tanári vezetéssel a hallgatók önmaguk vonhatják le a grammatikai szabályokat, s ezzel a holt nyelv tanítása-tanulása közelít az élő nyelvekében ma általános módszerekhez; a kiegészítő nyelvtani elemzés a jelenségek megértésében, majd pedig azok rendszerezésében nyújt segítséget. Az egyes mondatokhoz grammatikai és tartalmi magyarázatok kapcsolódnak. Az első tíz leckéhez teljes szószedet tartozik. A szószedetek s a magyarázatok figyelembe veszik a magyar történelmi felekezetek részben eltérő szóhasználatát. A könyv a szerzőknek a kiadónál párhuzamosan megjelent Rendszeres újszövetségi görög nyelvtan című tankönyvére támaszkodik: az egyes grammatikai jelenségek esetén mindig e nyelvtan megfelelő fejezetére utal. A kiadvány mind a teológiai, mind a világi egyetemi oktatás szempontjait figyelembe veszi.

A kötet szerzői: Déri Balázs, az ELTE BTK Latin Tanszékének egyetemi tanára, az ELTE BTK Vallástudományi Központ igazgatója (1992 és 1997 között a Budapesti Református Teológiai Akadémia görög és latin nyelvi lektora) és Hanula Gergely, teológus-nyelvész, a Pápai Református Teológiai Akadémia Biblikus Intézetének egyetemi tanára.

Argumentum Kiadó, 2017.

Írta: Déri Balázs – Hanula Gergely

Tartalom

Előszó

A bibliai könyvek rövidítése

Bevezető lecke

Betűk, segéd- (mellék)jelek és hangok

Útmutató a tankönyv használatához

Görög nyelvű fejezetek

Epilógus

Újszövetségi idézetek

Ószövetségi idézetek

Kapcsolódó kiadványok

Raktáron
3.500 Ft 3.150 Ft