Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Ukrán nyelvű olvasmányok és párbeszédek kezdőknek

Paraméterek

Szerző Zubov, Mikola – Kocsis Mihály
Cím Ukrán nyelvű olvasmányok és párbeszédek kezdőknek
Alcím Навчальні тексти і діалоги з української
Kiadó JATEPress
Kiadás éve 1999
Terjedelem 123 oldal
Formátum B/5, ragasztókötött
ISBN JATE12
Ár:
1.260 Ft
1.197 Ft
Kedvezmény: 5%

Ezt a nyelvkönyvet elsősorban azok számára ajánljuk, akik az ukrán nyelvről már némi alapismerettel rendelkeznek, ám tudásuk – az alapoktól kezdve – rendszerezésre szorul. A teljesen kezdők tanári irányítás mellett forgathatják haszonnal kiadványunkat.

Leírás

A szegedi József Attila Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán 1993 óta folyik ukrán nyelv és irodalom szakos képzés. A hat év folyamán mindig gondot jelentett számunkra az, hogy a nyelvoktatáshoz kevés megfelelő könyv állt rendelkezésünkre. Ez a nyelvkönyv ezen a hiányon szeretne egy kissé enyhíteni. Elsősorban azok számára ajánljuk, akik az ukrán nyelvről már némi alapismerettel rendelkeznek, ám tudásuk – az alapoktól kezdve – rendszerezésre szorul. A teljesen kezdők tanári irányítás mellett forgathatják haszonnal kiadványunkat.
Az olvasmányokat és párbeszédeket Mikola Zubov, egyetemünk első ukrán lektora állította össze. Szintén az ő munkája az egyes szövegeket kísérő kifejezésjegyzék, valamint a könyv végén található szójegyzék ukrán anyaga. A kifejezések fordítását, továbbá az ukrán–magyar szójegyzék magyar részét Kocsis Mihály készítette el. (Itt kell megjegyeznünk, hogy a szavaknak valamennyi fontos jelentését igyekeztünk megadni, annak ellenére, hogy nem szótárt, hanem szójegyzéket készítettünk: az ukrán szavak mellől hiányoznak a grammatikai utalások, az igék a témák során ténylegesen előforduló alakjaik főnévi igenevével és nem okvetlenül folyamatos/befejezett párban szerepelnek, a magyar jelentések sorrendjét a gyakoriság, nem pedig a jelentésváltozás útja határozza meg stb.)
 
Lektor: Zoltán András

Tartalom

Передмова
Тема 1: Сім’я
Тема 2: Будинок. Квартира
Тема 3: Розпорядок дня
Тема 4: Навчання
Тема 5: Дозвілля
Тема 6: Зовнішність людини
Тема 7: Календар. Пори року. Час.
Тема 8: Подорож
Тема 9: Місто
Тема 10: Покупки
Тема 11: Їжа. Страви
Тема 12: У гастономі
Тема 13: Спорт
Тема 14: Здоров’я
Українсько–угорський словник до тем