Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Út a túléléshez - Nyílt színi droghasználat és „belövőszobák” Budapesten

Paraméterek

Sorozat Szakmai Forrás Sorozat
Szerző Rácz József – Márványkövi Ferenc – Melles Katalin – Vadász Viktória
Cím Út a túléléshez – Nyílt színi droghasználat és „belövőszobák” Budapesten
Alcím Az ártalomcsökkentéssel kapcsolatos megfontolások
Kiadó L'Harmattan Kiadó
Kiadás éve 2010
Terjedelem 258 oldal
Formátum B/5, ragasztókötött
ISBN 978 963 236 290 8
Eredeti ár:
2.600 Ft
2.340 Ft
Online kedvezmény: 10%

Ebben a tanulmányban a budapesti injekciós droghasználókról szólunk elsősorban – azért csak róluk, mert megfelelő információk róluk állnak rendelkezésre. Külön kiemelten tárgyaljuk a nyílt drogszcéna kialakulását, amely Budapest egyik kerületében jól láthatóan jelen van, a kapcsolódó illegális „belövőszobákkal” együtt...

Leírás

Ebben a tanulmányban a budapesti injekciós droghasználókról szólunk elsősorban – azért csak róluk, mert megfelelő információk róluk állnak rendelkezésre. Külön kiemelten tárgyaljuk a nyílt drogszcéna kialakulását, amely Budapest egyik kerületében jól láthatóan jelen van, a kapcsolódó illegális „belövőszobákkal” együtt. Közvetett mutatókkal jellemezzük e nyílt drogszcénát, maguk a szereplők ebben a tanulmányban nem szólalnak meg, azt egy másik, későbbi tanulmányban tervezzük. Aggodalomra ad okot, hogy mióta – kb. 2009 ősze óta – hangsúlyosabban kezeljük a nyílt drogszcénát, jelzéseket kapunk Budapest más kerületeiből is, hogy ha nem is olyan mértékű droghasználat fordul elő, mint a bemutatott esetben, de megvan a lehetősége újabb nyílt drogszcénák és „belövőszoba”-hálózatok kialakulására. Néhány vidéki településről szintén kaptunk ilyen információkat. A Budapest egyik kerületében kialakult jelenségről a honi drogpolitika csak most kezdi kialakítani az álláspontját – talán hiányzott az a kritikus információmennyiség, ami ehhez szükséges lett volna. A nyílt drogszcéna bemutatásával a további, hasonló szcénák kialakulását talán sikerül megelőzni, a problémát még azelőtt kezelni, mielőtt kezelhetetlenné válik.
A tanulmány másik részében a tűcsereprogramokkal és felügyelt injekciós helyiségekkel foglalkozunk, mint az ártalomcsökkentésnek olyan formáival, amelyek a nyílt drogszcéna esetében szinte egyedüliként alkalmazhatók a rövid távú ártalmak kivédésére.
 
Rácz József pszichiáter, az MTA Pszichológiai Kutatóintézetének tudományos tanácsadója, a Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Kar Addiktológiai Tanszékének tanszékvezető egyetemi tanára, valamint a Kék Pont Drogkonzultációs Központ és Drogambulancia Alapítvány igazgatója. Kutatási területe: az injekciós droghasználat, illetve a kapcsolódó szociálpszichológiai és szociológiai jelenségek. Kutatásai többségében kvalitatív módszereket alkalmaz.
Márványkövi Ferenc angoltanár és szociológus, jelenleg a Corvinus Egyetem doktori iskolájának hallgatója. Korábban az ELTE Drogtanulmányok Kutatóintézetének munkatársa volt, majd az MTA Pszichológiai Kutatóintézetének külsős kutató munkatársa lett. Főbb kutatási területei: a problémás szerhasználat, a marginalizált csoportok szerhasználata, az alacsony küszöbű ellátások, valamint a drogkutatással kapcsolatos módszertani eljárások.
Melles Katalin szociológus (survey statisztika szakirány), jelenleg a Corvinus Egyetem doktori iskolájának hallgatója. Külsős oktatóként kutatási módszertani ismereteket tanított az ELTE Drogtanulmányok Kutatóintézeténél. Kutatási területei: szerhasználat a romák körében, (illetve annak egészségügyi és pszichoszociális következményei), az intravénás szerhasználat, valamint a drogbetegek ellátórendszere, a bejutás akadályai.
Vadász Viktória végzős hallgató az ELTE-TáTK szociológia szakán, a Kék Pont Drogkonzultációs Központ és Drogambulancia Alapítvány Kontakt programjában dolgozik 2008 óta, kezdetben mint gyakornok, később önkéntes, majd mint segítő.
 

L’Harmattan Kiadó, 2010.

Szakmai Forrás Sorozat

Írta: Rácz József – Márványkövi Ferenc – Melles Katalin – Vadász Viktória

Tartalom

ELŐSZÓ
AZ INJEKCIÓS DROGHASZNÁLAT ELŐFORDULÁSA ÉS KOCKÁZATAI
ALACSONY-KÜSZÖBÚ ÉS ÁRTALOMCSÖKKENTŐ PROGRAMOK
KEZELÉSEK ÉS A KEZELÉSBE KERÜLÉS AKADÁLYAI
NYÍLT DROGSZÍNTÉR ÉS BELÖVŐSZOBÁK ('SHOOTING GALLERY'-K)
NYÍLT DROGSZÍNTÉR BUDAPESTEN
A FELÜGYELT INJEKCIÓS HELYISÉGEKKEL KAPCSOLATOS TUDOMÁNYOS TAPASZTALATOK
A MAGYARORSZÁGI DROGHELYZET MEGÍTÉLÉSE
A FELÜGYELT INJEKCIÓS HELYISÉGEKKEL KAPCSOLATOS VÉLEMÉNY-, ILLETVE PERCEPCIÓKUTATÁSOK
AZ EMCDDA EURÓPAI JELENTÉSE A HASZNÁLÓI SZOBÁKRÓL (2004)
AZ EMCDDA (2004) JELENTÉS IRODALOMJEGYZÉKE
KADLÓT ERZSÉBET: JOGI HÁTTÉRANYAG A FELÜGYELT HASZNÁLÓI HELYISÉGEK KÉRDÉSÉHEZ
FELÜGYELT INJEKCIÓS HELYISÉGEKKEL KAPCSOLATOS ATTITŰDÖK ÉS VÉLEMÉNYEK VIZSGÁLATA SZAKÉRTŐK ÉS A LAKOSSÁG KÖRÉBEN
KÖSZÖNETNYILVÁNÍTÁS
IRODALOM