Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Utánzó gyakorlatok

Paraméterek

Szerző Pappné Gazdag Zsuzsanna
Cím Utánzó gyakorlatok
Alcím Tartásjavító, izomerősítő és nyújtó, valamint mozgásügyességet fejlesztő gyakorlatok óvodások és kisiskolások számára
Kiadó Flaccus Kiadó
Kiadás éve 2023
Terjedelem 96 oldal
Formátum A/5, ragasztókötött
ISBN 978 615 5278 87 7
Eredeti ár:
1.480 Ft
1.184 Ft
Online kedvezmény: 20%
Gyakorlatgyűjtemény sorozatunknak ez a kötete a jellegüknél fogva hasonló, utánzáson alapuló gyakorlatokat gyűjti össze. Óvónők, tanítók és testnevelő tanárok számára nyújt segítséget a tartáshibák megelőzéséhez és javításához, valamint a mozgáskoordináció fejlesztéséhez.

Leírás

Mikor az utánzó gyakorlatokról beszélünk, képzeletünkben rögtön megjelennek a legismertebbek. Ma már minden gyermek úgy nő fel, hogy tudja milyen az a „kutyafutás”, „nyúlugrás”, „pókjárás” stb. Nem véletlen, hogy a testnevelés szerves részét képezik ezek a feladatok. A gyerekek játéknak élik meg az utánzó gyakorlatokkal való mozgást. Remekül lehet őket különböző szereken, ill. szerekkel is végeztetni.
Gyakorlatgyűjtemény sorozatunknak ez a kötete a jellegüknél fogva hasonló, utánzáson alapuló gyakorlatokat gyűjti össze. Óvónők, tanítók és testnevelő tanárok számára nyújt segítséget a tartáshibák megelőzéséhez és javításához, valamint a mozgáskoordináció fejlesztéséhez. A könyvben 153 utánzó gyakorlat és 26 utánzó mozgáson alapuló játék található. A feladatok alkalmasak tartásjavításra, izomerősítésre és nyújtásra, valamint a mozgásügyesség fejlesztésére. A könnyebb áttekinthetőség érdekében a szerző a gyakorlatokat kiinduló helyzetük szerint csoportosította. Minden gyakorlatnál találhatunk hibajavítást, valamint annak leírását, hogy az adott gyakorlat milyen fő célt szolgál.
 
„Óvodai gyógytestnevelőként hamar rá kellett jönnöm, hogy munkám csak akkor lehet eredményes, ha sikerül bevonnom az óvónőket is a megelőzésbe. A számukra tartott bemutatókon és tanfolyamokon is élő, a mindennapi gyakorlatból származó ismereteket igyekeztem továbbadni. Minden – valamilyen szinten testnevelést tanító – pedagógusnak folyamatosan kell bővítenie szakmai tudását, hogy hatékonyan, változatos gyakorlatanyaggal tudja megállítani és megfordítani a mai kor tendenciáját, mely szerint gyermekeink tartása hanyag, izomereje és állóképessége egyre gyengébb. Fontos feladat hárul ebben a munkában a testnevelő tanárokon kívül az óvodapedagógusokra és a tanítókra is, akik tapasztalataim szerint nem kapnak elég gyakorlati segítséget. Ezen igények hívták életre ezt a módszertani füzetsorozatot, melynek ez a második darabja. A megszokottól eltérően egy szerre összpontosítva gyűjtöttem össze a gyakorlatokat, amelyeknek közös vonása, hogy a tartáshibák megelőzésében, és azok javításában, valamint a mozgásfejlesztésben eredményesen felhasználhatók. Meggyőződésem, hogy a gyógytestnevelés gyakorlatanyagából sok minden átültethető az óvodai és iskolai testnevelésbe. Az óvodások között azt is meg kellett tanulnom, hogyan lehet hatékonyan, de játékosan végezni ezt a munkát. Ahogy ezt egyik gyerekem meg is jegyezte: Azért szeretem a gyógytestnevelést, mert ott mindig csak játszunk. Hiszen nem feltétlenül kell unalmasnak lennie egy tartásjavító, izomerősítő foglalkozásnak.”
A szerző

Tartalom

Előszó
Útmutató a gyakorlatok alkalmazásához és a könyv használatához       
Gyakorlatok
Gyakorlatok állásban
Gyakorlatok ülésben
Gyakorlatok térdelésben és sarokülésben
Támaszgyakorlatok
Gyakorlatok hason fekvésben
Gyakorlatok hanyatt fekvésben
Gyakorlatok függésben és függőállásban
Gyakorlatok haladással
Járásgyakorlatok
Futásgyakorlatok
Szökdelések
Járások kéz- és lábtámaszban 
Futások kéz- és lábtámaszban
Ugrások kéz- és lábtámaszban
Mászások kéz- és lábtámaszban
Csúszások és kúszások
Gurulások
Páros gyakorlatok
Csoportos gyakorlatok
Játékok
Felhasznált irodalom

Kapcsolódó kiadványok