Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Útravaló

Paraméterek

Sorozat Hagyományoktatás – módszertani füzetek
Szerző Benedek Krisztina – Sándor Ildikó
Cím Útravaló
Alcím A néphagyomány közvetítésének módszerei az óvodában
Kiadó Hagyományok Háza
Kiadás éve 2018
Terjedelem 136 oldal
Formátum B/5, ragasztókötött
ISBN 978 963 7363 43 6
Eredeti ár:
2.500 Ft
2.250 Ft
Online kedvezmény: 10%

Kötetünk a hagyományok óvodai közvetítéséhez nyújt segítséget. Valljuk, hogy a néphagyomány bizonyos elemeinek minden óvodában helye van, a program jellegétől függetlenül. Úgy állítottuk össze a kötet anyagát, hogy a hagyományőrző programmal dolgozó óvodák mellett azok is találjanak itt használható, jó ötleteket, akik pl. a környezeti nevelést (külső világ tevékeny megismerése) vagy a művészeteken keresztül történő érzelmi nevelést állítják a középpontba.

Leírás

„Ez a könyv egy sorozat első kötete. Mindazoknak szánjuk, akik oktató-nevelő munkájuk során a néphagyomány közvetítésére vállalkoznak. Sorozatunkat a már kipróbált módszerek közreadására szánjuk. Nagy szükség van erre, mert olyan, viszonylag fiatal műveltségi terület a hagyomány oktatása, amelynek nincs még kiforrott, egységes módszertana. Első kötetünk a hagyományok óvodai közvetítéséhez nyújt segítséget. Valljuk, hogy a néphagyomány bizonyos elemeinek minden óvodában helye van, a program jellegétől függetlenül. Úgy állítottuk össze a kötet anyagát, hogy a hagyományőrző programmal dolgozó óvodák mellett azok is találjanak itt használható, jó ötleteket, akik pl. a környezeti nevelést (külső világ tevékeny megismerése) vagy a művészeteken keresztül történő érzelmi nevelést állítják a középpontba. A hagyományok közvetítése, ápolása mást jelent a saját hagyományokkal rendelkező vidékeken és mást a nagyvárosokban. Eltérő feltételek mellett zajlik ott, ahol lehetőség van képzett szakembereket (hangszeres népzenész, néptánc oktató, kézműves foglalkozásvezető) meghívni, vagy ahol a nevelőtestület tagjai látnak el minden feladatot. Példáink között ki-ki lehetőségeinek, helyzetének megfelelőt talál majd. Középpontba helyeztük a kézműves tevékenységet, a népi játékokat, a néptáncot és ehhez kapcsolódva az ünnepi szokásokat, a népköltészetre lényegesen kisebb hangsúlyt fektettünk: nem azért, mert ennek kisebb jelentőséget tulajdonítunk. Úgy érezzük, e területen sokkal kiforrottabbak a módszerek (anyanyelvi nevelés, népmese, mondóka). E kötet szerzői valamennyien olyan pedagógusok, akik a gyakorlat során csiszolt módszereiket, évtizedes tapasztalataikat osztják meg az olvasókkal. A kötet mellékletében szereplő útmutató, irodalomjegyzék és táblázat szintén fogódzót ad a tervezéshez, a továbblépéshez. Kívánjuk, hogy könyvünk segítségével minden intézmény igényeinek, lehetőségeinek tükrében élhessen azzal a gazdag útravalóval, amit a néphagyományok kínálnak az óvodai nevelésben.”
A szerkesztők
 
Szerkesztette: Benedek Krisztina, Sándor Ildikó
Lektor: Benedek Imréné

Tartalom

Előszó
Tarjánné Takács Katalin: Művészetekkel nevelés és a népi kultúra és hagyományátadás szerepe az óvodáskorú gyermek nevelésében
Vargáné Szűcs Anna: A néphagyomány megjelenésének színterei a Mákvirág Óvodában
Prekler Kata: „Találkozás a néphagyománnyal” az óvodában és az óvodán kívül
Nagyné Papp Ágnes: Kincskereső program
Dummel Viktória: Játék és tánc óvodai program
Gundyné Szerényi Andrea: Élőzenés táncház az óvodában
Csákányiné Scheller Margit: Tapasztalataim az óvodai néptánc szakkörön
Dabi Pál: Természetes anyagok az óvodában
Benedek Krisztina – Valachi Katalin: Óvodai népi kézműves szakkör
Gólya Edit: Mézeskalács foglalkozások óvodásoknak
Mellékletek
Szempontok népi kézműves foglalkozások tervezéséhez és levezetéséhez
Alapanyag lelőhelyek népi kézműves foglalkozásokhoz
Összesítő táblázat az éves tervezéshez
Irodalomjegyzék

Kapcsolódó kiadványok