Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Vadászati állattan: madarak

Paraméterek

Szerző Juhász Lajos – Kozák Lajos
Cím Vadászati állattan: madarak
Alcím Alapképzésben (BSc) részt vevő hallgatók számára
Kiadó Debreceni Egyetemi Kiadó
Kiadás éve 2011
Terjedelem 140 oldal
Formátum B/5, ragasztókötött
ISBN 978 963 318 121 8
Ár:
2.500 Ft
2.250 Ft
Kedvezmény: 10%

Napjainkban a Földön élő madárfajok száma 9700-ra tehető, ezek túlnyomó része, mintegy 5700 faj énekesmadár. A madarak fejlődése, átalakulása napjainkban is zajló folyamat. Az ember megjelenése után a történelmi időkben több madárfaj pusztult ki a Földről, melyek nem tudtak alkalmazkodni a civilizációs hatásokhoz...

Leírás

Napjainkban a Földön élő madárfajok száma 9700-ra tehető, ezek túlnyomó része, mintegy 5700 faj énekesmadár (Rózsa, 1996). Bár kétségtelen tény, hogy a madarak mindmáig virágkorukat élik, valószínű, hogy a harmadkor eocén időszakában lehetett fajszámban leggazdagabb a madárvilág. A madarak fejlődése, átalakulása napjainkban is zajló folyamat. Az ember megjelenése után a történelmi időkben több madárfaj pusztult ki a Földről, melyek nem tudtak alkalmazkodni a civilizációs hatásokhoz. A közvetlen vagy közvetett antropogén okok számos faj végleges eltűnéséhez vezettek.
Erre a szomorú folyamatra a sok példa közül említhető a Mauritius szigetén élt röpképtelen óriás galambnak, a dodónak (Raphus cucullatus) az eltűnése a XVII. században, és a XVII-XVIII. században erre a sorsa jutott az Új-Zélandon élt futómadarak, a moák (Dinornis spp.) mintegy 20 faja is. A röpképtelen óriás alkának (Pinguinus impermis) még a XVIII. században is nagy mennyiségben gyűjtötték a tojásait és példányait, az utolsó egyedeket 1844-ben látták Izland térségében. Az Észak-Amerikában egykor milliós csapatokban vonuló vándorgalamb utolsó példánya 1914-ben pusztult el.
A Földön ma élő madárfajok elterjedése területileg rendkívül egyenlőtlen képet mutat. Leggazdagabb a trópusi esőerdők madárvilága, ezzel szemben a sarkvidéki zónákban alig tucatnyi a fészkelő fajok száma. Európában közel 600 madárfaj ismert, ebből 430-440 az itt költők száma. Hazánkban az utóbbi 100 évben megfigyelt fajok száma több mint 360. Ezek közül 190-200 faj fészkel ténylegesen.
 
Lektor: Dr. Bihari Zoltán egyetemi docens
Grafika: Dr. Varga Sándor

Tartalom

1. Bevezetés
2. Madáranatómia
2.1. A madarak kültakarója
2.2. A madarak csontváza
2.3. A madarak izomzata
2.4. A madarak mozgása
2.5. A madarak légzése
2.6. A madarak hangképzése
2.7. A madarak keringése
2.8. A madarak emésztő- és kiválasztó szervrendszere
2.9. A madarak ivarrendszere, a tojásképződés
2.10. A madarak hormon- és idegrendszere, érzékszervei
3. A madarak szaporodásbiológiája
4. A jegyzetben tárgyalt fajok rendszertani besorolása
5. Fajjellemzések
6. Természetvédelem, madárvédelem
7. Kislexikon
8. Felhasznált és ajánlott irodalom