Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Valahol Európában (DVD)

Paraméterek

Szerző Radványi Géza
Cím Valahol Európában (DVD)
Alcím Fekete-fehér, magyar játékfilm
Kiadó Magyar Nemzeti Filmalap
Kiadás éve 2017
Formátum DVD
ISBN 5 999887 816 154
Eredeti ár:
4.990 Ft
4.740 Ft
Online kedvezmény: 5%
A történet a II. világháború végén játszódik Kelet-Európa országútjain, ahol hontalan, éhes gyerekek kóborolnak, kiket a nélkülözés és kiszolgáltatottság gyűjt csapatokba. „Felnőtt, ellenség. Könyörgöm, akasszuk fel!” – visítja a filmben egy szeplős kis csibész, mikor a rongyos, árva gyerekek egy csapata megtalálja a neves karmestert rejtekhelyén, egy romba dőlt kastélyban. A zene, a személyiség varázsa és jósága azonban minden korlátot ledöntve bizonyítja, hogy a halál és a gyermek csak a háborúban jelenthet egyet. Felejthetetlen alakítások, merész újdonságok emelték ezt a megrázóan humanista filmet a világ filmművészetének élvonalába.

Leírás

Kétlemezes kiadvány – Fekete-fehér magyar filmdráma, 1947, rendezte: Radványi Géza – Kísérőfüzet, különleges extrák és egészestés portréfilm idézi fel Radványi Géza teljes pályáját – Bepillanthatunk a film restaurálásának műhelytitkaiba – A Török Ferenccel készült interjúból kiderül, hogy az 1945 rendezője miért ezt tartja az egyik legnagyobb jelentőségű magyar filmnek.
 
1. lemez: a teljeskörűen restaurált film
A filmet Sztehlo Gábor evangélikus lelkész története ihlette, aki a háború alatt és után gyermekek ezreinek életét mentette meg, létrehozva Gaudiopolist, a gyermekköztársaságot. A második világháború végén árva, éhező gyerekek kóborolnak bandákba verődve Európa országútjain. Lopnak, fosztogatnak, mígnem egy romos várban megtalálják Simon karmestert. A bölcs öreg gondoskodó szeretettel bánik velük, együtt védik meg a várat az ellenük uszított falubeliekkel szemben és kivívják, hogy a sok hajléktalan gyerek újra otthonra leljen.
Gyártó: Mafirt, Radványi Produkció, rendező Radványi Géza, forgatókönyvíró: Radványi Géza, Balázs Béla, Fejér Judit, szereplők: Horváth Laci, Somlay Artúr, Gábor Miklós, Bánki Zsuzsa, Bárdy György, Rozsos István, Harkányi Endre, operatőr: Hegyi Barnabás, zene: Buday Dénes, hangmérnök: Rónay Gyula, díszlet: Pán József, Benda Miklós, vágó: Máriássy Félix, gyártásvezető: Szirtes László, fotó: Csépány Sándor
Nyelv: magyar
Hang: 2.0
Szín: fekete-fehér
Felirat: angol, akadálymentesített magyar
Képarány: 4:3 (1:1.33)
Játékidő: 100’
 
2. lemez: extra tartalmak
Történetek a magyar filmről 3: Radványi Géza (1982) rendező: Nádasy László, 85’
Elhagyott gyermekek, 1945, rendező: Kertész Pál, 7’
Török Ferenc a Valahol Európában című filmről, 10’, 2017
A Filmarchívum és a Filmlabor kulisszái mögött – A Valahol Európában restaurálása, 13’, 2017