Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Valószínűség-számítás feladatgyűjtemény

Paraméterek

Szerző Ábrahám István
Cím Valószínűség-számítás feladatgyűjtemény
Alcím Egyszerűen, érthetően
Kiadó Mozaik Kiadó
Kiadás éve 2009
Terjedelem 112 oldal
Formátum B/5, ragasztókötött
ISBN 978 963 697 566 1
Ár:
1.480 Ft

A valószínűség-számítás fogalmainak, összefüggéseinek ismerete, problémáinak megoldása komoly szellemi élményt is jelent, növeli az ember önbecsülését.

Leírás

Hát, nem kis fába vágta a fejszéjét az, aki feladatmegoldásba kezdett a valószínűség-számítás és vidéke témakörben. A problémákat, a nehézséget általában két tényező okozza: egyrészt jelentős matematikai előismeretek szükségesek a sikeres megoldásokhoz, ami azt is jelentheti, hogy akár egy kétváltozós függvénynél kell bevetnünk az improprius kettős integrálokra tanult parciális integrálási módszert. Másrészt a feladatok matematikai modelljének felvételéhez fokozottan igénybe kell venni a saját képzelőerőnket, józan eszünket. Kevesebb a sablon, a megoldó-panel, az előforduló feladatok sokszor „külön egyéniségek”.
A dolog azért nem annyira ijesztő. Évente sok ezren teljesítik sikeresen – nem mindig első nekifutásra – a követelményeket. Szeretnénk ezzel a feladatgyűjteménnyel megkönnyíteni a valószínűség-számításnak, a matematika egyik legszebb, legújabb ágának megfelelő szintű elsajátítását. Mi a teendő? Mindenekelőtt az elméleti anyag ismerete nélkül a feladatmegoldást legfeljebb idomítás szintjén lehet művelni. Fontos tehát, hogy el kell olvasni (megtanulni) a megfelelő anyagrész elméleti anyagát, megnézni a mintapéldákat. Ezt röviden, szándékunk szerint érthetően megtalálja a Valószínűség-számítás (Mozaik Kiadó, 2009) című könyvben. Természetesen támaszkodni lehet más könyvekre, a szóban kapott ismeretekre is.
A feladatgyűjteményünkben lévő feladatok, vagy azokhoz hasonlók nagy része már szerepelt valószínűség-számítás vizsgákon. Az egyes feladatok nehézségi fokát a közölt pontszám hivatott kifejezni. Egy témakörből annyi feladatot közlünk, amennyinek a megoldásával lehet olyan rutint szerezni, amely már elegendő a sikeres vizsgához. Túl sok és (a matematikatanárok számára) csemegének számító szép (tehát az átlagos képességűeknek túl nehéz) feladat nincs a feladatgyűjteményben. Ezért célszerű a közölt összes feladattal foglalkozni, megpróbálni önállóan megoldani azokat! Nem kell elkeseredni, ha ez nem mindig sikerül. A megoldások a könyvben részletesek, a részpontokat is kiírjuk. Ha nem ment önállóan a megoldás, nyugodtan meg lehet nézni a „hivatalosat”. Ilyenkor azonban ismétléskor még egyszer neki kellene látni a megoldásnak.
A valószínűség-számítás fogalmainak, összefüggéseinek ismerete, problémáinak megoldása komoly szellemi élményt is jelent, növeli az ember önbecsülését. Itt a lehetőség, éljünk vele!
 
Írta: Ábrahám István

Tartalom

FELADATOK
Kombinatorika
Permutáció, variáció, kombináció
A binomiális tétel
Eseményalgebra
Klasszikus valószínűség-számítás
Valószínűségi változók
A valószínűségi változók jellemzői
A nagy számok törvényei
A kétdimenziós eloszlások és jellemzőik
MEGOLDÁSOK
Kombinatorika – megoldások
Permutáció, variáció, kombináció – megoldások
A binomiális tétel – megoldások
Eseményalgebra – megoldások
Klasszikus valószínűség-számítás – megoldások
Valószínűségi változók – megoldások
A valószínűségi változók jellemzői – megoldások
A nagy számok törvényei – megoldások
A kétdimenziós eloszlások és jellemzőik – megoldások