Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Változás

Paraméterek

Sorozat Családterápiás sorozat
Szerző Watzlawick, Paul – Weakland, John H. – Fisch, Richard
Cím Változás
Alcím A problémák keletkezésének és megoldásának elvei
Kiadó Animula Kiadó
Kiadás éve 2008
Terjedelem 140 oldal
Formátum A/5, ragasztókötött
ISBN 978 963 9751 16 3
Eredeti ár:
3.800 Ft
3.610 Ft
Online kedvezmény: 5%

Ez a könyv a változás jelenségével foglalkozik, valódi természetével és fajtáival, amit oly sokáig figyelmen kívül hagytak az emberek megváltoztatásáról szóló elméletek megfogalmazásakor. Ezt a jelenséget kutatta Watzlawick, Weakland és Fisch e rendkívül fontos könyvben.

Leírás

Rengeteg könyv és elmélet foglalkozik azzal, hogyan változtassuk meg az embereket; ebben a könyvben viszont magát a változást vizsgálják végre valahára komolyan a szerzők, közelebbről azt, miként zajlik az spontánul, és miként lehet elősegíteni. Saját munkám során magam is ezt próbáltam megérteni, és erről szólnak írásaim. Az emberek elsősorban nem azért fordulnak a pszichológiához, hogy megvilágosodjék előttük a megváltoztathatatlan múlt, hanem azért, mert elégedetlenek a jelennel, és jobbá szeretnék tenni a jövőt. Hogy milyen irányú és mekkora változásra van szükség, azt nem tudhatja sem a beteg, sem a terapeuta. De az adott helyzet változást kíván, s ha ez egyszer bekövetkezik, bármilyen kicsi is, további változásokat tesz szükségessé, s e jelentéktelen változások lavinahatása újabb, jelentősebb változásokhoz vezet a beteg lehetőségeinek megfelelően. Ahhoz, hogy megértsük az emberi viselkedést – a magunkét és a másokét –, alapvetően fontos tudnunk, hogy ezek a változások átmenetiek-e, állandóak-e, s vezetnek-e más változásokhoz. Munkásságom nagy része azoknak a változásoknak a siettetéséből állt, amelyek forrongtak már az egyénben vagy a családban, de ahhoz, hogy megfogható gyümölcsöt hozzanak, valami „meglepetésszerű”, „illogikus”, „váratlan” lépésre volt szükség.
Ez a könyv a változás jelenségével foglalkozik, valódi természetével és fajtáival, amit oly sokáig figyelmen kívül hagytak az emberek megváltoztatásáról szóló elméletek megfogalmazásakor. Ezt a jelenséget kutatta Watzlawick, Weakland és Fisch e rendkívül fontos könyvben, s olyan fogalmi keretbe öntötték, és olyan sokféle területről származó példákkal világították meg, hogy ezentúl könnyebb lesz megértenünk, hogyan alakulnak ki az emberek közötti csapdák, s mit lehet tenni annak érdekében, hogy a szereplők kijussanak az ilyen zsákutcákból. Ez az új fogalmi keret a kiindulópontjául szolgáló „pszichológiai” problémáknál jóval szélesebb területen alkalmazható, lelkesítő mű ez. Azt hiszem, jelentős teljesítmény – és remek olvasmány –, s mindenkinek nélkülözhetetlen, aki meg akarja érteni a csoportviselkedés különböző vonatkozásait.

Tartalom

Előszó (Milton H. Erickson)
Bevezetés
Állandóság és változás
Az elméleti perspektíva
A gyakorlati perspektíva
A probléma képződése
„Ugyanabból még több”
A szörnyű egyszerűsítések
Az utópia-szindróma
Paradoxonok
A problémamegoldás
A másodfokú változás
Az átalakítás nemes művészete
A változás a gyakorlatban
Példák
Ugyanabból kevesebb
A rejtett nyilvánvalóvá tétele
Rejtegetés helyett reklámozás
Kis okok nagy következményei
A Bellac-trükk
Az ellenállás hasznosítása
Vitathatatlan vádak és bizonyíthatatlan tagadások
Jótékony szabotázs
A figyelmetlenség áldásai
Tanulási problémák
Az utópiák kezelése
„Egyezség az ördöggel”
A szélesebb láthatár
Irodalom
Gerevich József: A változás változása, avagy a problémamegoldás problémái (Előszó az első magyar kiadáshoz)