Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Változatok a gyermeklírára

Paraméterek

Szerző Bálint Péter
Cím Változatok a gyermeklírára
Kiadó Didakt Kiadó
Kiadás éve 2006
Terjedelem 167 oldal
Formátum B/5, ragasztókötött
ISBN 963 86659 8 6
Ár:
1.980 Ft
1.881 Ft
Kedvezmény: 5%

Nem titkolt szándékaink közé tartozott, hogy tisztázzuk a gyermeklíra fogalmát; meghatározzuk vagy csak körülírjuk annak a birodalomnak a határait, ameddig ez a fajta líra terjed.

Leírás

A Hajdúböszörményi Pedagógiai Főiskolai Kar Irodalmi, Kommunikációs és Kulturális Antropológia Tanszéke 2004 októberében konferenciát szervezett azzal a szándékkal, hogy összehozzon néhány egyetemi, főiskolai és gimnáziumi tanárt, akik hiányosnak, elnagyoltnak, vagy nem elég árnyaltnak érezték azt a képet, melyet az elmúlt évtizedekben festettek a gyermeklíráról; akik elavultnak vagy esztétikai és ideológiai szempontból elfogadhatatlannak vélték azokat a megközelítéseket, magyarázatokat, amelyek elriasztották a felsőoktatásban részvevő hallgatókat a líra befogadásától és tanulmányozásától. S nem titkolt szándékaink közé tartozott az is, hogy tisztázzuk a gyermeklíra fogalmát; meghatározzuk vagy csak körülírjuk annak a birodalomnak a határait, ameddig ez a fajta líra terjed; felkutassuk azokat a „holt” vagy kortárs költőket, akik méltók arra, hogy a csodára és tiszta forrásra vágyó gyermekek színe elé kerüljenek. Költőink közül sokan felismerték, hogy nincs is talán hálásabb, rajongásig elfogult közönség a gyermeknél, akinek érdemes a kegyeit és szeretetét keresni.
A fent említett hiányérzet elsősorban is abból adódik, hogy irodalmáraink legjava még mindig nem létezőnek vagy rangon alulinak tartja az irodalomtörténet részét képező vagy kiváló kortárs költőink gyermekeknek, gyermekekről szóló, vagy éppen a saját gyermekkorukat idéző költészetét. Az árnyalatlanság benyomása, az újraértelmezés szükségessége pedig abból az elégtelenségérzésből fakad, hogy ha foglalkoztak is egynémely költőnk gyermeklírához sorolható gyöngyszemeivel, költői ciklusaival, nem keresték az ítészek azokat a poétikai és nyelvi tényezőket, zenei és képi elemeket, amelyek épp azt könnyítették meg, hogy révükön a gyermeki lélekhez és képzelethez eljussanak, ott hassanak. S talán a legfájdalmasabb gond, hogy a Kodály és Weöres hagyatékát máskülönben nélkülözhetetlennek és példaértékűnek valló irodalmárok és tanárok, egyáltalán nem tartják fontosnak a felnövekvő óvó és tanító nemzedékek poétikai és esztétikai érzékének, nyelvi tudatosságának és igényességének fejlesztését, holott, tudjuk jól, ennek hiányában a leendő olvasónemzedékek értelmes és érzékeny költészetszeretetétől, hagyomány tiszteletéről mondunk le. Márpedig a költészet (miként általában is az irodalom, a művészet) nem engedheti meg azt a fényűzést, hogy akárcsak egyetlen lehetséges rajongójáról és értőjéről lemondjon.
Az itt közre adott tanulmányok igyekeznek pótolni valamennyit a hiányosságból; s a konferenciarendezők és kötetszerkesztők ígérik, hogy hamarosan további tanulmányokkal egészül ki e kötet.
 
Szerkesztette: Bálint Péter
Lektor: K. Loós Andrea

Tartalom

Előszó
Bódis Zoltán: Gyermek, nyelv, költészet
Dobszay Ambrus: A magyar gyermekvers – klasszikusok és maiak
Borbély Szilárd: Gyermekek az irodalom szélén (Néhány 18-19. századi gyermekeknek írt mű kapcsán)
Imre László: A gyermek és a szivárvány (Kiknek, miképpen és miről szól Arany János verse?)
Pompor Zoltán: A keresztyén gyermekvers múltja és jelene
Kappanyos András: Kedvencek a kánon peremén
Dobszay Ambrus: Nemes Nagy Ágnes gyermek- és felnőtt költészetének kapcsolata
G. Papp Katalin: A nyelvi kép Nemes Nagy Ágnes gyermeklírájában
G. Papp Katalin: Képvers a gyermekköltészetben
Jenei Teréz: Az avantgárd stílusalakító szerepe Tamkó Sirató Károly gyermeklírájában
Aczél Géza: A szürreális daltól a technokrata rigmusig (Tamkó Sirató Károly gyermekköltészetéről)
Bujdosóné Papp Andrea: Gyermekbánat (Önéletrajz és gyermekvers Zelk Zoltán költészetében)
Vasy Géza: A gyerek-lét motívumköre Kormos István költészetében
Valastyán Tamás: Az emberalakú óceán (Kormos István gyermeklírájáról)
Bohár András: A Fűketrec és más mesék
Ladik Katalin: Romantikus táj
Ladik Katalin: Tavaszi zsongás
Komáromy Sándor: Jung Károly gyermeklírája
Végh Balázs Béla: A hagyomány alternatívái Ferenczes István gyermekverseiben
Végh Balázs Béla: (Gyermek) „Versreneszánsz közeleg”