Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Vannak csodák, csak észre kell venni

Paraméterek

Sorozat Studia Ethnologica Hungarica
Szerző Pócs Éva
Cím Vannak csodák, csak észre kell venni
Alcím Helyi vallás, néphit és vallásos folklór Gyimesben I.
Kiadó L'Harmattan Kiadó
Kiadás éve 2008
Terjedelem 377 oldal
Formátum B/5, ragasztókötött
ISBN 978 963 236 065 2
Eredeti ár:
3.500 Ft
3.150 Ft
Online kedvezmény: 10%

A tanulmánykötet Gyimesben, a romániai Hargita és Bákó megyék három településén (ezek közül is elsősorban Gyimesközéplokon) öt éve folyó vizsgálatok első összefoglaló eredményeit tartalmazza.

Leírás

A tanulmánykötet Gyimesben, a romániai Hargita és Bákó megyék három településén (ezek közül is elsősorban Gyimesközéplokon) öt éve folyó vizsgálatok első összefoglaló eredményeit tartalmazza. A hosszú terepmunkán alapuló kutatómunkát – két hozzájuk csatlakozott kolozsvári, illetve budapesti vendégkutatóval – a Pécsi Tudományegyetem Néprajz-Kulturális Antropológia Tanszékének tanárai és diákjai végezték.
A tanulmányok a magyarság egyik legarchaikusabb hagyományokat őrző területéről szólnak, amelyet azonban természetesen a legújabb kori változások sem kerülnek el: a régi és új érdekes egymás mellett éléseit tudta regisztrálni minden tanulmány írója. A múltba leásó, az emlékeket feltáró hozzáállás mellett a szerzők elsősorban a jelenre irányították figyelmüket: éppoly fontos feladatuknak tekintették a helyi kultúra sok vonatkozásban régies, középkorias elemeit összegyűjteni, tanulmányozni, történeti aspektusú vizsgálatoknak alávetni, mint a vallási élet egyes jelenségeinek, a gyimesiek hiedelmeinek és folklórjának a mai magyar társadalomban betöltött szerepét, mai kulturális kapcsolatait számba venni.
A kötet szerzői változatos módszertani megközelítésű tanulmányaikkal megtették az első fontos lépéseket a gyimesiek gazdag és összetett szellemi kultúrájának átfogó leírásához.
 
Sorozatszerkesztő: Pócs Éva