Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Virágnévszótár

Paraméterek

Sorozat Az ékesszólás kiskönyvtára
Szerző Rácz János
Cím Virágnévszótár
Alcím 340 virágnév eredete és a növények leírása
Kiadó Tinta Könyvkiadó
Kiadás éve 2022
Terjedelem 268 oldal
Formátum A/5, ragasztókötött
ISBN 978 963 409 069 4
Eredeti ár:
2.990 Ft
2.541 Ft
Online kedvezmény: 15%

A Virágnévszótár minden korábbi munkánál részletesebben tárgyalja 340, hazánkban fellelhető mezei és kerti virág, illetve virágzó dísznövény nevének eredetét. A virágok nevének eredetét bemutató rész után a virág pontos és szakszerű leírása következik, majd gyakorlati útmutatót olvashatunk a virág neveléséről. A szótár 236 illusztrációt tartalmaz.

Leírás

A Virágnévszótár minden korábbi munkánál részletesebben tárgyalja 340, hazánkban fellelhető mezei és kerti virág, illetve virágzó dísznövény nevének eredetét. A szótárból megtudjuk, hogy a kökörcsin virágnév az ótörök eredetű kök ’kék’ szóból származik. A következő virágokat mind egy-egy híres személyről nevezték el: begónia, frézia, fukszia, gerbera, hortenzia. A virág élőhelyére utal a búzavirág, a kövirózsa és a tarlóvirág neve, a növény virágzásának időpontja volt a névadás alapja a következőknél: estike, hajnalka, hóvirág, karácsonyikaktusz, mikulásvirág, őszirózsa, pünkösdirózsa, téltemető. A virág alakja ihlette a következő virágneveket: csengettyűfűvirág, flamingóvirág, oroszlánszáj, sarkantyúfű, trombitafolyondár.

A szerző a magyar nyelvtörténet, szótárirodalom és botanikai irodalom alapján, adatokkal alátámasztva közli az ismereteket. A könyvből többek között azt is megtudjuk, hogy a cickafark, a gólyahír és a nőszirom nyelvújítási szóalkotás. A Virágnévszótár közli azt is, hogy egy-egy, ma széles körben használt virágnévnek milyen tájnyelvi megfelelői voltak használatosak: a golgotavirág népies neve kínfű, passióvirág, a napraforgó tájnyelvi megfelelője napvirág, tányérrózsa, tányérvirág. A virágok nevének eredetét bemutató rész után a virág pontos és szakszerű leírása következik, majd gyakorlati útmutatót olvashatunk a virág neveléséről. A szótár 236 illusztrációt tartalmaz.

 

Tinta Könyvkiadó, 2022.

Az ékesszólás kiskönyvtára 41.

Írta: Rácz János

Lektor: Kicsi Sándor András

Tartalom

Bevezetés

Dísznövények

A virágnevek

Módszertani rész

Forrásjegyzék

Rövidítések és jelek jegyzéke

Szótári rész

Kapcsolódó kiadványok

Raktáron
1.990 Ft 1.592 Ft