Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Viselkedésfüggőségek

Paraméterek

Szerző Ascher, Michael – Levounis, Petros
Cím Viselkedésfüggőségek
Kiadó Oriold és Társai Kiadó
Kiadás éve 2015
Terjedelem 286 oldal
Formátum A/5, ragasztókötött
ISBN 978 615 5443 27 5
Ár:
4.200 Ft
3.990 Ft
Kedvezmény: 5%

A könyv segítséget nyújt a klinikusok számára, hogy megértsék és rendszerezzék azokat az állapotokat, amelyek nem teljesen tisztázottak a DSM-5-ben.

Leírás

Az addiktív zavarokat általában két osztályba szokás sorolni:
  • Szerrel kapcsolatos addikciók (alkohol, drog, gyógyszer, dohányzás, egyéb szerek).
  • Nem szerrel kapcsolatos addikciók, más néven viselkedési addikciók (beleértve a patológiás szerencsejátékot, kleptomániát, piromániát, kényszeres vásárlást, szexuális kompulziót, testedzésfüggőséget, munkafüggőséget, internetfüggőséget).
A második csoportot a viselkedési addikciók további két csoportjára oszthatjuk:
  • Azok, amelyeknek van igazságügyi következménye (szerencsejáték, online játék, internetfüggőség, kleptománia, szexuális addikció, vásárlási addikció, pirománia).
  • Azok, amelyeknek nincsen nyilvánvaló igazságügyi következménye (testedzésfüggőség, kényszeres evés, kényszeres napozás, egyéb kényszeres fizikai viselkedések, mint például a hajtépkedés (trichotillománia) és bőrfelsértés (bőrtépkedés). Bár nincsen nyilvánvaló igazságügyi vonzata, a második csoportba tartozó emberek is szembekerülhetnek a törvénnyel, amennyiben a kényszereik akadályozzák a munkájukban és a távolléteik miatt kirúgják őket, vagy ha a munkaidőt a kényszeres viselkedések végzésére fordítják. Ezek az emberek diszkrimináció miatt pert indíthatnak, vagy bebizonyíthatják, hogy olyan egészségügyi vagy mentális problémájuk van, ami elhelyezést és kezelést igényel.
Szándékunk szerint e könyv segítséget nyújt a klinikusok számára, hogy megértsék és rendszerezzék azokat az állapotokat, amelyek nem teljesen tisztázottak a DSM-5-ben. E kötet első két fejezete neurobiológiai, elméleti, klinikai és igazságügyi szempontú áttekintést nyújt a viselkedési addikciókról. A bevezetőt követően 12, testedzéssel, evéssel, szerencsejátékkal, online játékkal, internetes szörfözéssel, e-mailezéssel és sms-ezéssel, kleptomániával, szexszel, szerelemmel, vásárlással, napozással és munkával kapcsolatos esettanulmányt mutatunk be.
A való életből vett esetek bemutatásán keresztül segítséget kívánunk nyújtani mind a gyakornokoknak, mind a praktizáló klinikusoknak, a vonatkozó diagnózisok és állapotok kezelésével kapcsolatos, jelenleg elérhető kutatások feltérképezésében, valamint gyakorlati tapasztalatok szerzésében. Az olvasók megszilárdíthatják a tudásukat a
1) főbb pontok áttekintésével,
2) a fejezetek végén található többválasztós kérdések megválaszolásával, valamint
3) a tipikus jeleneteket ábrázoló mellékelt videók megtekintésével.
A célunk egy informatív, gyakorlatias és szórakoztató kötet létrehozása.
 
Írta: Michael Ascher – Petros Levounis
Fordította: Muth Vera, Várady Enikő 

Tartalom

Előszó
Videó-útmutató
1. rész: Bevezetés
1. Segíteni az embereknek rendesen viselkedni. A viselkedési addikciók azonosítása és kezelése (Marc N. Potenza, M.D., Ph.D.)
2. A viselkedési addikciók igazságügyi következményei (Robert L. Sadoff, M.D., Eric Y. Drogin, J.D., Ph.D., ABPP, Samson Gurmu, M.D.)
2. rész: Viselkedési addikciók
3. Problémás testedzés. A földönkívüli lába c. eset (Elias Dakwar, MD.)
4. Élelmiszer-függőség. Cukorgyönyör (Jessica A. Gold, M.D., M.S., Kimberly A. Teitelbaum, ARNP, Mark S. Gold, M.D.)
5. Szerencsejáték zavar (Carla J. Rash, Ph.D., Nancy M. Petry, Ph.D.)
6. Online játék zavar. Virtuális vagy igazi? (TolgaTaneli, M.D., Yu-Heng Guo, M.D., Sabina Mushtaq, M.D.)
7. Internetfüggőség. Henry‚ „a vonakodó remete” esete (Sean X. Luo, M.D., Ph.D., Timothy K. Brennan, M.D., Justine Wittenauer, M.D.)
8. Kóros sms- és e-mail használat (Tauheed Zaman, M.D., Daniel Lache, M.D.)
9. Kleptománia. Lopni vagy nem lopni – ez itt a kérdés! (Erin Zerbo, M.D., Emily Deringer, M.D.)
10. Szexfüggőség. Tűz a mélyben (Lisa J. Cohen, Ph.D.)
11. Szerelemfüggőség. Mi köze mindennek a szerelemhez? (Alexis Briggie, Ph.D., Clifford Briggie, Psy.D. LADC, LOSW)
12. Vásárlási függőség. Ha illik rád a cipő, vedd meg minden színben! (Najeeb Hussain, M.D., Nicole Guanci, M.D., Mahreen Raza, M.D., Dmitry Ostrovsky, B.A.)
13. Függőség a barnaságtól. Amikor a narancs az új bronz (Petros Levounis, M.D., M.A., Omar Mohamed, B.A., Carolyn J. Heckman, Ph.D.)
14. Munkától való függőség. Aki törődik az üzlettel (Michael S. Ascher, M.D., Jonathan Avery, M.D., Yael Holoshitz, M.D.)
Index