Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Vissza a gyökerekhez

Paraméterek

Sorozat Hipnózis a gyakorlatban
Szerző Zseni Annamária
Cím Vissza a gyökerekhez
Kiadó Animula Kiadó
Kiadás éve 2019
Terjedelem 256 oldal
Formátum A/5, ragasztókötött
ISBN 978 615 5574 22 1
Eredeti ár:
3.800 Ft
3.610 Ft
Online kedvezmény: 5%

A hipnoterápiás könyvsorozat harmadik kötetében folytatódik az a munka, melynek célja a Magyar Hipnózis Egyesületben folyó terápiás munka tematikus bemutatása. A módszer bemutatása jelen kötetben is esettanulmányokon keresztül valósul meg. A Szerzők és a Szerkesztő a hipnoterápia módszerét mind a nem pszichológus érdeklődők, mind a más módszerben képzett szakemberek, mind a (potenciális, vagy már gyakorló) hipnoterapeuta szakemberek számára is igyekeztek közelebb hozni.

Leírás

A hipnoterápiás könyvsorozat harmadik kötetét tartja kezében az Olvasó. Ebben folytatódik az a munka, melynek célja a Magyar Hipnózis Egyesületben folyó terápiás munka tematikus bemutatása. A módszer bemutatása jelen kötetben is esettanulmányokon keresztül valósul meg. Nehéz feladatra vállalkoztak a Szerzők és a Szerkesztő, amikor folytatva a korábbi két kötet hagyományát, a hipnoterápia módszerét mind a nem pszichológus érdeklődők, mind a más módszerben képzett szakemberek, mind a (potenciális, vagy már gyakorló) hipnoterapeuta szakemberek számára is igyekeztek közelebb hozni. Ez a kötet is tematikus. A feltáró („oknyomozó”) hipnoterápia működését mutatja be esettanulmányokon keresztül. A korábbiaktól eltérve, az Olvasó kiváló elméleti tájékoztatást kap Zseni Annamária tollából A feltáró hipnoterápia folyamata, lépései című elméleti tanulmányból. Itt most csak néhány kedvcsináló gondolat erejéig nézzük meg, mit jelent a szó, hogy „feltárás”. A hétköznapokban használjuk ezt a szót például régészeti munkával kapcsolatban, amikor régi korok emlékeit kutatják és hozzák napvilágra, vagy amikor titkokra derül fény, vagy a lehetőségek ajtaja is feltárulhat előttünk. Lélektani értelemben a feltáró munka a múlt olyan történéseit igyekszik megvizsgálni, amelyek a jelenre is hatással vannak. Hiszen minden változást, változtatást az tesz lehetővé, hogy ha tudjuk, honnan jövünk (ez a múltunk), és tudjuk, hová akarunk eljutni (ez a jövőnk), és tudjuk, mit kell tenni a változásért (ezt pedig csak a jelenben tudjuk megtenni). A tünetek, amikkel a szenvedők érkeznek, valójában (szükség)megoldási kísérletek. Amint kimunkálódik az érzelmi híd a jelen és a múlt között (feltárul a régi kor emléke, a titok), feltárulnak az új lehetőségek is, és a „szükségmegoldás” helyett új megküzdési utak nyílhatnak.

A kötet tanulmányait végzett hipnoterapeuták írták. Van köztük a hipnoterápiás képzést lezáró dolgozat, és gyakorló kollégák esettanulmányait is olvashatjuk. A tanulmányok szerkezetei a korábbi kötetek hagyományát követve most sem egységesek, nem „egy kaptafára” készültek, ezáltal is látható a Szerzők sokszínűsége, és a sokféle mód, amivel egy-egy terápiás folyamatot, technikát közelebb lehet hozni az Olvasóhoz, nem beszélve arról, hogy a páciensek is sokszínűek, más-más megközelítést igényelnek. Változatos tüneti palettát láthatunk, a kötet tanulmányai megmutatják, hogy a feltáró hipnoterápia különböző tünettan esetén hogyan alkalmazható. Kifejezetten a test és lélek (pszichoszomatika) kapcsolódási pontjaival foglalkozik két esettanulmány (Testbezártan és Egy bogáncs tanítása), jól megragadják, hogy a hipnózis hogyan tudja megsegíteni annak megértését, amikor „a lélek a test nyelvén beszél” és milyen intervenciós eszköztárral lehet feltárni a testi tünetek mögött álló lélektani dinamikát, ezáltal segíteni a mély érzelmi belátást, ami a gyógyuláshoz vezet. Szintén két esettanulmány (A félelem börtönébe zártan és Terhes örökség) foglalkozik a női lét egy sarkalatos pontjával, az anyasággal (anyának lenni aktuálisan az első esetben, és anyává válni a másodikban). Mindkét esetben szimbólumterápiát alkalmazó feltáró munkát láthatunk, így a belső képekkel való munka mentén kibomlanak a jelenbeli elakadás múltbeli gyökerei. A Túlvilági üzenet című munka speciális technikára (az érzelmek hajléka) építve mutatja meg, hogyan lehet dolgozni egy aktuális kapcsolati problémának látszó élethelyzeti nehézség többrétegű és korábbi veszteségekre épülő gyökereinek feltárásával. A kötetzáró tanulmányok („Átkelés a rémisztő fekete csíkon” és Kényszerből az életbe) a feltáró munka sokrétű voltát mutatják meg. Az elsőben a komplex tünetek egy része mögött meghúzódó traumatikus kórházi élménnyel való szimbolikus munkán keresztül lehet tovább jutni a megértés folyamatában. A második pedig a kényszertünetek mögött álló lélektani történéseket és a (szimbólum) terápiás folyamat jelenségeit speciális elméleti kerethez (Grof munkássága) kapcsolva mutatja be.

A kötetet forgatva az Olvasó elmerülhet az emberi lélek és a hipnoterápiás technikák gazdagságában, és reméljük, mind a nem szakmabeli olvasók, mind a szakemberek izgalmas utazásokat tesznek ebben a mély és sokrétű világban.

Benczúr Lilla

Hipnózis a gyakorlatban 3.

Szerkesztette: Zseni Annamária

Lektor: Vértes Gabriella, Benczúr Lilla

Tartalom

Előszó (Benczúr Lilla)

ESETTANULMÁNYOK

Testbezártan (Kemény Katalin)

A félelem fullasztó börtönébe zárva (Rajnai Ágnes)

Egy bogáncs tanítása, avagy egy csalánkiütéses nő hipnoterápiája (Seres Gabriella)

Túlvilági üzenet (Kaposvári Anikó)

„Terhes örökség” (Bacsó Tünde Hajnalka)

„Átkelés a rémisztő fekete csíkon” (Kuna-Várhelyi Gábor)

Kényszerből az életbe (Sőti Csaba)

FÜGGELÉK

A feltáró hipnoterápia folyamata, lépései (Zseni Annamária)

Lektori vélemények (Vértes Gabriella)